အစာအိမ္ထဲက အက္စစ္ရည္
အစာအိမ္ဆိုတာ ကိုယ္စားသမွ် အစားအစာေတြကို အဓိက ေခ်ဖ်က္ေပးေနတဲ့ အဂၤါအစိတ္အပိုင္း တစ္ခုဆိုလည္း မမွားပါဘူး။ ဒီလိုအစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးဖို႔ အက္စစ္ရည္ေတြ ရွိပါတယ္။
အက္စစ္ဟာ ပုံမွန္သဘာဝအရ ခ်ဥ္တဲ့အရသာ ရွိပါတယ္။ တိုက္စားေခ်ဖ်က္တတ္တဲ့ သေဘာသဘာဝလည္း ရွိပါတယ္။ ဒါဆို အက္စစ္က အစာအိမ္ထဲမွာ ဘယ္လိုေနတာလဲ ဒုကၡမေပးဘူးလားဆိုတာ ေတြးစရာ ျဖစ္လာပါတယ္။ အစာအိမ္ရဲ႕ နံရံမွာ အက္စစ္ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ရွိတဲ့ အလႊာနဲ႔ ဖုံးအုပ္ထားပါတယ္။ အေၾကာင္းတစ္ခုခုေၾကာင့္ အက္စစ္ရည္ေတြ မ်ားလာတာပဲျဖစ္ျဖစ္ အစာအိမ္နံရံရဲ႕ ခံႏိုင္စြမ္း က်ဆင္းရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းတာ၊ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္တာ ျဖစ္လာေတာ့တာပါပဲ။
ဒါဆို အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းကို ျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြက ဘာေတြလဲ
- အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္သုံးျခင္း
- အဆီအစိမ့္မ်ား စားသုံးျခင္း
- အစားကို အခ်ိန္မွန္ မစားျခင္း
- အပူအစပ္မ်ား စားသုံးျခင္း
- ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးျခင္း
- ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ အစရွိေသာ ကဖင္းဓာတ္ပါေသာ အစားအစာမ်ားကို မ်ားစြာ စားသုံးျခင္း
- အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးမ်ား၊ စပ္ေဆးမ်ား ေသာက္သုံးျခင္း
- မသန႔္ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ား စားသုံးျခင္းေတြနဲ႔
- စိတ္ဖိစီးမႈေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ဒီလို အခ်က္ေတြက အက္စစ္ထြက္တာ ပိုမ်ားေစတာ ၊ အက္စစ္ရဲ႕ အခ်ဥ္ဓာတ္ပါဝင္မႈကို ပိုမ်ားေစတာ၊ အက္စစ္နဲ႔ အစာအိမ္နံရံကို အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ထိေတြ႕ေစတာ၊ အစာအိမ္ရဲ႕ ခံႏိုင္စြမ္းကို က်ဆင္းေစတာ ၊ အစာအိမ္ဝမွာ ရွိတဲ့ ႂကြက္သားရဲ႕ ညႇစ္ႏိုင္စြမ္းကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အတြက္ အက္စစ္ေတြ အေပၚကို ျပန္ကန္ထြက္ၿပီး ရင္ပူေစတာေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ရလာဒ္အေနနဲ႔ကေတာ့ အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္း ၊ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းေတြ ျဖစ္လာေတာ့တာပါပဲ။
အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီဆို ဘာေတြ ခံစားရႏိုင္လဲ?
