နႏြင္း
ေနာက္ဆုံး ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား အရ နႏြင္း ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ဆႏြင္းမႈန႔္လို႔ေျပာမယ္ဆိုရင္ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ ျမန္မာ လူမ်ိဳးေတြ နဲ႔ မစိမ္းတဲ့ ပာင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ ေန႔တိုင္းစားေနေပမယ့္ သူက ဘယ္ေလာက္ေတာင္ အက်ိဳးေက်းဇူးရွိႏိုင္လဲ ဆိုတာ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ ကိုယ္တိုင္ အမႈ႕ မဲ့ အမွတ္မဲ့ ျဖစ္ေနတာပါ။ အခုေတာ့ သုေတသန စာ႐ြက္စာတမ္း ေတြ နဲ႔ တကြ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြ ခိုင္ခိုင္မာမာ ေတြ႕ရွိလာတဲ့ အတြက္ အားလုံးသိရွိႏိုင္ေအာင္ မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
နႏြင္း ဘယ္က ရလဲ ဆိုတာ ကေနစပါမယ္။ နႏြင္း က နႏြင္းပင္ဆိုၿပီးေတာ့ ရွိပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ အာရွတိုက္ က လူမ်ိဳးစုေတြ အတြက္ က ေတာ့ နႏြင္း ကို အထူးတလည္ မိတ္ဆက္ေပးစရာေတာင္ မလိုေတာ့ပါဘူး။ အသားတမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ရင္ကို မ်ားေသာ အားျဖင့္ နႏြင္းထည့္ထည့္ ခ်င္ေလ့ခ်က္ထ ရွိၾကပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ အိႏၵိယ အစားအစာ ေတြ မွာ ဆိုရင္ ပိုၿပီးေတာ့ေတာင္ နႏြင္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ အရသာ အားျဖင့္ ကေတာ့ အနည္းငယ္ ဖန္ပါတယ္။ ပာိုးအရင္ ေခတ္ အဆက္ဆက္ တည္း က အစားအစာ ေတြ ကို အေရာင္ဆိုးတဲ့ ေနရာ မွာ သုံးၾကပါတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းဆိုရင္ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ၊ Mustard အႏွစ္၊ အျခားေသာ ပာင္းအေရာင္တင္ အမႈန႔္ အေနနဲ႔ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ ထည့္သြင္း အသုံးျပဳ လာတာကို လည္းေတြ႕ေတြ႕ လာရပါတယ္။ ဒါေတြကေတာ့ အစားအေသာက္ေတြ မွာ သုံးတာပါ။
အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ က်န္းမာေရးအရ လည္းေတာ္ေတာ္ ေလး အက်ိဳး ေက်းဇူးေတာ္ေတာ္ေလးမ်ားတဲ့ အတြက္ အားျဖည့္ေဆး အေနနဲ႔ေတာင္ နႏြင္း ကို ထုတ္လုပ္လာၾကပါတယ္။ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ိဳးရွိဖို႔ၾကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္ တို႔ ေန႔စဥ္ စားေနသေလာက္နဲ႔ ျပည့္ျပည့္ ဝဝ ရရွိဖို႔ အခက္အခဲ ရွိတဲ့ အတြက္ supplement ေတြ လိုအပ္ရင္ မွီဝဲ ေပးဖို႔လို အပ္လာပါတယ္။
