(Zawgyi)
အနီေရာင္အဆင္းရွိေသာ အသားမ်ား
အနီေရာင္အဆင္းရွိေသာ အသားမ်ားသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားအား ခြန္အားကိုတိုးပြားေစေၾကာင္း သုေတသနမ်ားအရ သိရသည္။ အမဲသားႏွင့္ ဝက္သားမ်ားတြင္ ပ႐ိုတင္းမ်ားစြာပါရွိၿပီး ၾကက္ရင္ဖုံးသားထက္ အဆီနည္းငယ္သာ ပိုမိုပါဝင္သည္။ အနီေရာင္အသားမ်ားတြင္ လူဆင္းႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ေပါႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး ႂကြက္သားတည္ေဆာက္ရာ၌ ကူညီေပးသည္။
အခြံမာငါးႏွင့္ ပင္လယ္စာမ်ား
အခြံမာငါးႏွင့္ ပင္လယ္စာမ်ားတြင္ ဇင့္ဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ႏွလုံး၊ ႂကြက္သားႏွင့္ မ်ိဳးပြားအဂၤါစနစ္အတြက္ အလြန္အေရးႀကီးသည္။ ပုံမွန္ထက္ ဇင့္ဓာတ္ေလ်ာ့နည္းေနေသာ အမ်ိဳးသားမ်ားတြင္ သုက္ပိုးအရည္အေသြးေလ်ာ့က်ေစႏိူင္ၿပီး သားသမီးမထြန္းကားႏိုင္ေျခပိုမ်ားသည္။ ပင္လယ္စာမ်ားတြင္သာမက အမဲသား၊ ၾကက္ဆင္၊ ၾကက္သား၊ အခြံမာသီးႏွင့္ အေစ့အဆန္မ်ားတြင္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္သည့္ ဇင့္ဓာတ္ပမာဏပါရွိသည္။
ေထာပတ္သီးႏွင့္ ပင္လယ္ငါးမ်ား
ေထာပတ္သီးတြင္ အဆီဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ၎အဆီမွာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေပးသည့္ မျပည့္ဝဆီမ်ားျဖစ္သည္။ ကိုလက္စထေရာပမာဏႏွင့္ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ သံလြင္ဆီႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ားတြင္လည္း က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေပးႏိုင္သည့္ အဆီမ်ား ပါဝင္သည္။ အဆီရွိေသာ ငါးမ်ားျဖစ္ေသာ ဆယ္လ္မြန္၊ ပင္လယ္ငါးသေလာက္ႏွင့္ ဆာဒင္းငါးမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိးေပးႏိူင္သည့္ အိုမီဂါ (၃) ဖက္တီးအက္ဆစ္ပါဝင္သည္။ ၎သည္ ႏွလုံးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆုံးႏိူင္ျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိူင္သည္။
ေခ်ာကလက္
ေခ်ာကလက္သည္ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသုံးသင့္ပါသည္။ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဖလာဗင္ႏိုသည္ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးေပးႏိူင္သည့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိူင္ၿပီး ေသြးလွည့္ပတ္စီးဆင္းျခင္းကို တိုးတက္ေစကာ ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိူင္သည္။ ေသြးစီးဆင္းမႈ မေကာင္းမြန္ပါက အမ်ိဳးသားမ်ားတြင္ လိင္တံေထာင္မတ္ႏိူင္မႈစြမ္းရည္ ထိခိုက္ႏိူင္ပါသည္။ ႏွလုံးက်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစေသာ အစားအစာမ်ားသည္ အိမ္ေထာင္မႈသုခကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစႏိူင္သည္။ သို႔ရာတြင္ ေခ်ာကလက္ကို အလြန္အကြၽံစားသုံးပါက အဝလြန္ေစႏိူင္ပါသည္။
ခ်င္း