- ဝမ္းဗိုက္အတြင္းမွာ ေနလို႔ မေကာင္းဘူး။ တင္းတင္းႀကီး ျဖစ္ေနမယ္။
- ဗိုက္နာ ဗိုက္ေအာင့္မယ္
- ပ်ိဳ႕မယ္
- ေလခ်ဥ္ေတြ တေဂ့ေဂ့နဲ႔ တက္ေနမယ္
- အန္မယ္
- ပါးစပ္ထဲမွာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ႀကီး ျဖစ္ေနတတ္တယ္
- အစာမေၾကသလို ျပည့္အင့္အင့္ႀကီး ခံစားရတတ္တယ္
- ဗိုက္ထဲမွာ တစ္ေနရာက ထိုးထိုးၿပီး ေအာင့္သလိုမ်ိဳး ျဖစ္တတ္တယ္
- ရင္ပူတတ္တယ္
- အစာ စားခ်င္စိတ္ မရွိဘူး
- တခ်ိဳ႕ဆို ညဘက္ ၂ နာရီ ၃ နာရီေလာက္ဆို ဗိုက္နာၿပီး လန႔္ႏိုးလာတာမ်ိဳးေတြ ျဖစ္တယ္
- ရင္ဘတ္ေအာင့္တာမ်ိဳးေတြထိ ျဖစ္ႏိုင္တယ္
ဒါဆို အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုေတြ ကာကြယ္ၾကမလဲ။ အဓိက ကေတာ့ ျဖစ္ေစတဲ့ အရာေတြကို ေရွာင္ရမွာပါ။ အရက္ ျဖတ္တာ ၊ ေဆးလိပ္ျဖတ္တာ၊ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ေတြကို ေလ်ာ့ေသာက္တာေတြ လုပ္သင့္ပါတယ္။ အစားကို အခ်ိန္မွန္မွန္နဲ႔ နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားမယ္။ အဆီအစိမ့္ေတြ ေလ်ာ့စားမယ္။ စိတ္ဖိစီး မခံဘူးဆိုရင္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္တာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ၾကက္ေၾကာ္ ၊ ပီဇာ ၊ မာလာရွမ္းေကာ အစပ္ level ဘယ္ေလာက္ ၊ ရႈးရႈးရွဲရွဲေတြ အရမ္းေခတ္စားေနတဲ့ ဒီလိုအခ်ိန္မွာ အစားအေသာက္ကို ေရွာင္ဖို႔ဆိုတာ လြယ္မေရာင္နဲ႔ခက္ ၊ တိမ္မေရာင္နဲ႔ နက္လွပါတယ္။ အလုပ္တာဝန္ေတြ မ်ားလြန္းလွသူေတြအတြက္လည္း စိတ္ဖိစီးမႈ ကင္းေဝးဖို႔၊ အစားကို အခ်ိန္မွန္စားဖို႔ဆုိတာေတြကလည္း မလြယ္လွပါဘူး။ ဒါေတြေၾကာင့္ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ ေရာဂါ ျဖစ္လာခဲ့ၿပီဆိုရင္လည္း အရမ္းစိတ္မပူပါနဲ႔။ ေလထိုးေလပြတာေတြအတြက္ပါမက အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္တာ အတြက္ပါေကာင္းတဲ့ Kremil S ကို ေသာက္လို႔ ရပါတယ္။
Kremil S မွာ ေလထိုးေလပြတာေတြကို သက္သာေစတဲ့ Simethicone ပါတဲ့အျပင္ အက္စစ္ဓာတ္ေတြကို ဓာတ္ပ်ယ္ေပးႏိုင္တဲ့ Aluminum Hydroxide နဲ႔ Magnesium Hydroxide ေတြပါဝင္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း အတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဝါးစားလို႔ရတဲ့အတြက္ ေဆးေသာက္ေၾကာက္တဲ့သူေတြ အေနနဲ႔လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေဆးေသာက္ေနရက္နဲ႔ မသက္သာဘူးဆိုရင္ေတာ့ ဆရာဝန္နဲ႔ ျပသသင့္ပါတယ္။
ႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းဟာ ကုသျခင္းထက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္းကို မျဖစ္ေအာင္ ေရွာင္ရမယ့္ အရာေတြကို ေသခ်ာေလး ေရွာင္ၾကပါလို႔ ၊ တကယ္လို႔ မေရွာင္ႏိုင္ဘူးဆိုရင္လည္း မိမိအိတ္ထဲမွာ Kremil S ေဆးကဒ္ေလး ေဆာင္ထားၾကပါလို႔ တိုက္တြန္းရင္း…….
