ဗီတာမင္စီ အေၾကာင္း ဘာေတြ သိထားလဲ????
ကြ်န္ေတာ္ လူေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားကို ဗီတာမင္ စီ ကဘာအတြက္ေကာင္းလဲ ေမးရင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ျပန္ေျဖတာကေတာ့ ဝိတ္က်ေစတယ္လို႔ပဲ ေျဖတာမ်ားပါတယ္။ အခုထိ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား အရ ဗီတာမင္ C က ကိုလက္စထေရာ က်ေစတယ္လို႔ပဲ စာတမ္းေတြ ရွိပါေသးတယ္။ ဝိတ္က်တယ္လို႔ေတာ့ အခုထိရွာမေတြ႕ေသးပါဘူး။
တျခားေသာ လူသိပ္မသိၾကေသးတဲ့ ဗီတာမင္ C ရဲ႕ေကာင္းက်ိဳးေလးေတြ ရွိပါေသးတယ္။
1. အသားအေရကို တင္းရင္းေစျခင္း
2. အ႐ိုးဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္မွဳ႕ကို အားေပးျခင္း
3. အနာ က်က္လြယ္ေစျခင္း
4. ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို အဆီေခ်ဖ်က္ရာတြင္ အသံုးလိုတဲ့ သည္းေျခရည္ ျဖစ္ေအာင္ ေျပာင္းလဲေပးႏိုင္ျခင္း။
5. လူေတြရဲ႕စိတ္ကို ေပ်ာ္ေအာင္၊ စိတ္ပူပန္ေအာင္၊ စိတ္ဓါတ္က်ေအာင္ စတာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးေနတဲ့ ဆီ႐ိုတိုနင္ (Serotonin) လို႔ေခၚတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးထြက္ေအာင္လည္း အားေပးပါတာ္။ အၾကမ္းဖ်င္း အားျဖင့္ Serotonin (ဆီ႐ိုတိုနင္) နည္းရင္ စိတ္ဓါတ္က် ေဝဒနာခံစားရတတ္ပါတယ္။
6. ဓါတ္တိုးဆန္႔က်က္သတၱိ ရွိတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမွဳ႕ကို ေလွ်ာ့က်ေစႏိုင္ျခင္း။
7. ကိုယ္ခံစြမ္းအား ျမႇင့္တင္ေပးတဲ့ အတြက္ ရာသီေပၚတုပ္ေကြး ေရာဂါ ႏွင့္ အျဖားေသာ ဘတ္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ားကို လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
8. ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ကိုကာကြယ္ေပးျခင္း
9. ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
10. ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား(Neurodegenerative diseases) ကိုကာကြယ္ေပးျခင္း။
ဗီတာမင္ C ကဘာေတြစားရင္ ရမလဲ????
အမ်ားစု သိထားၾကတဲ့ အတိုင္း ခ်ဥ္တဲ့ အသီးေတြဆို ဗီတာမင္ C ႂကြယ္ဝ ပါတယ္။ တျခားကြ်န္ေတာ္တို႔ မထင္မွတ္ထားတဲ့ အစားအစာမွာလည္း ဗီတာမင္ C ႂကြယ္ဝၾကပါတယ္။ ဥပမာ-
1. င႐ုတ္ပြ အနီ/အစိမ္း
2. စေတာ္ဘယ္ရီ
3. လိေမၼာ္၊ သံပုရာ
4. ခရမ္းခ်ဥ္သီး
5. ပန္းပြင့္စိမ္း
6. ဇီးျဖဴသီး
7. ကိုက္လန္
8. မာလကာသီး
9. ဂရိတ္ဖ႐ုသီး စတာေတြ စားေပးလို႔ရပါတယ္။
လူခႏၶာကိုယ္မွာ ပံုမွန္ ဘယ္ေလာက္ ရွိလဲ????
ေသြးထဲမွာ 60-100 mmol/dl ရွိပါတယ္။
ဗီတာမင္ C အမ်ားႀကီးစားရင္ ဘာေတြျဖစ္တတ္လဲ????
