(Zawgyi)
ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ေလ်ာ့ေစတဲ့ေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳး အစားအစာမ်ိဳး သိခ်င္ပါတယ္ဆရာ။
ကိုလက္စထေရာဟာ အဆီဓာတ္ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး အသည္းက ထုတ္လုပ္တယ္။ ဆဲလ္ေတြအတြက္ အေရးပါအရာေရာက္တယ္။ ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားေနလို႔ ကိုလက္စထေရာေလ်ာ့ေအာင္ အားကစားလုပ္ျခင္းနဲ႔ ကိုလက္စထေရာနည္းတဲ့ အစာေကြၽးျခင္းတို႔ကို လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
ႏွစ္စဥ္ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံမွာ ေလျဖတ္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ႏွလုံး႐ုတ္တရက္ တိုက္ခိုက္ ခံရျခင္းခံရတဲ့ လူဦးေရ ၂၀၀၀၀၀ မွာ ၆၀ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာ ျမင့္တက္ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္လ်က္ရွိတယ္။
ေသြးအတြင္း ကိုလက္စထေရာ သိပ္သည္းဆျမင့္ေသာ အဆီ (High Density Lipoprotein) နဲ႔ သိပ္သည္းဆနည္းေသာအဆီ (Low Density Lipoprotein) လို႔ခြဲျခားႏိုင္တယ္။ HDL ဟာ ေကာင္းတဲ့အဆီဓာတ္ျဖစ္လို႔ ေသြးထဲမွာရွိဖို႔ လိုအပ္ တယ္။ သိပ္သည္းဆနည္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာဟာ ေသြးအတြင္းမွာ ျမင့္မားေနရင္ ႐ုတ္တရက္ ႏွလုံးတိုက္ခိုက္ခံရျခင္း ခံရတာေတြ ျဖစ္ေစတယ္။ မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ျဖစ္တဲ့ LDL ျမင့္မားျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရမယ္။
စုစုေပါင္းအဆီဓာတ္ရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ HDL ျဖစ္တယ္။ သိပ္သည္းဆ အလြန္နည္းေသာ အဆီတစ္မ်ိဳးဟာ မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ ျဖစ္တယ္။ ပုံမွန္အားျဖင့္ ေသြးအတြင္းရွိ စုစုေပါင္းအဆီဓာတ္ဟာ ၃၀မွ၅၀မီလီဂရမ္ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ရွိရမယ္။ ဒီထက္မ်ားရင္ ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ေစတယ္။ ေလ်ာ့နည္းရင္လည္း အသည္း လုပ္ငန္းေတြေကာင္းစြာမလုပ္ႏိုင္လို႔ ခႏၶာကိုယ္က အစားအေသာက္ကို လက္မခံႏိုင္တဲ့ အမည္ေဖာ္ရခက္တဲ့ ေရာဂါ တစ္မ်ိဳးနဲ႔ လည္း ပတ္သက္ႏိုင္တယ္။ ေသြးအတြင္းမွာ အဆီဓာတ္ျမင့္တဲ့အခါ အသည္းက မေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ကို မဖ်က္ဆီးႏိုင္ပါဘူး။ အသည္းကို အစဥ္အၿမဲ က်န္းမာေစဖို႔ ထိန္းသိမ္းထားသင့္ပါတယ္။
လူတခ်ိဳ႕မွာ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇအရ အဆီဓာတ္ေလ်ာ့နည္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားေပမယ့္လည္း ေသြးအတြင္းမွာ အဆီဓာတ္ကပုံမွန္အတိုင္း ရွိၾကတယ္။
ဝက္ဆီ၊ ဝက္သားနဲ႔ ျပည့္ဝဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာကို ေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားျခင္းဟာ အေရးႀကီးတယ္။ ျပည့္ဝဆီမ်ားဟာ LDL ျမင့္မားၿပီး ေပ်ာ္ဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ နည္းေစတယ္။
