(Zawgyi)
‘ဆရာမရယ္ ကြၽန္မ သြားတိုက္ရင္ သြားၾကားထဲကေသြးထြက္ၿပီး လူကလည္း မလန္းဆန္းဘူး ေဆးခန္းျပေရာဂါရွာေသာ္လည္း အေထြအထူးမရွိဘူး။အခ်ဥ္စားဖို႔ ၫႊန္ၾကားၾကပါတယ္။ကြၽန္မက အခ်ဥ္လည္းေၾကာက္ပါတယ္ ဘယ္လိုလုပ္ရပါမလဲ?On dr မွာေမးပါတယ္။အခ်ဥ္စားဖို႔ ေၾကာက္ရင္ ဗီတာမင္စီတစ္ေန႔တစ္လုံး ေသာက္လို႔ရပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ ေသာက္သုံးလွ်င္ ဆိုးက်ိဳးနည္းၿပီး အက်ိဳးမ်ားေစေသာ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစိပါတယ္။ေသြးေၾကာမ်ား ႂကြက္သားမ်ားသန္မာရန္ ကိုလက္ဂ်င္ထုတ္ဖို႔ အားေကာင္းေစေသာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။ဗီတာမင္စီကို ကိုယ္ခႏၶာမွ မထုတ္လုပ္ႏိုင္ပါ။ဗီတာမင္စီကို အစာအစားမ်ားနင့္ ျဖည့္စြက္ေဆးအေနနဲ႔ရရွိပါတယ္။
ဘယ္အစားအစားမွအခ်ဥ္ဓာတ္ရရွိပါသလဲ?
ခ်ဥ္ေသာအသီးမ်ား လိေမၼာ္သီး|စပ်ဥ္သီး|စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ကီဝီသီးစေသာ အသီးမ်ားတြင္ ဗီတာမင္စီႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။
တစ္ေန႔ဘယ္ေလာက္ေသာက္ရမလဲ?
ဗီတာမင္စီ တစ္ေန႔ ၂၀၀၀မီလီဂရမ္ထက္ပိုမေသာက္ရပါ။ေန႔စဥ္ ၅၀၀မီလီဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ၏ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
(၁)သြားဖုံးေသြးယိုျခင္း
အစားအစာမ်ားမွ ဗီတာမင္စီ လုံေလာက္စြာ မရရွိျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ဗီတာမင္စီသည္ အစြမ္းထက္ေသာ ဓာတ္တိုးဆန႔္က်ငိပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။
(၂)အေအးမိျခင္းမွကင္းေဝးေစျခင္း
ဗီတာမင္စီသည္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးေသာေၾကာင့္ ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး ကင္းေဝး ေစပါတယ္။သံဓာတ္စုပ္ယူမူကို အားေပးၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္မူကို ခုခံႏိုင္ပါတယ္။ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ကူးစက္မူကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၃)ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ် အလားအလားမ်ားပါတယိ။ဗီတာမင္စီသုံးစြဲျခင္းျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ပြားမူ သက္သာေစပါတယ္။
(၄)ေသြးေၾကာက်ယ္ေစျခင္း
ဗီတာမင္စီသည္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား၊ႏွလုံးေရာဂါမ်ား၊အဆီဓာတ္မ်ားျခင္း၊ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္းႏွင့္ ေသြးေပါင္တက္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ထို႔ေၾကာင့္ ဗီတာမင္စီေန႔စဥ္ မွီဝဲျခင္းျဖင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစပါတယိ။