အဓိက ျပႆနာ ကေတာ့ ဗိုက္ေအာင့္ ဗိုက္နာျဖစ္ၿပီး ဝမ္းခဏခဏ သြားတာမ်ိဳးျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳးကလည္း ဗီတာမင္ စီ အားေဆးေတြ ကို လိုတာထက္ပို ေသာက္ေနတဲ့ လူေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားမွာျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီလို ျဖစ္လာရင္ေတာ့ ေဆးေသာက္တာ ကို ရပ္လိုက္သင့္ပါတယ္။ ေသာက္တာ ရပ္ၿပီး 2-3 ရက္ေနတာနဲ႔ ပံုမွန္ ျပန္ျဖစ္သြားပါ လိမ့္မယ္။
ဘယ္လို လူေတြ မွာ ဗီတာမင္ C ခ်ိဳ႕တဲ့ေလ့ရွိလဲ????
1. အရက္ အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးသူမ်ား
2. ေဆးလိပ္ေသာက္ သူမ်ား
3. နာမက်န္းျဖစ္ေနသူမ်ား
4. ပိုးသတ္ေဆး ေသာက္ေနသူမ်ား
5. အနာ သက္သာေဆးေသာက္ေနသူမ်ား
6. ဓါတ္ဆီ ေရနံဆီ ေတြ ႏွင့္ အၿမဲ ထိေတြ႕ ကိုင္တြယ္ေနရသူမ်ား
7. သတၱဳတြင္း၊ သတၱဳ ပစၥည္းမ်ား ႏွင့္ ထိေတြ႕ ကိုင္တြယ္ေနရသူမ်ား။
အထက္ေဖာ္ျပပါ ဗီတာမင္ C ခ်ိဳ႕တဲ့ ႏိုင္တဲ့ သူမ်ား အေနနဲ႔ သာမာန္လူထက္ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာမ်ား ပို စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။ လိုအပ္မွသာ ေဆးဝါး အကူအညီ ကို ဆရာဝန္ ႏွင့္ ေသခ်ာ ေဆြးေႏြး တိုင္ပင္ၿပီး မွသာ ေသာက္ဖို႔ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
(Unicode)
ဗီတာမင်စီ အကြောင်း ဘာတွေ သိထားလဲ????
ကျွန်တော် လူတော်တော် များများကို ဗီတာမင် စီ ကဘာအတွက်ကောင်းလဲ မေးရင် တော်တော်များများ ပြန်ဖြေတာကတော့ ဝိတ်ကျစေတယ်လို့ပဲ ဖြေတာများပါတယ်။ အခုထိ လေ့လာတွေ့ရှိချက်များ အရ ဗီတာမင် C က ကိုလက်စထရော ကျစေတယ်လို့ပဲ စာတမ်းတွေ ရှိပါသေးတယ်။ ဝိတ်ကျတယ်လို့တော့ အခုထိရှာမတွေ့သေးပါဘူး။
တခြားသော လူသိပ်မသိကြသေးတဲ့ ဗီတာမင် C ရဲ့ကောင်းကျိုးလေးတွေ ရှိပါသေးတယ်။
1. အသားအရေကို တင်းရင်းစေခြင်း
2. အရိုးဖွဲ့စည်းတည်ဆောက်မှု့ကို အားပေးခြင်း
3. အနာ ကျက်လွယ်စေခြင်း
4. ခန္ဓာကိုယ် အတွင်းရှိ ကိုလက်စထရော များကို အဆီချေဖျက်ရာတွင် အသုံးလိုတဲ့ သည်းခြေရည် ဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးနိုင်ခြင်း။
5. လူတွေရဲ့စိတ်ကို ပျော်အောင်၊ စိတ်ပူပန်အောင်၊ စိတ်ဓါတ်ကျအောင် စတာတွေကို ထိန်းချုပ်ပေးနေတဲ့ ဆီရိုတိုနင် (Serotonin) လို့ခေါ်တဲ့ ဓါတ်တစ်မျိုးထွက်အောင်လည်း အားပေးပါတာ်။ အကြမ်းဖျင်း အားဖြင့် Serotonin (ဆီရိုတိုနင်) နည်းရင် စိတ်ဓါတ်ကျ ဝေဒနာခံစားရတတ်ပါတယ်။
6. ဓါတ်တိုးဆန့်ကျက်သတ္တိ ရှိတဲ့ အတွက် ကင်ဆာရောဂါ ဖြစ်ပွားမှု့ကို လျှော့ကျစေနိုင်ခြင်း။
7. ကိုယ်ခံစွမ်းအား မြှင့်တင်ပေးတဲ့ အတွက် ရာသီပေါ်တုပ်ကွေး ရောဂါ နှင့် အဖြားသော ဘတ်တီးရီးယား၊ ဗိုင်းရပ်စ် ရောဂါပိုးမွှားများကို လည်း ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
8. နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ကိုကာကွယ်ပေးခြင်း
9. ဆီးချိုရောဂါ ကို ကာကွယ်ပေးခြင်း
10. ဦးနှောက်နှင့် အာရုံကြောဆိုင်ရာ ရောဂါများ(Neurodegenerative diseases) ကိုကာကွယ်ပေးခြင်း။
ဗီတာမင် C ကဘာတွေစားရင် ရမလဲ????
