ကင္ဆာေရာဂါကို ဘယ္လို ကာကြယ္ၾကမလဲ????
ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ႏွင့္ အ႐ြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာျခင္း တို႔ကို ကာကြယ္ ႏိုင္ရန္အတြက္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အေရာင္ငါးမ်ိဳး ပါတဲ့ အသီးအ႐ြက္မ်ား ကို ေန႔စဥ္ စားသုံးေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို တ႐ုတ္ထမင္း ပန္ကန္လုံး ၄-၆ လုံး စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။
အနီေရာင္ ပါေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား
အနီေရာင္ အသီးအ႐ြက္ေတြ မွာ lycopene (လိုင္ကိုပင္း) လို႔ေခၚတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးက ဓါတ္တိုးဆန႔္က်က္ သတၱိရွိတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ နဲ႔ ႏွလုံးေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဥပမာ- ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းသီး အနီ၊ ဖရဲသီး။
ခရမ္းေရာင္/အျပာေရာင္ ပါေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား
ခရမ္းေရာင္/အျပာေရာင္ အသီးအ႐ြက္ေတြ က Anthocyanin (အန္သိုဆိုင္ရာနင္) ဆိုတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါတဲ့ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ မွ ဆဲလ္ ေတြ ပ်က္ဆီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးလို႔ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ မ်ားကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဥပမာ- ခရမ္းသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး။
လိေမၼာ္ေရာင္/အဝါေရာင္ ပါေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား
လိေမၼာ္ေရာင္/အဝါေရာင္ပါတဲ့ အစားအစာေတြ မွာ Betacarotene (ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္း) ဆိုတဲ့ မ်က္စိအားေကာင္းေစတဲ့ ဓါတ္ ေတြပါဝင္ပါတယ္။ ထို႔အျပင္ Vit A ႂကြယ္ဝလို႔ ရာသီအကူးအေျပာင္း မွာျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဥပမာ- မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ သရက္သီး၊ နာနတ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး။
အစိမ္းေရာင္ ပါေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား
အစိမ္းေရာင္ ပါတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြမွာ phytochemical (ဖိုက္တိုကယ္မီကယ္) ေတြပါတဲ့ အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဥပမာ- ပန္းပြင့္စိမ္း၊ပာင္းႏုႏြယ္။
အျဖဴေရာင္ ပါေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား
အျဖဴေရာင္ ပါတဲ့လအသီးအ႐ြက္ ေတြမွာ phytochemical(ဖိုက္တို ကယ္မီကယ္) ဆိုတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါတဲ့ အတြက္ ရာသီ အကူးအေျပာင္းျဖစ္တတ္တဲ့ ႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုး လည္ေခ်ာင္းနာ စတဲ့ ေရာဂါေတြ ကိုကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဥပမာ- ပန္းေဂၚဖီ၊အာလူး၊ၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဌက္ေပ်ာသီး။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္ @ Dr. Nutrition
ကင်ဆာရောဂါကို ဘယ်လို ကာကွယ်ကြမလဲ????
ကင်ဆာရောဂါ၊ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ နှင့် အရွယ်မတိုင်ခင် အိုမင်းရင့်ရောခြင်း တို့ကို ကာကွယ် နိုင်ရန်အတွက် အောက်ဖော်ပြပါ အရောင်ငါးမျိုး ပါတဲ့ အသီးအရွက်များ ကို နေ့စဉ် စားသုံးပေးဖို့လိုအပ်ပါတယ်။ တစ်နေ့ကို တရုတ်ထမင်း ပန်ကန်လုံး ၄-၆ လုံး စားပေးဖို့လိုပါတယ်။
အနီရောင် ပါသော အသီးအရွက်များ
အနီရောင် အသီးအရွက်တွေ မှာ lycopene (လိုင်ကိုပင်း) လို့ခေါ်တဲ့ ဓါတ်တစ်မျိုးက ဓါတ်တိုးဆန့်ကျက် သတ္တိရှိတဲ့ အတွက် ကင်ဆာရောဂါ နဲ့ နှလုံးရောဂါ များကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ဥပမာ- ခရမ်းချဉ်သီး၊ စတော်ဘယ်ရီ၊ ပန်းသီး အနီ၊ ဖရဲသီး။
ခရမ်းရောင်/အပြာရောင် ပါသော အသီးအရွက်များ
ခရမ်းရောင်/အပြာရောင် အသီးအရွက်တွေ က Anthocyanin (အန်သိုဆိုင်ရာနင်) ဆိုတဲ့ ဓါတ်တစ်မျိုးပါတဲ့ အတွက် ခန္ဓာကိုယ် မှ ဆဲလ် တွေ ပျက်ဆီးခြင်းကို ကာကွယ်ပေးလို့ ကင်ဆာရောဂါ၊ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ လေဖြတ်ရောဂါ များကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဥပမာ- ခရမ်းသီး၊ ဘလူးဘယ်ရီသီး။
လိမ္မော်ရောင်/အဝါရောင် ပါသော အသီးအရွက်များ
လိမ္မော်ရောင်/အဝါရောင်ပါတဲ့ အစားအစာတွေ မှာ Betacarotene (ဘီတာ ကယ်ရိုတင်း) ဆိုတဲ့ မျက်စိအားကောင်းစေတဲ့ ဓါတ် တွေပါဝင်ပါတယ်။ ထို့အပြင် Vit A ကြွယ်ဝလို့ ရာသီအကူးအပြောင်း မှာဖြစ်တတ်တဲ့ ရောဂါများကိုလည်း ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဥပမာ- မုန်လာဥနီ၊ ကန်စွန်းဥ၊ သရက်သီး၊ နာနတ်သီး၊ လိမ္မော်သီး။
အစိမ်းရောင် ပါသော အသီးအရွက်များ
အစိမ်းရောင် ပါတဲ့ အသီးအရွက်တွေမှာ phytochemical (ဖိုက်တိုကယ်မီကယ်) တွေပါတဲ့ အတွက် ကင်ဆာရောဂါတွေ ကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဥပမာ- ပန်းပွင့်စိမ်း၊ပာင်းနုနွယ်။
အဖြူရောင် ပါသော အသီးအရွက်များ
အဖြူရောင် ပါတဲ့လအသီးအရွက် တွေမှာ phytochemical(ဖိုက်တို ကယ်မီကယ်) ဆိုတဲ့ ဓါတ်တစ်မျိုးပါတဲ့ အတွက် ရာသီ အကူးအပြောင်းဖြစ်တတ်တဲ့ နှာစေး ချောင်းဆိုး လည်ချောင်းနာ စတဲ့ ရောဂါတွေ ကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ဥပမာ- ပန်းဂေါ်ဖီ၊အာလူး၊ကြက်သွန်နီ၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဌက်ပျောသီး။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော် @ Dr. Nutrition