(Zawgyi)
ေသြးအားနည္းတယ္ဆိုတာ ေသြးေပါင္က်ျခင္းကို ဆိုလိုတာ မဟုတ္ပါ။ ဇီဝကတို႔ လူနာေတြ အမွတ္မွားတတ္ၾကလြန္းလို႔ပါ ။အမွန္က ေသြးထဲမွာ ရွိတဲ့
ေသြးနီဥထဲက အနီေရာင္ျခယ္ ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ ေဟမိုဂလိုဘင္ Haemoglobin ဆိုတဲ့ ပစၥည္းနည္းလို႔ ေသြးအားနည္းျခင္း ျဖစ္ရတာပါ ။ထို ေရာင္ျခယ္ပစၥည္း ျဖစ္ေပၚဖို႔ သံဓာတ္လိုပါတယ္ ။ထို ေဟမိုဂလိုဘင္ဟာ ကိုယ္ခႏၶာရွိ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းမ်ားဆီ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ကို သယ္ေဆာင္ေပးကာ ခႏၶာကိုယ္က မလိုအပ္ေတာ့တဲ့ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ဓာတ္ကို ျပန္လည္ သယ္ေဆာင္ေပးပါတယ္ ။ဒါ့အျပင္ သံဓာတ္ဟာ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ေတြမွာ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္းတခ်ိဳ႕ ရဲ႕ အေရးပါတဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု အျဖစ္လည္း လုပ္ေဆာင္ပါေသးတယ္ ။
ေသြးအားနည္းရင္ လူဟာ စြမ္းအင္ကုန္ခမ္းသလို မလုပ္ခ်င္ မကိုင္ခ်င္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္တတ္ပါတယ္ ။ေမာလည္း ေမာတတ္တယ္ ။ေခါင္းကိုက္ျခင္း ၊မူးေဝ
ျခင္း စတာေတြ ခံစားရတတ္ပါတယ္ ။ဘာေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းရလဲ ဆိုရင္ သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ စားသုံးမႈ နည္းလို႔နဲ႔ခႏၶာကိုယ္က သံဓာတ္ ဆုံးရႈံးမႈ မ်ားလို႔ (ဥပမာ-ဓမၼတာေသြး အဆင္းမ်ားလို႔) ေၾကာင့္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္ ။ ပုံမွန္အားျဖင့္ အမ်ိဳးသားေတြဟာ သံဓာတ္ကို တစ္ေန႔လွ်င္ ၇ မီလီဂရမ္
သာ လိုေပမယ့္ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာေတာ့ တစ္ေန႔လွ်င္ ၁၅ မီလီဂရမ္ခန႔္ ပိုၿပီးလိုအပ္ပါတယ္ ။
သံဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ဘာေတြလဲ ။
-အေကာင္းဆုံးကေတာ့ အနီေရာင္ရွိတဲ့ အသားမ်ား စားျခင္းပါပဲ ။ဝက္သား ၊ဆိတ္သား ၊အမဲသား ၊ဂ်ီသား ၊ဒရယ္သား စတာေတြပဲျဖစ္ပါတယ္ ။သတိထားရမွာ အဆီ ဖယ္ၿပီး အသားခ်ည္း စားဖို႔ပါ ။အဆီေတြမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ေဘးျဖစ္ေစမယ့္ Saturated fat ေတြပါလို႔ပါ ။
-အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္မ်ား စားေပးပါ ။အထူးသျဖင့္ ဟင္းႏုႏြယ္။
-ပဲနီေလး ၊ပဲသီး ၊ေကြကာနဲ႔ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုလည္း စားေသာက္ေပးပါ ။
ဘာေတြ ေဆာင္ရမလဲ ။
-သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေအာင္ သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားရင္ ဗိုက္တာမင္စီပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ တြဲစားပါ ။သံဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ခ်က္ျပဳတ္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ၾကက္သြန္နီ ထည့္ခ်က္ေပးျခင္းျဖင့္လည္း သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေစပါတယ္ ။