နႏြင္း မွာ curcumin လို႔ေခၚတဲ့ အာပာာရဓါတ္ တစ္မ်ိဳးပါဝင္တဲ့ အတြက္ anti-inflammatory (ေရာင္ရမ္း တာကို သက္သာေစတဲ့) အက်ိဳးေက်းဇူးရွိတဲ့ အျပင္ anti-oxidants property (ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္သတၱိ) ပါရွိတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကို တဖက္တလမ္း က ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ နႏြင္းပာာ သဘာဝ ကေပးထားတဲ့ အေရာင္ က်ေဆးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေအာက္ပါ ေရာဂါေတြ မွာ အသုံးတည့္ပါတယ္။
-အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းျခင္း (arthritis)
-ရင္ပူျခင္း (Heartburn)
– ဒူးနာ၊ ေျခက်င္းဝတ္နာ (Knee joint pain, Ankle joint pain)
-Crohn’ disease ႏွင့္ Ulcerative Colitis (အူလမ္းေၾကာင္းေရာင္ယမ္းျခင္း၊ အူလမ္းေၾကာင္း တြင္ အနာမ်ားျဖစ္သည့္ေရာဂါ)
– ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ
– အစာမေၾက၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ျဖစ္ျခင္း
-အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္း (lichen planus)
– အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အစာအိမ္အနာျဖစ္ျခင္း
-Irritable Bowel Syndrome (ဝမ္းခဏခဏ သြားတဲ့ ေရာဂါ) စတဲ့ေရာဂါေတြ မွာ ဆႏြင္းစားေပးသင့္ပါတယ္။
ဒီအျပင္ အခုလို ေဆာင္းတြင္း မွာ အေအးဓါတ္ လြန္ကဲ လို႔ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေလႁပြန္ေယာင္ ေရာဂါ(bronchitis)၊ ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး (common cold) ေရာဂါေတြ ကိုပါ သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြ မွာဆိုရင္ လည္း ရာသီေသြးေပၚ ခ်ိန္မွာကိုက္တာခဲတာ ေတြ ကို လည္း သက္သာေစပါတယ္။ ဒီအျပင္ ဆီး လမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္လို႔ ဆီးအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္ စတာေတြ ေရာင္ရမ္းျခင္း ကို လည္း သက္သာေစပါတယ္။
ဒီအျပင္ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ ေပးၿပီး ကုသမႈ႕ခံယူေနတဲ့ ကင္ဆာ ေဝဒနာရွင္မ်ား မွာ ျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထ ရွိတတ္တဲ့ အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္းကို လည္း သက္သာေစပါတယ္။ ထို႔အျပင္ ပိုးမႊား တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ကိုက္လိုက္ လို႔ အင္ျပင္ထတာ မ်ိဳး၊ Allergic ျဖစ္တာမ်ိဳးကို လည္း သက္သာေစပါတယ္။
နႏြင္းမွာ ပါဝင္ တဲ့ curcumin က အာ႐ုံေၾကာဆဲလ္ (Neurons) ေလးေတြ အေရအတြက္ မ်ားလာေစတဲ့ အတြက္ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္ အာ႐ုံေၾကာ ဆိုင္ရာေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ အခုေနာက္ပိုင္း အျဖစ္မ်ားလာတဲ့ စိတ္ဓါတ္က်ေရာဂါ ႏွင့္ အယ္ဇိုင္းမား (Alzheimer’s disease) ေရာဂါ တို႔ ကို ပါ အတိုင္းအတာ တစ္ခု အထိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ လို႔ ေတြ႕ရွိလာတဲ့ အတြက္ အေနာက္ ႏိုင္ငံ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား မွာ ဆႏြင္းကို သတိထား အေလးေပးၿပီး စားလာတာကိုလည္းေတြ႕ရွိရပါတယ္။
