အေအးမိျခင္းနဲ႔ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့အစားအေသာက္
အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးဆိုတာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးတစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ျဖစ္ရတာပါ။ ဒီဗိုင္းရပ္လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲ၀င္ၿပီး ၂ရက္ေလာက္ေနရင္ အေအးမိတာ ရဲ႕အက်ိဳးဆက္ျဖစ္တဲ့ ကိုယ္လက္ကိုက္တာ၊ ေညာင္းတာနာတာ ၊ ႏွာေခ်တာ၊ ေခါင္းအံုေခါင္းကိုက္ျဖစ္တာ၊ မအီမသာျဖစ္တာ ၊ လည္ေခ်ာင္းနာတာေတြနဲ႕ နွာေစးၿပီးေခ်ာင္းဆိုးတာေတြျဖစ္လာေတာ့တာပါပဲ။ OnDoctor မွာလည္း မိုးရာသီျဖစ္ေနတာနဲ႕အမွ် အေမးမ်ားတဲ့ ေမးခြန္းေလးေတြက အေအးမိၿပီးေနမေကာင္းခ်င္သလိုျဖစ္ေနလို႔ ဘာစားရမလဲ? ဘာေတြေရွာင္ရမလဲ ? ဘာေတြလုပ္သင့္လဲ စသျဖင့္ အေမးမ်ားလာၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေအးမိတဲ့အခါ ဘာေတြစားရမလဲ ၊ ဘာေတြေရွာင္ရမလဲဆိုတာေတြကို ေျပာျပေပးသြားပါမယ္။
” အစာလည္းေဆး ၊ ေဆးလည္းအစာ ” ဆိုသလို လူတစ္ေယာက္က်န္းမာဖို႕အတြက္ အစားအေသာက္ကအရမ္းအေရးၾကီးပါတယ္။ အေအးမိတုပ္ေကြးဆိုတာ လူတိုင္းမွာျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အဓိကကေတာ့ ကိုယ္ခံအားေပၚ အမ်ားႀကီးမူတည္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့အစားအေသာက္ေတြကို ေရြးစားဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားေပးျခင္းက ကိုယ္ခံအားျမွင့္တင္ေပးၿပီး တုပ္ေကြး၊ အေအးမိတာတို႕ကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္မွာပါ။
ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့ အစားအေသာက္မ်ား
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴ
အိမ္ရဲ႕မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာရွိေနတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အေအးမိတုပ္ေကြးအတြက္ အရမ္းကိုအေထာက္အကူျပဳတဲ့ သဘာ၀ေဆးစြမ္းေကာင္းပါပဲ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားသံုးေပးျခင္းဟာ ကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒီတိုင္းသဘာ၀အတိုင္း စားတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ၊ အစားအေသာက္ေတြထဲထည့္စားတာျဖစ္ျဖစ္ ၊ ဟင္းထဲထည့္ခ်က္ၿပီးစားတာျဖစ္ျဖစ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုစားလို႕ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့အျပင္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းကိုလည္းသက္သာေစတဲ့ အိမ္တြင္းေဆးနည္းတစ္ခုပါပဲ။
(၂) ဗီတာမင္ေအ
ဗီတာမင္ ေအဟာလည္း ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစတဲ့အရာတစ္ခုပါပဲ။ ဗီတာမင္ေအ ၾကြယ္၀တဲ့အစားအေသာက္ေတြကိုစားေပးျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစၿပီး အေအးမိတုပ္ေကြးကိုကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္ေစမွာပါ။ ဗီတာမင္ေအၾကြယ္၀တဲ့အစားအေသာက္ေတြက
- ေဂၚဖီထုတ္၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ကန္စြန္းဥ၊
- မုန္လာဥ ၊ မုန္လာဥ၀ါ ၊ အာလူး၊ ဟင္းႏုႏြယ္ ၊ ကိုက္လန္ နဲ႕