-ျဖစ္ႏိုင္ရင္ သံဓာတ္ပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို အစိမ္းစားပါ ။
ဘာေတြ ေရွာင္ရမလဲ ။
-သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို အားနည္းေစတဲ့ ေကာ္ဖီ ၊လက္ဖက္ရည္ ၊ဖိုက္တိတ္ဓာတ္ပါတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ားကို သံဓာတ္ပါတာေတြ မစားမီ နဲ႔ စားၿပီး ၁နာရီအတြင္း ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ပါတယ္ ။
Author; ေခတ္သစ္ ဇီဝက
(Unicode)
သွေးအားနည်းတယ်ဆိုတာ သွေးပေါင်ကျခြင်းကို ဆိုလိုတာ မဟုတ်ပါ။ ဇီဝကတို့ လူနာတွေ အမှတ်မှားတတ်ကြလွန်းလို့ပါ ။အမှန်က သွေးထဲမှာ ရှိတဲ့
သွေးနီဥထဲက အနီရောင်ခြယ် ပစ္စည်းဖြစ်တဲ့ ဟေမိုဂလိုဘင် Haemoglobin ဆိုတဲ့ ပစ္စည်းနည်းလို့ သွေးအားနည်းခြင်း ဖြစ်ရတာပါ ။ထို ရောင်ခြယ်ပစ္စည်း ဖြစ်ပေါ်ဖို့ သံဓာတ်လိုပါတယ် ။ထို ဟေမိုဂလိုဘင်ဟာ ကိုယ်ခန္ဓာရှိ အင်္ဂါအစိတ်အပိုင်းများဆီ အောက်ဆီဂျင်ဓာတ်ကို သယ်ဆောင်ပေးကာ ခန္ဓာကိုယ်က မလိုအပ်တော့တဲ့ ကာဗွန်ဒိုင်အောက်ဆိုဒ်ဓာတ်ကို ပြန်လည် သယ်ဆောင်ပေးပါတယ် ။ဒါ့အပြင် သံဓာတ်ဟာ ဇီဝရုပ်ဖြစ်စဉ်တွေမှာ လိုအပ်တဲ့ အင်ဇိုင်းတချို့ ရဲ့ အရေးပါတဲ့ အစိတ်အပိုင်းတစ်ခု အဖြစ်လည်း လုပ်ဆောင်ပါသေးတယ် ။
သွေးအားနည်းရင် လူဟာ စွမ်းအင်ကုန်ခမ်းသလို မလုပ်ချင် မကိုင်ချင် ပင်ပန်းနွမ်းနယ်တတ်ပါတယ် ။မောလည်း မောတတ်တယ် ။ခေါင်းကိုက်ခြင်း ၊မူးဝေ
ခြင်း စတာတွေ ခံစားရတတ်ပါတယ် ။ဘာကြောင့် သွေးအားနည်းရလဲ ဆိုရင် သံဓာတ်ပါတဲ့ အစားအသောက် စားသုံးမှု နည်းလို့နဲ့ခန္ဓာကိုယ်က သံဓာတ် ဆုံးရှုံးမှု များလို့ (ဥပမာ-ဓမ္မတာသွေး အဆင်းများလို့) ကြောင့်ဖြစ်တာများပါတယ် ။
ပုံမှန်အားဖြင့် အမျိုးသားတွေဟာ သံဓာတ်ကို တစ်နေ့လျှင် ၇ မီလီဂရမ်သာ လိုပေမယ့် အမျိုးသမီးတွေမှာတော့ တစ်နေ့လျှင် ၁၅ မီလီဂရမ်ခန့် ပိုပြီးလိုအပ်
ပါတယ် ။
သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအသောက်တွေက ဘာတွေလဲ ။
-အကောင်းဆုံးကတော့ အနီရောင်ရှိတဲ့ အသားများ စားခြင်းပါပဲ ။ဝက်သား ၊ဆိတ်သား ၊အမဲသား ၊ဂျီသား ၊ဒရယ်သား စတာတွေပဲဖြစ်ပါတယ် ။သတိထားရမှာ အဆီဖယ်ပြီး အသားချည်း စားဖို့ပါ ။အဆီတွေမှာ လူ့ခန္ဓာကိုယ်ကို ဘေးဖြစ်စေမယ့် Saturated fat တွေပါလို့ပါ ။
-အစိမ်းရင့်ရောင် ရှိတဲ့ ဟင်းသီး ဟင်းရွက်များ စားပေးပါ ။အထူးသဖြင့် ဟင်းနုနွယ်။
-ပဲနီလေး ၊ပဲသီး ၊ကွေကာနဲ့ ဥအမျိုးမျိုးကိုလည်း စားသောက်ပေးပါ ။
ဘာတွေ ဆောင်ရမလဲ ။
-သံဓာတ် စုပ်ယူမှုအားကောင်းအောင် သံဓာတ်ပါတဲ့ အစားအသောက်တွေ စားရင် ဗိုက်တာမင်စီပါတဲ့ အစားအသောက်တွေနဲ့ တွဲစားပါ ။သံဓာတ်ပါတဲ့ အစား အသောက်တွေ ချက်ပြုတ်ရင် ကြက်သွန်ဖြူ ၊ကြက်သွန်နီ ထည့်ချက်ပေးခြင်းဖြင့်လည်း သံဓာတ် စုပ်ယူမှုအားကောင်းစေပါတယ် ။
-ဖြစ်နိုင်ရင် သံဓာတ်ပါတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို အစိမ်းစားပါ ။
ဘာတွေ ရှောင်ရမလဲ ။
-သံဓာတ် စုပ်ယူမှုကို အားနည်းစေတဲ့ ကော်ဖီ ၊လက်ဖက်ရည် ၊ဖိုက်တိတ်ဓာတ်ပါတဲ့ အစေ့အဆန်များကို သံဓာတ်ပါတာတွေ မစားမီ နဲ့ စားပြီး ၁နာရီအတွင်း ရှောင်ကြဉ် သင့်ပါတယ် ။
Author; ခေတ်သစ် ဇီဝက