Author : Dr. ေမ
အစာအိမ်ထဲက အက်စစ်ရည်
အစာအိမ်ဆိုတာ ကိုယ်စားသမျှ အစားအစာတွေကို အဓိက ချေဖျက်ပေးနေတဲ့ အင်္ဂါအစိတ်အပိုင်း တစ်ခုဆိုလည်း မမှားပါဘူး။ ဒီလိုအစာအိမ်ထဲမှာ အစာတွေကို ချေဖျက်ပေးဖို့ အက်စစ်ရည်တွေ ရှိပါတယ်။
အက်စစ်ဟာ ပုံမှန်သဘာဝအရ ချဉ်တဲ့အရသာ ရှိပါတယ်။ တိုက်စားချေဖျက်တတ်တဲ့ သဘောသဘာဝလည်း ရှိပါတယ်။ ဒါဆို အက်စစ်က အစာအိမ်ထဲမှာ ဘယ်လိုနေတာလဲ ဒုက္ခမပေးဘူးလားဆိုတာ တွေးစရာ ဖြစ်လာပါတယ်။ အစာအိမ်ရဲ့ နံရံမှာ အက်စစ်ဒဏ်ကို ခံနိုင်ရည်ရှိတဲ့ အလွှာနဲ့ ဖုံးအုပ်ထားပါတယ်။ အကြောင်းတစ်ခုခုကြောင့် အက်စစ်ရည်တွေ များလာတာပဲဖြစ်ဖြစ် အစာအိမ်နံရံရဲ့ ခံနိုင်စွမ်း ကျဆင်းရင်ပဲဖြစ်ဖြစ် အစာအိမ်ရောင်ရမ်းတာ၊ အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်တာ ဖြစ်လာတော့တာပါပဲ။
ဒါဆို အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်ခြင်းကို ဖြစ်စေတဲ့ အကြောင်းအရာတွေက ဘာတွေလဲ
• အရက် အလွန်အကျွံ သောက်သုံးခြင်း
• အဆီအစိမ့်များ စားသုံးခြင်း
• အစားကို အချိန်မှန် မစားခြင်း
• အပူအစပ်များ စားသုံးခြင်း
• ဆေးလိပ်သောက်သုံးခြင်း
• ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည် အစရှိသော ကဖင်းဓာတ်ပါသော အစားအစာများကို များစွာ စားသုံးခြင်း
• အကိုက်အခဲပျောက်ဆေးများ၊ စပ်ဆေးများ သောက်သုံးခြင်း
• မသန့်ရှင်းသော အစားအစာများ စားသုံးခြင်းတွေနဲ့
• စိတ်ဖိစီးမှုတွေကြောင့် ဖြစ်တတ်ပါတယ်။
ဒီလို အချက်တွေက အက်စစ်ထွက်တာ ပိုများစေတာ ၊ အက်စစ်ရဲ့ အချဉ်ဓာတ်ပါဝင်မှုကို ပိုများစေတာ၊ အက်စစ်နဲ့ အစာအိမ်နံရံကို အချိန်ကြာမြင့်စွာ ထိတွေ့စေတာ၊ အစာအိမ်ရဲ့ ခံနိုင်စွမ်းကို ကျဆင်းစေတာ ၊ အစာအိမ်ဝမှာ ရှိတဲ့ ကြွက်သားရဲ့ ညှစ်နိုင်စွမ်းကို လျော့ကျစေတဲ့အတွက် အက်စစ်တွေ အပေါ်ကို ပြန်ကန်ထွက်ပြီး ရင်ပူစေတာတွေ ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ရလာဒ်အနေနဲ့ကတော့ အစာအိမ်ရောင်ရမ်းခြင်း ၊ အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်ခြင်းတွေ ဖြစ်လာတော့တာပါပဲ။
အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်ပြီဆို ဘာတွေ ခံစားရနိုင်လဲ?
