(Zawgyi)
လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား အစာတစ္ခုခုစားၿပီးတဲ့အခါ အရည္တစ္ခုခုေသာက္ျဖစ္တဲ့အခါ ေခါင္းထဲေလးသြားသလို၊ ေခါင္းမူးသြားသလို ျဖစ္တတ္ၾကတယ္၊ အစားတိုင္းျဖစ္ခ်င္မွျဖစ္မယ္၊ အအီစာစားရင္ျဖစ္တတ္တာလည္းရွိတယ္၊ အစားအျပည့္ႀကီးစားလည္းျဖစ္သလို တစ္မ်ိဳးထဲစား႐ုံလည္း ျဖစ္တတ္ၾကတယ္။အဲ့လိုျဖစ္တာဘာေၾကာင့္လဲ။အခ်က္ႏွစ္ခုေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တယ္။
ပထမတစ္ခ်က္က ကိုယ္စားလိုက္တဲ့ အစာကိုျပန္ၾကည့္ပါ၊ အဆီအဆိမ့္ေတြမ်ားတဲ့အစာလား၊ အခ်ိဳမႈန႔္ေတြမ်ားတဲ့အစာလား၊ အအီစာေတြလားဆိုတာ ဒီလိုအစာေတြဆို စားၿပီးတဲ့အခါ ေခါင္းမူးသလို၊ ေလးသလိုေတြျဖစ္ၿပီး မလႈပ္ခ်င္ေတာ့ဘူး။ ေသြးေပါင္တိုင္းရင္ တက္ခ်င္မွတက္မယ္၊ ဒါေပမယ့္ တစ္ကိုယ္လုံးေလးလံထိုင္းမႈိင္းသြားတတ္တယ္။ တခ်ိဳ႕ေတြကေတာ့ေျပာတတ္တယ္၊ စားၿပီးအဆီရစ္ေနတယ္ဆိုၿပီးပါ။
ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ အစားအျပည့္ေတြစားၿပီးရင္ပိုျဖစ္တယ္၊ အစားအမ်ားႀကီးစား ၿပီးတဲ့အခါ ေခါင္းမူးတာ၊ ေလးလာတာ၊ ေခြၽးေစးျပန္ၿပီး ကတုန္ကယင္ျဖစ္တာ၊ ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားေအးတာ ေတြပါျဖစ္တယ္၊ အရမ္းဆိုးရင္ သတိလစ္တဲ့အထိေတာင္ ျဖစ္ႏိူင္တယ္၊ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ခႏၶာကိုယ္မွာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈေတြေၾကာင့္ပါ၊ အစာ အျပည့္ႀကီးစားထားတဲ့အခါ အစာအိမ္ကေကာင္းေကာင္း အလုပ္လုပ္ဖို႔ေသြးစီးဆင္းဖို႔လိုတယ္။ အစာအိမ္ကိုေသြးသြားတာမ်ားတဲ့အခါ အျခားေသာေနရာေတြမွာ ေသြးစီးဆင္းတာနည္းတယ္။ ဦးေႏွာက္၊ ႏွလုံး တို႔အေရျပားတို႔ပါ အဲ့အခါေတြမွာ ဒီလိုေတြခံစားလာရတတ္ပါတယ္။
ဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ။ အစာစားတဲ့အခါ နည္းနည္းခ်င္းစီဘဲ ေသခ်ာစားပါ၊ အရမ္းစားခ်င္ေနလည္း ခဏနားၿပီးမွဆက္စားပါ၊ စားတဲ့အခါမွာလည္းအအီစာေတြ၊ အခ်ိဳမႈန႔္မ်ားတာေတြ၊ အဆီအဆိမ့္အငံမ်ားတာေတြ ေလွ်ာ့စားပါ၊ စားျဖစ္တဲ့အခါ ဒီဓါတ္ေတြကိုေျပေစႏိူင္ဖို႔ အခ်ဥ္အရည္ တစ္ခုခုတြဲစားပါ၊ စားၿပီးတိုင္းမွာလည္း အခ်ိဳပြဲအေနနဲ႔ အသီးေတြစားေပးပါ။
ဒီလိုျဖစ္တတ္တဲ့သူေတြက ကိုယ္ဘာကိုစားလိုက္ရင္ျဖင့္ ျဖစ္တတ္တယ္ဆိုတာကိုသိတတ္ပါတယ္၊ ျဖစ္တတ္တဲ့အစားေတြကို တတ္ႏိူင္သေလာက္ေရွာင္စားပါ။ အဓိကကေတာ့ အစာစားတဲ့အခါက်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့အစားပုံစံနဲ႔ စားပါ၊ နည္းနည္းစီဘဲခဏခဏစားေပးပါ၊ ဆီေၾကာ္မုန႔္ေတြ၊ အဆီအဆိမ့္အငံအခ်ိဳ မ်ားတာေတြ၊ အခ်ိဳမႈန႔္ ငံျပာရည္မ်ားတာေတြေလ်ာ့စားပါ၊ အသီးအ႐ြက္ပိုစားပါ၊ ဒီလိုစားေသာက္ေနထိုင္ျခင္းအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္လည္း ထိန္းေပးရာေရာက္သလို ေရာဂါႀကီးေတြ မျဖစ္ေအာင္လည္း ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိူင္ပါတယ္။