ႏွလုံးေရာဂါကိုေကာ ဘယ္လို ကာကြယ္ေပးမလဲ နႏြင္းမွာ ပါတဲ့ cucurmin ဓါတ္ ပာာ ႏွလုံးေသြးေၾကာ္ နံရံ ေလးေတြ ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေသြးေၾကာ နံရံေလးေတြ ေကာင္းေကာင္း အလုပ္မလုပ္ေတာ့ ဘူးဆိုရင္ ေသြးခဲေလးေတြ လာပိတ္မယ္ အဲ့ကေန တဆင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ အျပင္ ေသြးေၾကာ နံရံေလးေတြ က ေသြးဖိအား အနည္းအမ်ားျဖစ္ေစတာ (ေသြးတိုးေရာဂါ) ကို လည္း အေရးပါတဲ့ ေနရာမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ အတြက္ ေသြးေၾကာ နံရံ ေလးေတြ ေကာင္းမြန္စြာ အလုပ္ လုပ္ႏိုင္ဖို႔ အတြက္က cucurmin ပါတဲ့ နႏြင္း စားေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ဒီအျပင္ ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိရွိတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္ ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ကင္ဆာမ်ား ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အျပင္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ မတက္ေအာင္ လည္း ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ပါတယ္။ အက်ိဳးဆက္ အားျဖင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ အသည္းအဆီဖုံးေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါေတြ ကို တဖက္တလမ္းဂကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အထူးဂ႐ုျပဳသင့္သည့္ အခ်က္မ်ား
ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာ လူမ်ိဴးေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား က ထိခိုက္ရွနာ တစ္ခုခု ျဖစ္ၿပီ ဆိုတာနဲ႔ နႏြင္း သိပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါက တကယ့္ ကို လြဲမွား လြန္းတဲ့ နည္းလမ္းပါ။ အဲ့ဒီ လို နႏြင္းသိပ္ေပးလိုက္ ျခင္းျဖင့္ နႏြင္းမႈန႔္မွာပါ ေနႏိုင္တဲ့ ေမးခိုင္ပိုးႏွင့္ အျခားေသာ ဘတ္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ား ကို တစ္ခါ တည္း ေသြးထဲထည့္ေပးသလို ျဖစ္သြားတတ္ၿပီး ေမးခိုင္ေရာဂါ၊ တျခားေသာ ဘတ္တီးရီးယား ေရာဂါမ်ားလည္း အလြယ္ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ ေျပာထားတဲ့ နည္းလမ္းေတြ က ပာင္းခ်က္တဲ့ ေနရာမွာ ထည့္ခ်က္ ခိုင္းတာပါ။ ဒါမွ အပူဓါတ္ နဲ႔ေတြ႕ၿပီး ပါဝင္တဲ့ ပိုးမႊားေတြ လည္း ေသဆုံးသြားတဲ့ အတြက္ စားလို႔စိတ္ခ်ရၿပီလို႔ ယူဆတဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ပါ။ ဒါေပမယ္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ပာင္းခ်က္လို႔ ထည့္တဲ့ ေနရာ က ရမယ့္ နႏြင္းမွာ ပါတဲ့ curcumin ဓါတ္က ကြၽန္ေတာ္တို႔ လိုအပ္သေလာက္ မျပည့္မီ တတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အားျဖည့္ေဆး supplement ေသာက္ဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။
ေန႔တိုင္းေသာက္ရမလား ဆိုေတာ့ ????
ကြၽန္ေတာ္ ခုနက ေဖာ္ျပထားတဲ့ ေရာဂါ ေတြ ျဖစ္ေနဆဲ ကာလဆိုရင္ေတာ့ ေဆးေန႔တိုင္းေသာက္သင့္ပါတယ္။ ကာကြယ္ဖို႔ သက္သက္ ဆိုရင္ ေတာ့ ေန႔တိုင္း မေသာက္လို႔ရပါတယ္။ ဥပမာ ရက္ျခားေသာက္ရင္း ကိုယ္စားမယ့္ အစားအစာေတြ မွာ နႏြင္း ထည့္ခ်က္တာ မ်ိဳးေလးေတြ လုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။ မွတ္ခ်က္- အားျဖည့္ေဆး ေၾကညာေပးျခင္း လုံးဝ မပာုတ္ပါ။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
နောက်ဆုံး လေ့လာတွေ့ရှိချက်များ အရ နနွင်း ရဲ့ ကောင်းကျိုးများ ဆနွင်းမှုန့်လို့ပြောမယ်ဆိုရင် ကျွန်တော် တို့ မြန်မာ လူမျိုးတွေ နဲ့ မစိမ်းတဲ့ ပာင်းခတ် အမွှေးအကြိုင် တွေထဲက တစ်မျိုးပါ။ နေ့တိုင်းစားနေပေမယ့် သူက ဘယ်လောက်တောင် အကျိုးကျေးဇူးရှိနိုင်လဲ ဆိုတာ ကျွန်တော် တို့ ကိုယ်တိုင် အမှု့ မဲ့ အမှတ်မဲ့ ဖြစ်နေတာပါ။ အခုတော့ သုတေသန စာရွက်စာတမ်း တွေ နဲ့ တကွ လေ့လာတွေ့ရှိချက်တွေ ခိုင်ခိုင်မာမာ တွေ့ရှိလာတဲ့ အတွက် အားလုံးသိရှိနိုင်အောင် မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်။
နနွင်း ဘယ်က ရလဲ ဆိုတာ ကနေစပါမယ်။ နနွင်း က နနွင်းပင်ဆိုပြီးတော့ ရှိပါတယ်။ ကျွန်တော်တို့ အာရှတိုက် က လူမျိုးစုတွေ အတွက် က တော့ နနွင်း ကို အထူးတလည် မိတ်ဆက်ပေးစရာတောင် မလိုတော့ပါဘူး။ အသားတမျိုးမျိုး ချက်ရင်ကို များသော အားဖြင့် နနွင်းထည့်ထည့် ချင်လေ့ချက်ထ ရှိကြပါတယ်။
အထူးသဖြင့် အိန္ဒိယ အစားအစာ တွေ မှာ ဆိုရင် ပိုပြီးတော့တောင် နနွင်း ပါဝင်ပါသေးတယ်။ အရသာ အားဖြင့် ကတော့ အနည်းငယ် ဖန်ပါတယ်။ ပာိုးအရင် ခေတ် အဆက်ဆက် တည်း က အစားအစာ တွေ ကို အရောင်ဆိုးတဲ့ နေရာ မှာ သုံးကြပါတယ်။ အခုနောက်ပိုင်းဆိုရင် ထောပတ်၊ ဒိန်ခဲ၊ Mustard အနှစ်၊ အခြားသော ပာင်းအရောင်တင် အမှုန့် အနေနဲ့ တွင်တွင်ကျယ်ကျယ် ထည့်သွင်း အသုံးပြု လာတာကို လည်းတွေ့တွေ့ လာရပါတယ်။ ဒါတွေကတော့ အစားအသောက်တွေ မှာ သုံးတာပါ။
အခုနောက်ပိုင်းတော့ ကျန်းမာရေးအရ လည်းတော်တော် လေး အကျိုး ကျေးဇူးတော်တော်လေးများတဲ့ အတွက် အားဖြည့်ဆေး အနေနဲ့တောင် နနွင်း ကို ထုတ်လုပ်လာကြပါတယ်။ ကျန်းမာရေး အတွက် အကျိုးရှိဖို့ကြတော့ ကျွန်တော် တို့ နေ့စဉ် စားနေသလောက်နဲ့ ပြည့်ပြည့် ဝဝ ရရှိဖို့ အခက်အခဲ ရှိတဲ့ အတွက် supplement တွေ လိုအပ်ရင် မှီဝဲ ပေးဖို့လို အပ်လာပါတယ်။