အများစု သိထားကြတဲ့ အတိုင်း ချဉ်တဲ့ အသီးတွေဆို ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝ ပါတယ်။ တခြားကျွန်တော်တို့ မထင်မှတ်ထားတဲ့ အစားအစာမှာလည်း ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝကြပါတယ်။ ဥပမာ-
1. ငရုတ်ပွ အနီ/အစိမ်း
2. စတော်ဘယ်ရီ
3. လိမ္မော်၊ သံပုရာ
4. ခရမ်းချဉ်သီး
5. ပန်းပွင့်စိမ်း
6. ဇီးဖြူသီး
7. ကိုက်လန်
8. မာလကာသီး
9. ဂရိတ်ဖရုသီး စတာတွေ စားပေးလို့ရပါတယ်။
လူခန္ဓာကိုယ်မှာ ပုံမှန် ဘယ်လောက် ရှိလဲ????
သွေးထဲမှာ 60-100 mmol/dl ရှိပါတယ်။
ဗီတာမင် C အများကြီးစားရင် ဘာတွေဖြစ်တတ်လဲ????
အဓိက ပြဿနာ ကတော့ ဗိုက်အောင့် ဗိုက်နာဖြစ်ပြီး ဝမ်းခဏခဏ သွားတာမျိုးဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ဒီလိုမျိုးကလည်း ဗီတာမင် စီ အားဆေးတွေ ကို လိုတာထက်ပို သောက်နေတဲ့ လူတော်တော် များများမှာဖြစ်လေ့ရှိပါတယ်။ အဲ့ဒီလို ဖြစ်လာရင်တော့ ဆေးသောက်တာ ကို ရပ်လိုက်သင့်ပါတယ်။ သောက်တာ ရပ်ပြီး 2-3 ရက်နေတာနဲ့ ပုံမှန် ပြန်ဖြစ်သွားပါ လိမ့်မယ်။
ဘယ်လို လူတွေ မှာ ဗီတာမင် C ချို့တဲ့လေ့ရှိလဲ????
1. အရက် အလွန်အကျွံသောက်သုံးသူများ
2. ဆေးလိပ်သောက် သူများ
3. နာမကျန်းဖြစ်နေသူများ
4. ပိုးသတ်ဆေး သောက်နေသူများ
5. အနာ သက်သာဆေးသောက်နေသူများ
6. ဓါတ်ဆီ ရေနံဆီ တွေ နှင့် အမြဲ ထိတွေ့ ကိုင်တွယ်နေရသူများ
7. သတ္တုတွင်း၊ သတ္တု ပစ္စည်းများ နှင့် ထိတွေ့ ကိုင်တွယ်နေရသူများ။
အထက်ဖော်ပြပါ ဗီတာမင် C ချို့တဲ့ နိုင်တဲ့ သူများ အနေနဲ့ သာမာန်လူထက် ဗီတာမင်စီ ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာများ ပို စားပေးဖို့လိုပါတယ်။ လိုအပ်မှသာ ဆေးဝါး အကူအညီ ကို ဆရာဝန် နှင့် သေချာ ဆွေးနွေး တိုင်ပင်ပြီး မှသာ သောက်ဖို့ အကြံပြုချင်ပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်