- တျခား အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္နဲ႕ လိေမၼာ္ေရာင္ရွိတဲ့ အစားအေသာက္အသီးအႏွံေတြပါပဲ
- အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အသီးအရြက္ေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ေအ ၾကြယ္၀ပါတယ္
တစ္ခုသတိထားရမွာကေတာ့ လတ္ဆတ္တဲ့အသီးအႏွံကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးရမွာျဖစ္ျပီး ခ်က္စား၊ေၾကာ္စားတဲ့အခါမွာ ဆီသန္႔သန္႔သံုးသင့္ပါတယ္။
(၃) ဗီတာမင္စီ
ဗီတာမင္စီဟာလည္း ကိုယ္ခံအားေကာင္းေစဖို႔အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဗီတာမင္စီကေတာ့ အခ်ဥ္ဓါတ္ပါ၀င္တဲ့ အသီးအႏွံေတြျဖစ္တဲ့ ေရွာက္သီး၊ သံပုရာသီး၊ မာလကာသီး ၊ ကီ၀ီသီး ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ လိေမၼာ္သီး နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအျပင္ အျခားအခ်ဥ္ဓါတ္ပါျပီး အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အသီးအရြက္ေတြမွာလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ အသီးအႏွံေတြကို သဘာ၀အတိုင္းစားသံုးတာအျပင္ ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ေသာက္တာမ်ိဳးကလည္း ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ ခုခံအားကို တိုးတက္ေစမွာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အေရးၾကီးဆံုးကေတာ့ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံေတြျဖစ္ဖို႕ပါ။
ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္ေတြအရ လူတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ႏွစ္မွာပ်မ္းမွ် ၄ႀကိမ္ကေန ၁၀ႀကိမ္ေလာက္ထိ အေအးမိတုပ္ေကြးျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ အသက္ငယ္တဲ့သူေတြမွာ ေယာက္်ားေလးမ်ားက မိန္းကေလးမ်ားထက္ပိုျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အေအးမိတုပ္ေကြးျဖစ္လာခဲ့ရင္ အထက္မွာေျပာျပခဲ့တဲ့အစားအေသာက္ေတြကိုစားေသာက္ျခင္း၊ ပါရာစီတေမာပါတဲ့ ေဆးေတြအျပင္ တျခားအသိအမွတ္ျပဳ ေဆးေတြကိုလည္းဆရာ၀န္ညြန္ၾကားခ်က္အတိုင္းေသာက္သံုးႏိုင္သလို ၊ လည္ေခ်ာင္းနာသက္သာေစတ့ဲငံုေဆးေတြလည္း ငံုလို႔ရပါတယ္။
လူတိုင္း အေအးမိဖ်ားနာျခင္းမွကင္းေ၀းႏိုင္ၾကပါေစ။
August
(Unicode)
အအေးမိ၊ တုပ်ကွေးဆိုတာ ဗိုင်းရပ်စ်ပိုးတစ်မျိုးကြောင့်ဖြစ်ရတာပါ။ ဒီဗိုင်းရပ်လူတစ်ယောက်ရဲ့ ခန္ဓာကိုယ်ထဲဝင်ပြီး ၂ရက်လောက်နေရင် အအေးမိတာ ရဲ့အကျိုးဆက်ဖြစ်တဲ့ ကိုယ်လက်ကိုက်တာ၊ ညောင်းတာနာတာ ၊ နှာချေတာ၊ ခေါင်းအုံခေါင်းကိုက်ဖြစ်တာ၊ မအီမသာဖြစ်တာ ၊ လည်ချောင်းနာတာတွေနဲ့ နှာစေးပြီးချောင်းဆိုးတာတွေဖြစ်လာတော့တာပါပဲ။ OnDoctor မှာလည်း မိုးရာသီဖြစ်နေတာနဲ့အမျှ အမေးများတဲ့ မေးခွန်းလေးတွေက အအေးမိပြီးနေမကောင်းချင်သလိုဖြစ်နေလို့ ဘာစားရမလဲ? ဘာတွေရှောင်ရမလဲ ? ဘာတွေလုပ်သင့်လဲ စသဖြင့် အမေးများလာကြပါတယ်။ ဒါကြောင့် အအေးမိတဲ့အခါ ဘာတွေစားရမလဲ ၊ ဘာတွေရှောင်ရမလဲဆိုတာတွေကို ပြောပြပေးသွားပါမယ်။