နနွင်း မှာ curcumin လို့ခေါ်တဲ့ အာပာာရဓါတ် တစ်မျိုးပါဝင်တဲ့ အတွက် anti-inflammatory (ရောင်ရမ်း တာကို သက်သာစေတဲ့) အကျိုးကျေးဇူးရှိတဲ့ အပြင် anti-oxidants property (ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်သတ္တိ) ပါရှိတဲ့ အတွက် ကင်ဆာရောဂါများ ကို တဖက်တလမ်း က ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ နနွင်းပာာ သဘာဝ ကပေးထားတဲ့ အရောင် ကျဆေးတစ်မျိုး ဖြစ်တဲ့ အတွက် အောက်ပါ ရောဂါတွေ မှာ အသုံးတည့်ပါတယ်။
-အဆစ်အမြစ် ရောင်ရမ်းခြင်း (arthritis)
-ရင်ပူခြင်း (Heartburn)
– ဒူးနာ၊ ခြေကျင်းဝတ်နာ (Knee joint pain, Ankle joint pain)
-Crohn’ disease နှင့် Ulcerative Colitis (အူလမ်းကြောင်းရောင်ယမ်းခြင်း၊ အူလမ်းကြောင်း တွင် အနာများဖြစ်သည့်ရောဂါ)
– ဝမ်းပျက် ဝမ်းလျှောရောဂါ
– အစာမကြေ၊ ရင်ပြည့်ရင်ကယ် ဖြစ်ခြင်း
-အရေပြားရောင်ရမ်းခြင်း (lichen planus)
– အစာအိမ်ရောင်ရမ်းခြင်း၊ အစာအိမ်အနာဖြစ်ခြင်း
-Irritable Bowel Syndrome (ဝမ်းခဏခဏ သွားတဲ့ ရောဂါ) စတဲ့ရောဂါတွေ မှာ ဆနွင်းစားပေးသင့်ပါတယ်။
ဒီအပြင် အခုလို ဆောင်းတွင်း မှာ အအေးဓါတ် လွန်ကဲ လို့ ဖြစ်တတ်တဲ့ လေပြွန်ယောင် ရောဂါ(bronchitis)၊ နှာစေးချောင်းဆိုး (common cold) ရောဂါတွေ ကိုပါ သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အမျိုးသမီးတွေ မှာဆိုရင် လည်း ရာသီသွေးပေါ် ချိန်မှာကိုက်တာခဲတာ တွေ ကို လည်း သက်သာစေပါတယ်။ ဒီအပြင် ဆီး လမ်းကြောင်းပိုးဝင်လို့ ဆီးအိမ်၊ ကျောက်ကပ် စတာတွေ ရောင်ရမ်းခြင်း ကို လည်း သက်သာစေပါတယ်။
ဒီအပြင် ဓါတ်ရောင်ခြည် ပေးပြီး ကုသမှု့ခံယူနေတဲ့ ကင်ဆာ ဝေဒနာရှင်များ မှာ ဖြစ်လေ့ဖြစ်ထ ရှိတတ်တဲ့ အရေပြားရောင်ရမ်းခြင်းကို လည်း သက်သာစေပါတယ်။ ထို့အပြင် ပိုးမွှား တစ်မျိုးမျိုး ကိုက်လိုက် လို့ အင်ပြင်ထတာ မျိုး၊ Allergic ဖြစ်တာမျိုးကို လည်း သက်သာစေပါတယ်။
နနွင်းမှာ ပါဝင် တဲ့ curcumin က အာရုံကြောဆဲလ် (Neurons) လေးတွေ အရေအတွက် များလာစေတဲ့ အတွက် ဦးနှောက် နှင့် အာရုံကြော ဆိုင်ရာရောဂါ များ ဖြစ်ကြတဲ့ အခုနောက်ပိုင်း အဖြစ်များလာတဲ့ စိတ်ဓါတ်ကျရောဂါ နှင့် အယ်ဇိုင်းမား (Alzheimer’s disease) ရောဂါ တို့ ကို ပါ အတိုင်းအတာ တစ်ခု အထိ ကာကွယ်ပေးနိုင်တယ် လို့ တွေ့ရှိလာတဲ့ အတွက် အနောက် နိုင်ငံ တော်တော် များများ မှာ ဆနွင်းကို သတိထား အလေးပေးပြီး စားလာတာကိုလည်းတွေ့ရှိရပါတယ်။