(၅)အတြင္းတိမ္ျဖစ္ပြားမူသက္သာျခင္း
မ်က္စိေရာဂါတြင္ တိမ္ေရာဂါျဖစ္ပြားမူသည္ အျဖစ္မ်ားေသာေရာဂါျဖစ္ပါတယ္။တိမ္ျဖစ္ေသာလူမ်ားတြင္ မ်က္တြင္းမွန္ဘီလူးမ်ားတြင္ ဗီတာမင္စီေလ်ာ့နည္း သည္ကိုေတြ႕ရပါသည္။ဗီတာမင္စီမွီဝဲျခင္းသည္ မ်က္လုံးအတြင္း ေသြးလွည့္ပတ္မူ အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၆)ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ျခင္း
လတ္ဆတ္ေသာအသီးအႏွံမ်ားစားျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ဗီတာမင္စီသုံးစြဲျခင္းသည္ အဆုတ္၊ခံတြင္း၊လည္ေခ်ာင္း၊အူမႀကီး၊စအိုႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာမ်ားျဖစ္ႏိူင္ေခ် သိသာစြာေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၇)ေလျဖတ္ေရာဂါကာကြယိျခင္း
ဗီတာမင္စီသည္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ထိန္းညႇိျခင္းျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္းကိုကာကြယိေပးပါတယ္။
(၈)စိတ္လန္းဆန္းမူ
ဗီတာမင္စီသည္ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မူ၏အေရးႀကီးေသာေဟာ္မုန္းထုတ္လုပ္မူတြင္ အသုံးဝင္ပါတယ္။
(၉)အနာက်က္ျမန္ျခင္း
ဗီတာမင္စီသည္ အသားတက္ျမန္ေစျခင္းကိုအားေပးေသာေျပာင့္ အနာက်က္ျမန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီသည္ အဆုတ္အားေကာင္းၿပီး ပန္းနာရင္ၾကပ္ေရာဂါမ်ားကိုသက္သာေစပါတယ္။ဆီးခ်ိဴေရာဂါမ်ားသက္သာရန္ အေထာက္အပံ့ေပးပါတယ္။ထို႔ေၾကာင့္ ဗီတာမင္စီေန႔စဥ္မွန္မွန္ မွီဝဲျခင္းျဖင့္ မ်ားစြာေသာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးအျဖာျဖာရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
Author: Dr.ျပည့္ရွင္း
(Unicode)
‘ဆရာမရယ် ကျွန်မ သွားတိုက်ရင် သွားကြားထဲကသွေးထွက်ပြီး လူကလည်း မလန်းဆန်းဘူး ဆေးခန်းပြရောဂါရှာသော်လည်း အထွေအထူးမရှိဘူး။အချဉ်စားဖို့ ညွှန်ကြားကြပါတယ်။ကျွန်မက အချဉ်လည်းကြောက်ပါတယ် ဘယ်လိုလုပ်ရပါမလဲ?On dr မှာမေးပါတယ်။အချဉ်စားဖို့ ကြောက်ရင် ဗီတာမင်စီတစ်နေ့တစ်လုံး သောက်လို့ရပါတယ်။
ဗီတာမင်စီ သောက်သုံးလျှင် ဆိုးကျိုးနည်းပြီး အကျိုးများစေသော အာဟာရဓာတ်တစ်မျိုးဖြစိပါတယ်။သွေးကြောများ ကြွက်သားများသန်မာရန် ကိုလက်ဂျင်ထုတ်ဖို့ အားကောင်းစေသော ဓာတ်တိုးပစ္စည်းဖြစ်ပါတယ်။ဗီတာမင်စီကို ကိုယ်ခန္ဓာမှ မထုတ်လုပ်နိုင်ပါ။ဗီတာမင်စီကို အစာအစားများနင့် ဖြည့်စွက်ဆေးအနေနဲ့ရရှိပါတယ်။
ဘယ်အစားအစားမှအချဉ်ဓာတ်ရရှိပါသလဲ?
ချဉ်သောအသီးများ လိမ္မော်သီး|စပျဉ်သီး|စတော်ဘယ်ရီသီး၊ကီဝီသီးစသော အသီးများတွင် ဗီတာမင်စီကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။
တစ်နေ့ဘယ်လောက်သောက်ရမလဲ?