ေသြးအတြင္းအဆီဟာ အသက္ ၁၀ ႏွစ္အ႐ြယ္မွာပင္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ ႏိုင္တယ္။ က်န္းမာတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားသုံးေပမယ့္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေတာက္ေလွ်ာက္ျမင့္မားေနရင္ သိုင္း႐ႊိုက္လုပ္ငန္း က်ဆင္းျခင္းနဲ႔ ပတ္သက္ ေနပါတယ္။
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့အစာမ်ားမွာ ဝက္သား၊ ဝက္ဆီ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ အစာသြတ္မုန႔္မ်ား၊ ဒိန္ခဲ၊ ေထာပတ္၊ ၾကက္သားအေရခြံ၊ ေရခဲမုန႔္၊ မလိုင္ပါတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ေလွ်ာ့စားရမယ္။ သၾကားဓာတ္ေလွ်ာ့စားရမယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေခ်ဖ်က္ရန္ ခက္ခဲတဲ့အဆီအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲတတ္လို႔ သၾကားဓာတ္လြန္ကဲတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား၊ အရက္၊ ဘီယာ ေလွ်ာ့ရမယ္။ ေဆးလိပ္နဲ႔ ကြမ္းျဖတ္ရမယ္။ ေကာ္ဖီၾကမ္းေသာက္ရမယ္။
စားသုံးသင့္တဲ့အစာမ်ားကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အုတ္စပါး၊ ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ေနၾကာဆီ စတဲ့ မျပည့္ဝဆီနဲ႔ စီမံထားတဲ့ထမင္းနဲ႔ဟင္းစားႏိုင္တယ္။ ပန္းသီး ပိုစား သင့္တယ္။ ပင္လယ္ငါးစားသင့္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ LDL ေလ်ာ့နည္းေစလို႔ စားသုံးသင့္တယ္။ သက္သက္လြတ္စားရင္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္း ေစတယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေထာပတ္နဲ႔ ပဲနီေလးတို႔မွာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပိုမို ရွိႏိုင္တယ္။ ၾကက္ဥအကာ စားႏိုင္တယ္။ အဆီနဲ႔ မလိုင္ထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ စားသင့္တယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားသုံးသင့္တယ္။ အစာနည္းနည္းနဲ႔ အႀကိမ္ မ်ားမ်ား စားသုံးသင့္တယ္။ အိပ္ေရးမပ်က္သင့္၊ ေန႔စဥ္နာရီဝက္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရပါမယ္။
Author : Dr. LT
(Unicode)
သွေးအတွင်း အဆီဓာတ်လျော့စေတဲ့လေ့ကျင့်ခန်းမျိုး အစားအစာမျိုး သိချင်ပါတယ်ဆရာ။
ကိုလက်စထရောဟာ အဆီဓာတ်ပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းဖြစ်ပြီး အသည်းက ထုတ်လုပ်တယ်။ ဆဲလ်တွေအတွက် အရေးပါအရာရောက်တယ်။ သွေးထဲမှာ ကိုလက်စထရော မြင့်မားနေလို့ ကိုလက်စထရောလျော့အောင် အားကစားလုပ်ခြင်းနဲ့ ကိုလက်စထရောနည်းတဲ့ အစာကျွေးခြင်းတို့ကို လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
နှစ်စဉ်ဗြိတိန်နိုင်ငံမှာ လေဖြတ်ခြင်း သို့မဟုတ် နှလုံးရုတ်တရက် တိုက်ခိုက် ခံရခြင်းခံရတဲ့ လူဦးရေ ၂၀၀၀၀၀ မှာ ၆၀ရာခိုင်နှုန်းဟာ သွေးအတွင်း ကိုလက်စထရော မြင့်တက်ခြင်းနဲ့ ဆက်စပ်လျက်ရှိတယ်။