Author: Dr. CST
(Unicode)
လူတော်တော်များများ အစာတစ်ခုခုစားပြီးတဲ့အခါ အရည်တစ်ခုခုသောက်ဖြစ်တဲ့အခါ ခေါင်းထဲလေးသွားသလို၊ ခေါင်းမူးသွားသလို ဖြစ်တတ်ကြတယ်၊ အစားတိုင်းဖြစ်ချင်မှဖြစ်မယ်၊ အအီစာစားရင်ဖြစ်တတ်တာလည်းရှိတယ်၊ အစားအပြည့်ကြီးစားလည်းဖြစ်သလို တစ်မျိုးထဲစားရုံလည်း ဖြစ်တတ်ကြတယ်။အဲ့လိုဖြစ်တာဘာကြောင့်လဲ။အချက်နှစ်ခုကြောင့် ဖြစ်တတ်တယ်။
ပထမတစ်ချက်က ကိုယ်စားလိုက်တဲ့ အစာကိုပြန်ကြည့်ပါ၊ အဆီအဆိမ့်တွေများတဲ့အစာလား၊ အချိုမှုန့်တွေများတဲ့အစာလား၊ အအီစာတွေလားဆိုတာ ဒီလိုအစာတွေဆို စားပြီးတဲ့အခါ ခေါင်းမူးသလို၊ လေးသလိုတွေဖြစ်ပြီး မလှုပ်ချင်တော့ဘူး။ သွေးပေါင်တိုင်းရင် တက်ချင်မှတက်မယ်၊ ဒါပေမယ့် တစ်ကိုယ်လုံးလေးလံထိုင်းမှိုင်းသွားတတ်တယ်။ တချို့တွေကတော့ပြောတတ်တယ်၊ စားပြီးအဆီရစ်နေတယ်ဆိုပြီးပါ။
နောက်တစ်ချက်ကတော့ အစားအပြည့်တွေစားပြီးရင်ပိုဖြစ်တယ်၊ အစားအများကြီးစား ပြီးတဲ့အခါ ခေါင်းမူးတာ၊ လေးလာတာ၊ ချွေးစေးပြန်ပြီး ကတုန်ကယင်ဖြစ်တာ၊ ခြေဖျားလက်ဖျားအေးတာ တွေပါဖြစ်တယ်၊ အရမ်းဆိုးရင် သတိလစ်တဲ့အထိတောင် ဖြစ်နိူင်တယ်၊ ဘာကြောင့်လဲဆိုတော့ ခန္ဓာကိုယ်မှာ သွေးလှည့်ပတ်မှုတွေကြောင့်ပါ၊ အစာ အပြည့်ကြီးစားထားတဲ့အခါ အစာအိမ်ကကောင်းကောင်း အလုပ်လုပ်ဖို့သွေးစီးဆင်းဖို့လိုတယ်။ အစာအိမ်ကိုသွေးသွားတာများတဲ့အခါ အခြားသောနေရာတွေမှာ သွေးစီးဆင်းတာနည်းတယ်။ ဦးနှောက်၊ နှလုံး တို့အရေပြားတို့ပါ အဲ့အခါတွေမှာ ဒီလိုတွေခံစားလာရတတ်ပါတယ်။
ဒီလိုမဖြစ်အောင် ဘယ်လိုကာကွယ်မလဲ။ အစာစားတဲ့အခါ နည်းနည်းချင်းစီဘဲ သေချာစားပါ၊ အရမ်းစားချင်နေလည်း ခဏနားပြီးမှဆက်စားပါ၊ စားတဲ့အခါမှာလည်းအအီစာတွေ၊ အချိုမှုန့်များတာတွေ၊ အဆီအဆိမ့်အငံများတာတွေ လျှော့စားပါ၊ စားဖြစ်တဲ့အခါ ဒီဓါတ်တွေကိုပြေစေနိူင်ဖို့ အချဉ်အရည် တစ်ခုခုတွဲစားပါ၊ စားပြီးတိုင်းမှာလည်း အချိုပွဲအနေနဲ့ အသီးတွေစားပေးပါ။
ဒီလိုဖြစ်တတ်တဲ့သူတွေက ကိုယ်ဘာကိုစားလိုက်ရင်ဖြင့် ဖြစ်တတ်တယ်ဆိုတာကိုသိတတ်ပါတယ်၊ ဖြစ်တတ်တဲ့အစားတွေကို တတ်နိူင်သလောက်ရှောင်စားပါ။ အဓိကကတော့ အစာစားတဲ့အခါကျန်းမာရေးနဲ့ သင့်တော်တဲ့အစားပုံစံနဲ့ စားပါ၊ နည်းနည်းစီဘဲခဏခဏစားပေးပါ၊ ဆီကြော်မုန့်တွေ၊ အဆီအဆိမ့်အငံအချို များတာတွေ၊ အချိုမှုန့် ငံပြာရည်များတာတွေလျော့စားပါ၊ အသီးအရွက်ပိုစားပါ၊ ဒီလိုစားသောက်နေထိုင်ခြင်းအားဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်လည်း ထိန်းပေးရာရောက်သလို ရောဂါကြီးတွေ မဖြစ်အောင်လည်း ကြိုတင်ကာကွယ်နိူင်ပါတယ်။
Author: Dr. CST