နှလုံးရောဂါကိုကော ဘယ်လို ကာကွယ်ပေးမလဲ နနွင်းမှာ ပါတဲ့ cucurmin ဓါတ် ပာာ နှလုံးသွေးကြော် နံရံ လေးတွေ ရဲ့ လုပ်ငန်းဆောင်တာ ကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေပါတယ်။ သွေးကြော နံရံလေးတွေ ကောင်းကောင်း အလုပ်မလုပ်တော့ ဘူးဆိုရင် သွေးခဲလေးတွေ လာပိတ်မယ် အဲ့ကနေ တဆင့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ဖြစ် စေနိုင်ပါတယ်။ ထို့ အပြင် သွေးကြော နံရံလေးတွေ က သွေးဖိအား အနည်းအများဖြစ်စေတာ (သွေးတိုးရောဂါ) ကို လည်း အရေးပါတဲ့ နေရာမှာ ပါဝင်နေတဲ့ အတွက် သွေးကြော နံရံ လေးတွေ ကောင်းမွန်စွာ အလုပ် လုပ်နိုင်ဖို့ အတွက်က cucurmin ပါတဲ့ နနွင်း စားပေးဖို့လိုအပ်ပါတယ်။
ဒီအပြင် ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိရှိတဲ့ အတွက် ကင်ဆာရောဂါ အထူးသဖြင့် အစာအိမ် နှင့် အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ကင်ဆာများ ကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ အပြင် သွေးတွင်း ကိုလက်စထရော မတက်အောင် လည်း ထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။ အကျိုးဆက် အားဖြင့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ အသည်းအဆီဖုံးရောဂါ၊ သွေးတိုးရောဂါ၊ ဆီးချို ရောဂါ၊ လေဖြတ်လေငန်းရောဂါတွေ ကို တဖက်တလမ်းဂကနေ ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
အထူးဂရုပြုသင့်သည့် အချက်များ
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာ လူမျိူးတော်တော် များများ က ထိခိုက်ရှနာ တစ်ခုခု ဖြစ်ပြီ ဆိုတာနဲ့ နနွင်း သိပ်လေ့ရှိပါတယ်။ ဒါက တကယ့် ကို လွဲမှား လွန်းတဲ့ နည်းလမ်းပါ။ အဲ့ဒီ လို နနွင်းသိပ်ပေးလိုက် ခြင်းဖြင့် နနွင်းမှုန့်မှာပါ နေနိုင်တဲ့ မေးခိုင်ပိုးနှင့် အခြားသော ဘတ်တီးရီးယား ပိုးမွှားများ ကို တစ်ခါ တည်း သွေးထဲထည့်ပေးသလို ဖြစ်သွားတတ်ပြီး မေးခိုင်ရောဂါ၊ တခြားသော ဘတ်တီးရီးယား ရောဂါများလည်း အလွယ်ဖြစ်ပွားစေနိုင်ပါတယ်။ ကျွန်တော် ပြောထားတဲ့ နည်းလမ်းတွေ က ပာင်းချက်တဲ့ နေရာမှာ ထည့်ချက် ခိုင်းတာပါ။ ဒါမှ အပူဓါတ် နဲ့တွေ့ပြီး ပါဝင်တဲ့ ပိုးမွှားတွေ လည်း သေဆုံးသွားတဲ့ အတွက် စားလို့စိတ်ချရပြီလို့ ယူဆတဲ့ အတွက်ကြောင့်ပါ။ ဒါပေမယ် ကျွန်တော်တို့ ပာင်းချက်လို့ ထည့်တဲ့ နေရာ က ရမယ့် နနွင်းမှာ ပါတဲ့ curcumin ဓါတ်က ကျွန်တော်တို့ လိုအပ်သလောက် မပြည့်မီ တတ်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် အားဖြည့်ဆေး supplement သောက်ဖို့တော့ လိုအပ်ပါတယ်။
နေ့တိုင်းသောက်ရမလား ဆိုတော့ ????
ကျွန်တော် ခုနက ဖော်ပြထားတဲ့ ရောဂါ တွေ ဖြစ်နေဆဲ ကာလဆိုရင်တော့ ဆေးနေ့တိုင်းသောက်သင့်ပါတယ်။ ကာကွယ်ဖို့ သက်သက် ဆိုရင် တော့ နေ့တိုင်း မသောက်လို့ရပါတယ်။ ဥပမာ ရက်ခြားသောက်ရင်း ကိုယ်စားမယ့် အစားအစာတွေ မှာ နနွင်း ထည့်ချက်တာ မျိုးလေးတွေ လုပ်ပေးသင့်ပါတယ်။ မှတ်ချက်- အားဖြည့်ဆေး ကြေညာပေးခြင်း လုံးဝ မပာုတ်ပါ။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်