ဗီတာမင်စီ တစ်နေ့ ၂၀၀၀မီလီဂရမ်ထက်ပိုမသောက်ရပါ။နေ့စဉ် ၅၀၀မီလီဂရမ် လိုအပ်ပါတယ်။
ဗီတာမင်စီ၏ကောင်းကျိုးများ
(၁)သွားဖုံးသွေးယိုခြင်း
အစားအစာများမှ ဗီတာမင်စီ လုံလောက်စွာ မရရှိခြင်းကြောင့် ဖြစ်နိုင်တယ်။ဗီတာမင်စီသည် အစွမ်းထက်သော ဓာတ်တိုးဆန့်ကျငိပစ္စည်းဖြစ်ပါတယ်။
(၂)အအေးမိခြင်းမှကင်းဝေးစေခြင်း
ဗီတာမင်စီသည် ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို မြှင့်တင်ပေးသောကြောင့် နှာစေးချောင်းဆိုး ကင်းဝေး စေပါတယ်။သံဓာတ်စုပ်ယူမူကို အားပေးပြီး ရောဂါပိုးကူးစက်မူကို ခုခံနိုင်ပါတယ်။ဗိုင်းရပ်စ်ပိုး ကူးစက်မူကို တိုက်ထုတ်ပေးပါတယ်။
(၃)သွေးပေါင်ချိန်လျော့ကျစေခြင်း
သွေးတိုးရောဂါရှိသူများသည် နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ချေ အလားအလားများပါတယိ။ဗီတာမင်စီသုံးစွဲခြင်းဖြင့် သွေးပေါင်ချိန်လျော့ကျစေပြီး နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားမူ သက်သာစေပါတယ်။
(၄)သွေးကြောကျယ်စေခြင်း
ဗီတာမင်စီသည် သွေးကြောကျဉ်းရောဂါများ၊နှလုံးရောဂါများ၊အဆီဓာတ်များခြင်း၊ရင်ဘတ်အောင့်ခြင်းနှင့် သွေးပေါင်တက်ခြင်းကို သက်သာစေပါတယ်။ထို့ကြောင့် ဗီတာမင်စီနေ့စဉ် မှီဝဲခြင်းဖြင့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါများကို သက်သာစေပါတယိ။
(၅)အတွင်းတိမ်ဖြစ်ပွားမူသက်သာခြင်း
မျက်စိရောဂါတွင် တိမ်ရောဂါဖြစ်ပွားမူသည် အဖြစ်များသောရောဂါဖြစ်ပါတယ်။တိမ်ဖြစ်သောလူများတွင် မျက်တွင်းမှန်ဘီလူးများတွင် ဗီတာမင်စီလျော့နည်း သည်ကိုတွေ့ရပါသည်။ဗီတာမင်စီမှီဝဲခြင်းသည် မျက်လုံးအတွင်း သွေးလှည့်ပတ်မူ အားကောင်းစေပါတယ်။
(၆)ကင်ဆာရောဂါ ကာကွယ်ခြင်း
လတ်ဆတ်သောအသီးအနှံများစားခြင်းသည် ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ပွားခြင်းကိုလျော့ကျစေပါတယ်။ဗီတာမင်စီသုံးစွဲခြင်းသည် အဆုတ်၊ခံတွင်း၊လည်ချောင်း၊အူမကြီး၊စအိုနှင့် အစာအိမ်ကင်ဆာများဖြစ်နိူင်ချေ သိသာစွာလျော့ကျစေပါတယ်။
(၇)လေဖြတ်ရောဂါကာကွယိခြင်း
ဗီတာမင်စီသည် သွေးပေါင်ချိန်ထိန်းညှိခြင်းဖြင့် လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယိပေးပါတယ်။
(၈)စိတ်လန်းဆန်းမူ
ဗီတာမင်စီသည်ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်မူ၏အရေးကြီးသောဟော်မုန်းထုတ်လုပ်မူတွင် အသုံးဝင်ပါတယ်။
(၉)အနာကျက်မြန်ခြင်း
ဗီတာမင်စီသည် အသားတက်မြန်စေခြင်းကိုအားပေးသောပြောင့် အနာကျက်မြန်စေပါတယ်။ ဗီတာမင်စီသည် အဆုတ်အားကောင်းပြီး ပန်းနာရင်ကြပ်ရောဂါများကိုသက်သာစေပါတယ်။ဆီးချိူရောဂါများသက်သာရန် အထောက်အပံ့ပေးပါတယ်။ထို့ကြောင့် ဗီတာမင်စီနေ့စဉ်မှန်မှန် မှီဝဲခြင်းဖြင့် များစွာသော ကျန်းမာရေးကောင်းကျိုးအဖြာဖြာရရှိစေနိုင်ပါတယ်။
Author: Dr.ပြည့်ရှင်း