ဝမ်းဗိုက်အတွင်းမှာ နေလို့ မကောင်းဘူး။ တင်းတင်းကြီး ဖြစ်နေမယ်။
ဗိုက်နာ ဗိုက်အောင့်မယ်
ပျို့မယ်
လေချဉ်တွေ တဂေ့ဂေ့နဲ့ တက်နေမယ်
အန်မယ်
ပါးစပ်ထဲမှာ ချဉ်ချဉ်ကြီး ဖြစ်နေတတ်တယ်
အစာမကြေသလို ပြည့်အင့်အင့်ကြီး ခံစားရတတ်တယ်
ဗိုက်ထဲမှာ တစ်နေရာက ထိုးထိုးပြီး အောင့်သလိုမျိုး ဖြစ်တတ်တယ်
ရင်ပူတတ်တယ်
အစာ စားချင်စိတ် မရှိဘူး
တချို့ဆို ညဘက် ၂ နာရီ ၃ နာရီလောက်ဆို ဗိုက်နာပြီး လန့်နိုးလာတာမျိုးတွေ ဖြစ်တယ်
ရင်ဘတ်အောင့်တာမျိုးတွေထိ ဖြစ်နိုင်တယ်
ဒါဆို အစာအိမ် အချဉ်ပေါက်ခြင်း မဖြစ်အောင် ဘယ်လိုတွေ ကာကွယ်ကြမလဲ။ အဓိက ကတော့ ဖြစ်စေတဲ့ အရာတွေကို ရှောင်ရမှာပါ။ အရက် ဖြတ်တာ ၊ ဆေးလိပ်ဖြတ်တာ၊ ကော်ဖီ လက်ဖက်ရည်တွေကို လျော့သောက်တာတွေ လုပ်သင့်ပါတယ်။ အစားကို အချိန်မှန်မှန်နဲ့ နည်းနည်းနဲ့ မကြာခဏ စားမယ်။ အဆီအစိမ့်တွေ လျော့စားမယ်။ စိတ်ဖိစီး မခံဘူးဆိုရင် အစာအိမ် အချဉ်ပေါက်တာကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။
ဒါပေမယ့် ကြက်ကြော် ၊ ပီဇာ ၊ မာလာရှမ်းကော အစပ် level ဘယ်လောက် ၊ ရှုးရှုးရှဲရှဲတွေ အရမ်းခေတ်စားနေတဲ့ ဒီလိုအချိန်မှာ အစားအသောက်ကို ရှောင်ဖို့ဆိုတာ လွယ်မရောင်နဲ့ခက် ၊ တိမ်မရောင်နဲ့ နက်လှပါတယ်။ အလုပ်တာဝန်တွေ များလွန်းလှသူတွေအတွက်လည်း စိတ်ဖိစီးမှု ကင်းဝေးဖို့၊ အစားကို အချိန်မှန်စားဖို့ဆိုတာတွေကလည်း မလွယ်လှပါဘူး။ ဒါတွေကြောင့် အစာအိမ်အချဉ်ပေါက် ရောဂါ ဖြစ်လာခဲ့ပြီဆိုရင်လည်း အရမ်းစိတ်မပူပါနဲ့။ လေထိုးလေပွတာတွေအတွက်ပါမက အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်တာ အတွက်ပါကောင်းတဲ့ Kremil S ကို သောက်လို့ ရပါတယ်။
Kremil S မှာ လေထိုးလေပွတာတွေကို သက်သာစေတဲ့ Simethicone ပါတဲ့အပြင် အက်စစ်ဓာတ်တွေကို ဓာတ်ပျယ်ပေးနိုင်တဲ့ Aluminum Hydroxide နဲ့ Magnesium Hydroxide တွေပါဝင်တဲ့အတွက် အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်ခြင်း အတွက်လည်း ကောင်းမွန်ပါတယ်။ ဝါးစားလို့ရတဲ့အတွက် ဆေးသောက်ကြောက်တဲ့သူတွေ အနေနဲ့လည်း အဆင်ပြေပါတယ်။ ဒါပေမယ့် ဆေးသောက်နေရက်နဲ့ မသက်သာဘူးဆိုရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ ပြသသင့်ပါတယ်။
ကြိုတင်ကာကွယ်ခြင်းဟာ ကုသခြင်းထက် ကောင်းမွန်ပါတယ်။ အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်ခြင်းကို မဖြစ်အောင် ရှောင်ရမယ့် အရာတွေကို သေချာလေး ရှောင်ကြပါလို့ ၊ တကယ်လို့ မရှောင်နိုင်ဘူးဆိုရင်လည်း မိမိအိတ်ထဲမှာ Kremil S ဆေးကဒ်လေး ဆောင်ထားကြပါလို့ တိုက်တွန်းရင်း…….
Author : Dr. မေ