ပါးပါးလွီးထားေသာ ခ်င္းျပားလႊာမ်ားကို ဆူရွီႏွင့္ အာရွအစားအစာမ်ားတြင္ ေတြ႕ရတတ္သည္။ ခ်င္းသည္ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းျခင္းျဖင့္ သက္သာေစႏိုင္ၿပီး ေန႔စဥ္ပုံမွန္စားသုံးေပးပါက ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ ႂကြက္သားအနာတရျဖစ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိူင္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာအခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။ သုေတသနတစ္ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကို ပုံမွန္စားသုံးေပးပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစႏိူင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေပးႏိူင္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္သည္။
ပဲျပားႏွင့္ ပဲပိစပ္
ပဲျပားႏွင့္ ပဲပိစပ္မ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိူင္သည္။ တို႔ဖူး၊ ပဲပင္ေပါက္ဟင္းခ်ိဳႏွင့္ ပဲႏို႔မ်ားသည္ အရသာေကာင္းမြန္ေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္သည္။ အာရွသားမ်ားသည္ အေမရိကန္သားမ်ားထက္ အဆ ၉၀ ပဲျပားထြက္အစားအစာမ်ားကို စားသုံးေၾကာင္း သုေတသနမ်ားအရ သိရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အာရွသားမ်ားသည္ အေမရိကန္ႏိုင္ငံသားမ်ားထက္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသည္။
ႏို႔ႏွင့္ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ခ်ဥ္မ်ားတြင္ လူဆင္းပါဝင္ၿပီး ႂကြက္သားတည္ေဆာက္မႈကို ကူညီေပးသည့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ ပါဝင္သည္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ အ႐ိုးသန္မာေစၿပီး အူလမ္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစႏိူင္သည္။ ဥမ်ားတြင္ လူတင္း၊ ပ႐ိုတင္း၊ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး တစ္ေန႔လွ်င္ ၃၀၀ မီလီဂရမ္ ရရွိေအာင္ စားသုံးေပးပါက က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေစႏိူင္သည္။ ကိုလက္စထေရာမ်ားေနသူျဖစ္ပါက ဆရာဝန္ႏွင့္တိုင္ပင္သင့္ၿပီး ၫႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္းသာ စားသုံးေပးသင့္သည္။
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ားတြင္ ဖိုင္တိုကယ္မီကယ္လ္မ်ားႏွင့္ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဆဲလ္က်န္းမာေရးကိုေကာင္းမြန္ေစကာ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား ျဖစ္ေသာ ဟင္းႏု႐ြယ္၊ ကိုက္လန္ စသည္တို႔သည္ မ်က္လုံးက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိူင္သည္။ ၎တြင္ လူတင္းႏွင့္ ဗီယာဇန္သင္း ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည္။လိေမၼာ္ေရာင္ အဆင္းရွိေသာ မုန္လာဥနီ၊ ေ႐ႊဖ႐ုံသီး၊ ကန္စြန္းဥမ်ားတြင္ ဘီတာကာ႐ိုတင္း၊ လူတင္း ႏွင့္ ဗီတာမင္စီ မ်ားပါဝင္ကာ ဆီးက်ိတ္ႀကီးျခင္းတို႔ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိူင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ေရာင္စုံအဆင္းရွိေအာင္ စားသုံးေပးသင့္သည္။
ဘယ္ရီသီးမ်ား