သွေးအတွင်း ကိုလက်စထရော သိပ်သည်းဆမြင့်သော အဆီ (High Density Lipoprotein) နဲ့ သိပ်သည်းဆနည်းသောအဆီ (Low Density Lipoprotein) လို့ခွဲခြားနိုင်တယ်။ HDL ဟာ ကောင်းတဲ့အဆီဓာတ်ဖြစ်လို့ သွေးထဲမှာရှိဖို့ လိုအပ် တယ်။ သိပ်သည်းဆနည်းတဲ့ ကိုလက်စထရောဟာ သွေးအတွင်းမှာ မြင့်မားနေရင် ရုတ်တရက် နှလုံးတိုက်ခိုက်ခံရခြင်း ခံရတာတွေ ဖြစ်စေတယ်။ မကောင်းတဲ့ အဆီဓာတ်ဖြစ်တဲ့ LDL မြင့်မားခြင်းကို လျှော့ချရမယ်။
စုစုပေါင်းအဆီဓာတ်ရဲ့ ၂၀ ရာခိုင်နှုန်းမှာ ၄၀ ရာခိုင်နှုန်းဟာ HDL ဖြစ်တယ်။ သိပ်သည်းဆ အလွန်နည်းသော အဆီတစ်မျိုးဟာ မကောင်းတဲ့ အဆီဓာတ် ဖြစ်တယ်။ ပုံမှန်အားဖြင့် သွေးအတွင်းရှိ စုစုပေါင်းအဆီဓာတ်ဟာ ၃၀မှ၅၀မီလီဂရမ်ရာခိုင်နှုန်းသာ ရှိရမယ်။ ဒီထက်များရင် နှလုံးရောဂါဖြစ်စေတယ်။ လျော့နည်းရင်လည်း အသည်း လုပ်ငန်းတွေကောင်းစွာမလုပ်နိုင်လို့ ခန္ဓာကိုယ်က အစားအသောက်ကို လက်မခံနိုင်တဲ့ အမည်ဖော်ရခက်တဲ့ ရောဂါ တစ်မျိုးနဲ့ လည်း ပတ်သက်နိုင်တယ်။ သွေးအတွင်းမှာ အဆီဓာတ်မြင့်တဲ့အခါ အသည်းက မကောင်းတဲ့ အဆီဓာတ်ကို မဖျက်ဆီးနိုင်ပါဘူး။ အသည်းကို အစဉ်အမြဲ ကျန်းမာစေဖို့ ထိန်းသိမ်းထားသင့်ပါတယ်။
လူတချို့မှာ မျိုးရိုးဗီဇအရ အဆီဓာတ်လျော့နည်းတဲ့ အစားအသောက်တွေ စားပေမယ့်လည်း သွေးအတွင်းမှာ အဆီဓာတ်ကပုံမှန်အတိုင်း ရှိကြတယ်။
ဝက်ဆီ၊ ဝက်သားနဲ့ ပြည့်ဝဆီများတဲ့ အစားအစာကို လျှော့နိုင်သမျှ လျှော့စားခြင်းဟာ အရေးကြီးတယ်။ ပြည့်ဝဆီများဟာ LDL မြင့်မားပြီး ပျော်ဝင် အမျှင်ဓာတ် နည်းစေတယ်။
သွေးအတွင်းအဆီဟာ အသက် ၁၀ နှစ်အရွယ်မှာပင် သွေးကြော ပိတ်ဆို့ နိုင်တယ်။ ကျန်းမာတဲ့ အစားအသောက်ကို စားသုံးပေမယ့် သွေးအတွင်း အဆီဓာတ် တောက်လျှောက်မြင့်မားနေရင် သိုင်းရွှိုက်လုပ်ငန်း ကျဆင်းခြင်းနဲ့ ပတ်သက် နေပါတယ်။
ရှောင်ကြဉ်သင့်တဲ့အစာများမှာ ဝက်သား၊ ဝက်ဆီ၊ ဝက်အူချောင်း၊ အစာသွတ်မုန့်များ၊ ဒိန်ခဲ၊ ထောပတ်၊ ကြက်သားအရေခွံ၊ ရေခဲမုန့်၊ မလိုင်ပါတဲ့ နွားနို့နဲ့ နို့ထွက်ပစ္စည်းများ လျှော့စားရမယ်။ သကြားဓာတ်လျှော့စားရမယ်။ ခန္ဓာကိုယ်မှာ ချေဖျက်ရန် ခက်ခဲတဲ့အဆီအဖြစ်သို့ ပြောင်းလဲတတ်လို့ သကြားဓာတ်လွန်ကဲတဲ့ အဖျော်ယမကာများ၊ အရက်၊ ဘီယာ လျှော့ရမယ်။ ဆေးလိပ်နဲ့ ကွမ်းဖြတ်ရမယ်။ ကော်ဖီကြမ်းသောက်ရမယ်။
စားသုံးသင့်တဲ့အစာများကတော့ အမျှင်ဓာတ်များတဲ့ အုတ်စပါး၊ နှမ်း၊ မြေပဲ၊ နေကြာဆီ စတဲ့ မပြည့်ဝဆီနဲ့ စီမံထားတဲ့ထမင်းနဲ့ဟင်းစားနိုင်တယ်။ ပန်းသီး ပိုစား သင့်တယ်။ ပင်လယ်ငါးစားသင့်တယ်။ ကြက်သွန်ဖြူဟာ LDL လျော့နည်းစေလို့ စားသုံးသင့်တယ်။ သက်သက်လွတ်စားရင် သွေးအတွင်း အဆီဓာတ် လျော့နည်း စေတယ်။ ပဲအမျိုးမျိုး၊ ထောပတ်နဲ့ ပဲနီလေးတို့မှာပျော်ဝင်နိုင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်ပိုမို ရှိနိုင်တယ်။ ကြက်ဥအကာ စားနိုင်တယ်။ အဆီနဲ့ မလိုင်ထုတ်ထားတဲ့ နို့နဲ့နို့ထွက် ပစ္စည်းတွေ စားသင့်တယ်။ ပဲအမျိုးမျိုး စားသုံးသင့်တယ်။ အစာနည်းနည်းနဲ့ အကြိမ် များများ စားသုံးသင့်တယ်။ အိပ်ရေးမပျက်သင့်၊ နေ့စဉ်နာရီဝက်လေ့ကျင့်ခန်း လုပ်ရပါမယ်။
Author : Dr. LT