” အစာလည်းဆေး ၊ ဆေးလည်းအစာ ” ဆိုသလို လူတစ်ယောက်ကျန်းမာဖို့အတွက် အစားအသောက်ကအရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အအေးမိတုပ်ကွေးဆိုတာ လူတိုင်းမှာဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ အဓိကကတော့ ကိုယ်ခံအားပေါ် အများကြီးမူတည်ပါတယ်။ ဒါကြောင့်ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတဲ့အစားအသောက်တွေကို ရွေးစားဖို့လိုအပ်ပါတယ်။ ဗိုင်းရပ်စ်ပိုးတွေကို ကာကွယ်နိုင်တဲ့ ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတဲ့ အစားအသောက်တွေကို စားပေးခြင်းက ကိုယ်ခံအားမြှင့်တင်ပေးပြီး တုပ်ကွေး၊ အအေးမိတာတို့ကို ကြိုတင်ကာကွယ်ပြီးသားဖြစ်မှာပါ။
ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတဲ့ အစားအသောက်များ
(၁) ကြက်သွန်ဖြူ
အိမ်ရဲ့မီးဖိုချောင်ထဲမှာရှိနေတဲ့ကြက်သွန်ဖြူဟာ အအေးမိတုပ်ကွေးအတွက် အရမ်းကိုအထောက်အကူပြုတဲ့ သဘာဝဆေးစွမ်းကောင်းပါပဲ။ ကြက်သွန်ဖြူကို စားသုံးပေးခြင်းဟာ ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းမွန်စေပါတယ်။ ဒီတိုင်းသဘာဝအတိုင်း စားတာပဲဖြစ်ဖြစ် ၊ အစားအသောက်တွေထဲထည့်စားတာဖြစ်ဖြစ် ၊ ဟင်းထဲထည့်ချက်ပြီးစားတာဖြစ်ဖြစ် ကြိုက်နှစ်သက်သလိုစားလို့ရပါတယ်။ ကြက်သွန်ဖြူဟာ ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတဲ့အပြင် လည်ချောင်းနာခြင်းကိုလည်းသက်သာစေတဲ့ အိမ်တွင်းဆေးနည်းတစ်ခုပါပဲ။
(၂) ဗီတာမင်အေ
ဗီတာမင် အေဟာလည်း ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတဲ့အရာတစ်ခုပါပဲ။ ဗီတာမင်အေ ကြွယ်ဝတဲ့အစားအသောက်တွေကိုစားပေးခြင်းကြောင့် ကိုယ်ခံအားကောင်းစေပြီး အအေးမိတုပ်ကွေးကိုကာကွယ်ပြီးသားဖြစ်စေမှာပါ။ ဗီတာမင်အေကြွယ်ဝတဲ့အစားအသောက်တွေက
ဂေါ်ဖီထုတ်၊ လိမ္မော်သီး၊ ရွှေဖရုံသီး၊ ကန်စွန်းဥ၊
မုန်လာဥ ၊ မုန်လာဥဝါ ၊ အာလူး၊ ဟင်းနုနွယ် ၊ ကိုက်လန် နဲ့
တခြား အနီရောင်၊ အဝါရောင်နဲ့ လိမ္မော်ရောင်ရှိတဲ့ အစားအသောက်အသီးအနှံတွေပါပဲ
အစိမ်းရောင်ရှိတဲ့ အသီးအရွက်တွေမှာလည်း ဗီတာမင်အေ ကြွယ်ဝပါတယ်
တစ်ခုသတိထားရမှာကတော့ လတ်ဆတ်တဲ့အသီးအနှံကို ရွေးချယ်စားသုံးရမှာဖြစ်ပြီး ချက်စား၊ကြော်စားတဲ့အခါမှာ ဆီသန့်သန့်သုံးသင့်ပါတယ်။
(၃) ဗီတာမင်စီ
ဗီတာမင်စီဟာလည်း ကိုယ်ခံအားကောင်းစေဖို့အထောက်အကူပြုပါတယ်။ ဗီတာမင်စီကတော့ အချဉ်ဓါတ်ပါဝင်တဲ့ အသီးအနှံတွေဖြစ်တဲ့ ရှောက်သီး၊ သံပုရာသီး၊ မာလကာသီး ၊ ကီဝီသီး ၊ စတော်ဘယ်ရီ၊ လိမ္မော်သီး နဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးအပြင် အခြားအချဉ်ဓါတ်ပါပြီး အစိမ်းရောင်ရှိတဲ့ အသီးအရွက်တွေမှာလည်း ပါဝင်ပါတယ်။ အသီးအနှံတွေကို သဘာဝအတိုင်းစားသုံးတာအပြင် ဖျော်ရည်ဖျော်သောက်တာမျိုးကလည်း ကိုယ်ခန္ဓာရဲ့ ခုခံအားကို တိုးတက်စေမှာပဲဖြစ်ပါတယ်။ အရေးကြီးဆုံးကတော့ လတ်ဆတ်တဲ့ အသီးအနှံတွေဖြစ်ဖို့ပါ။
လေ့လာစမ်းစစ်ချက်တွေအရ လူတစ်ယောက်ဟာ တစ်နှစ်မှာပျမ်းမျှ ၄ကြိမ်ကနေ ၁၀ကြိမ်လောက်ထိ အအေးမိတုပ်ကွေးဖြစ်နိုင်တယ်လို့ဆိုပါတယ်။ အသက်ငယ်တဲ့သူတွေမှာ ယောက်ျားလေးများက မိန်းကလေးများထက်ပိုဖြစ်တတ်ပါတယ်။ အအေးမိတုပ်ကွေးဖြစ်လာခဲ့ရင် အထက်မှာပြောပြခဲ့တဲ့အစားအသောက်တွေကိုစားသောက်ခြင်း၊ ပါရာစီတမောပါတဲ့ ဆေးတွေအပြင် တခြားအသိအမှတ်ပြု ဆေးတွေကိုလည်းဆရာဝန်ညွန်ကြားချက်အတိုင်းသောက်သုံးနိုင်သလို ၊ လည်ချောင်းနာသက်သာစေတဲ့ငုံဆေးတွေလည်း ငုံလို့ရပါတယ်။
လူတိုင်း အအေးမိဖျားနာခြင်းမှကင်းဝေးနိုင်ကြပါစေ။
August