ဘယ္ရီသီးမ်ားတြင္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာႏွင့္ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိူင္သည္။ ၎တြင္ Antioxidants မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏိူင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေပးႏိူင္သည္။ သုေတသနမ်ားအရ ဘယ္ရီသီးမ်ားသည္ မွတ္ဉာဏ္ႏွင့္ ေတြးေခၚမႈ စြမ္းရည္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိူင္ေၾကာင္း သိရသည္။
Author: ဟိန္းဇာနည္ ေဆး ၂ , Healthcare Journal, vol 8,no 28,(28.7.17)
(Unicode)
အနီရောင်အဆင်းရှိသော အသားများ
အနီရောင်အဆင်းရှိသော အသားများသည် အမျိုးသားများအား ခွန်အားကိုတိုးပွားစေကြောင်း သုတေသနများအရ သိရသည်။ အမဲသားနှင့် ဝက်သားများတွင် ပရိုတင်းများစွာပါရှိပြီး ကြက်ရင်ဖုံးသားထက် အဆီနည်းငယ်သာ ပိုမိုပါဝင်သည်။ အနီရောင်အသားများတွင် လူဆင်းနှင့် အမိုင်နိုအက်ဆစ်ပေါကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး ကြွက်သားတည်ဆောက်ရာ၌ ကူညီပေးသည်။
အခွံမာငါးနှင့် ပင်လယ်စာများ
အခွံမာငါးနှင့် ပင်လယ်စာများတွင် ဇင့်ဓာတ်များစွာပါဝင်ပြီး နှလုံး၊ ကြွက်သားနှင့် မျိုးပွားအင်္ဂါစနစ်အတွက် အလွန်အရေးကြီးသည်။ ပုံမှန်ထက် ဇင့်ဓာတ်လျော့နည်းနေသော အမျိုးသားများတွင် သုက်ပိုးအရည်အသွေးလျော့ကျစေနိူင်ပြီး သားသမီးမထွန်းကားနိုင်ခြေပိုများသည်။ ပင်လယ်စာများတွင်သာမက အမဲသား၊ ကြက်ဆင်၊ ကြက်သား၊ အခွံမာသီးနှင့် အစေ့အဆန်များတွင်လည်း ကျန်းမာရေးအတွက် လိုအပ်သည့် ဇင့်ဓာတ်ပမာဏပါရှိသည်။
ထောပတ်သီးနှင့် ပင်လယ်ငါးများ
ထောပတ်သီးတွင် အဆီဓာတ်များစွာပါဝင်ပြီး ၎င်းအဆီမှာ ကျန်းမာရေးကောင်းကျိုးပေးသည့် မပြည့်ဝဆီများဖြစ်သည်။ ကိုလက်စထရောပမာဏနှင့် မကောင်းသော ကိုလက်စထရောပမာဏကို လျော့ချပေးနိုင်သည်။ သံလွင်ဆီနှင့် အခွံမာသီးများတွင်လည်း ကျန်းမာရေးကောင်းကျိုးပေးနိုင်သည့် အဆီများ ပါဝင်သည်။ အဆီရှိသော ငါးများဖြစ်သော ဆယ်လ်မွန်၊ ပင်လယ်ငါးသလောက်နှင့် ဆာဒင်းငါးများတွင် ကျန်းမာရေးကောင်းကျိးပေးနိူင်သည့် အိုမီဂါ (၃) ဖက်တီးအက်ဆစ်ပါဝင်သည်။ ၎င်းသည် နှလုံးရောဂါကြောင့် သေဆုံးနိူင်ခြင်းကို လျော့ကျစေနိူင်သည်။
ချောကလက်
ချောကလက်သည် သွေးစီးဆင်းမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး သင့်တင့်မျှတစွာ စားသုံးသင့်ပါသည်။ အနက်ရောင်ချောကလက်တွင် ပါဝင်သော ဖလာဗင်နိုသည် ကျန်းမာရေးဆိုးကျိုးပေးနိူင်သည့် ကိုလက်စထရောများကို လျော့ကျစေနိူင်ပြီး သွေးလှည့်ပတ်စီးဆင်းခြင်းကို တိုးတက်စေကာ သွေးဖိအားကို ထိန်းသိမ်းပေးနိူင်သည်။ သွေးစီးဆင်းမှု မကောင်းမွန်ပါက အမျိုးသားများတွင် လိင်တံထောင်မတ်နိူင်မှုစွမ်းရည် ထိခိုက်နိူင်ပါသည်။ နှလုံးကျန်းမာရေးကောင်းမွန်စေသော အစားအစာများသည် အိမ်ထောင်မှုသုခကို တိုးတက်ကောင်းမွန်စေနိူင်သည်။ သို့ရာတွင် ချောကလက်ကို အလွန်အကျွံစားသုံးပါက အဝလွန်စေနိူင်ပါသည်။
ချင်း
ပါးပါးလှီးထားသော ချင်းပြားလွှာများကို ဆူရှီနှင့် အာရှအစားအစာများတွင် တွေ့ရတတ်သည်။ ချင်းသည် ခန္ဓာကိုယ်ရောင်ရမ်းခြင်းဖြင့် သက်သာစေနိုင်ပြီး နေ့စဉ်ပုံမှန်စားသုံးပေးပါက လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်ခြင်းကြောင့် ကြွက်သားအနာတရဖြစ်မှုကို လျှော့ချပေးနိူင်သည်။
ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်
ခရမ်းချဉ်သီးတွင် လိုင်ကိုပင်းဓာတ်များစွာပါဝင်ပြီး ကင်ဆာအချို့ကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။ သုတေသနတစ်ခုအရ ခရမ်းချဉ်သီးဆော့ကို ပုံမှန်စားသုံးပေးပါက ဆီးကျိတ်ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကို လျော့ကျစေနိူင်ကြောင်း သိရသည်။ ထို့အပြင် ခရမ်းချဉ်သီးတွင် ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းကျိုးပေးနိူင်သော အာဟာရဓာတ်များစွာ ပါဝင်သည်။
ပဲပြားနှင့် ပဲပိစပ်
ပဲပြားနှင့် ပဲပိစပ်များသည် ဆီးကျိတ်ကင်ဆာကို ကာကွယ်ပေးနိူင်သည်။ တို့ဖူး၊ ပဲပင်ပေါက်ဟင်းချိုနှင့် ပဲနို့များသည် အရသာကောင်းမွန်သော အစားအစာများဖြစ်သည်။ အာရှသားများသည် အမေရိကန်သားများထက် အဆ ၉၀ ပဲပြားထွက်အစားအစာများကို စားသုံးကြောင်း သုတေသနများအရ သိရသည်။ ထို့ကြောင့် အာရှသားများသည် အမေရိကန်နိုင်ငံသားများထက် ဆီးကျိတ်ကင်ဆာဖြစ်ပွားနှုန်း လျော့နည်းသည်။
နို့နှင့် ဥအမျိုးမျိုး
နို့နှင့် နို့ချဉ်များတွင် လူဆင်းပါဝင်ပြီး ကြွက်သားတည်ဆောက်မှုကို ကူညီပေးသည့် အမိုင်နိုအက်ဆစ် ပါဝင်သည်။ ကယ်လ်စီယမ်ဓာတ် ပါဝင်သောကြောင့် အရိုးသန်မာစေပြီး အူလမ်းကြောင်းကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေနိူင်သည်။ ဥများတွင် လူတင်း၊ ပရိုတင်း၊ သံဓာတ်များစွာ ပါဝင်ပြီး တစ်နေ့လျှင် ၃၀၀ မီလီဂရမ် ရရှိအောင် စားသုံးပေးပါက ကျန်းမာရေးကောင်းမွန်စေနိူင်သည်။ ကိုလက်စထရောများနေသူဖြစ်ပါက ဆရာဝန်နှင့်တိုင်ပင်သင့်ပြီး ညွှန်ကြားချက်အတိုင်းသာ စားသုံးပေးသင့်သည်။
ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ
ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ဖိုင်တိုကယ်မီကယ်လ်များနှင့် အာဟာရဓာတ်များစွာ ပါဝင်ပြီး ဆဲလ်ကျန်းမာရေးကိုကောင်းမွန်စေကာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ ဖြစ်သော ဟင်းနုရွယ်၊ ကိုက်လန် စသည်တို့သည် မျက်လုံးကျန်းမာရေးနှင့် ဆီးကျိတ်ကင်ဆာကို ကာကွယ်ပေးနိူင်သည်။ ၎င်းတွင် လူတင်းနှင့် ဗီယာဇန်သင်း ပေါကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်သည်။လိမ္မော်ရောင် အဆင်းရှိသော မုန်လာဥနီ၊ ရွှေဖရုံသီး၊ ကန်စွန်းဥများတွင် ဘီတာကာရိုတင်း၊ လူတင်း နှင့် ဗီတာမင်စီ များပါဝင်ကာ ဆီးကျိတ်ကြီးခြင်းတို့ကို လျော့ကျစေနိူင်သည်။ ထို့ကြောင့် တစ်နေ့တာ အစားအသောက်များတွင် ရောင်စုံအဆင်းရှိအောင် စားသုံးပေးသင့်သည်။
ဘယ်ရီသီးများ
ဘယ်ရီသီးများတွင် စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနှင့် ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာ ကျန်းမာရေးကောင်းမွန်အောင် လုပ်ဆောင်ပေးနိူင်သည်။ ၎င်းတွင် Antioxidants များစွာပါဝင်ပြီး ကင်ဆာဖြစ်နိူင်ခြေကို လျော့ကျပေးနိူင်သည်။ သုတေသနများအရ ဘယ်ရီသီးများသည် မှတ်ဉာဏ်နှင့် တွေးခေါ်မှု စွမ်းရည်ကို မြှင့်တင်ပေးနိူင်ကြောင်း သိရသည်။
Author: ဟိန်းဇာနည် ဆေး ၂ , Healthcare Journal, vol 8,no 28,(28.7.17)