(Zawgyi )
နလန္ထစ လူနာေတြနဲ႔ ေနမေကာင္းျဖစ္ေနတဲ့ လူနာေတြ ကို ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ တိုက္သင့္သလား ၾကက္သားေကြ်းသင့္သလား????
အေျဖ-
ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဴးအမ်ားစု ဟုိးအရင္ ေခတ္အဆက္ဆက္ ကတည္းက လူနာဆိုရင္ အားရွိေအာင္ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္တိုက္ၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဆို ၾကက္တစ္ေကာင္လံုး ကို တစ္ခြက္စာေလာက္စြပ္ျပဳတ္ရည္က်န္ေအာင္ ျပဳတ္ၿပီး လူနာကိုတိုက္ၾကပါတယ္။ သေဘာက ၾကက္တစ္ေကာင္လံုး စီ က အာဟာရေတြ ဒီစြပ္ျပဳတ္ထဲ ပါသြားတယ္ ဆိုတဲ့ ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ႔ ေကြ်းၾကတာပါ။
တကယ္ေတာ့ ဒီလိုလုပ္တာက မွားပါတယ္။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္မွာ လူနာေတြ အတြက္ အဓိက လိုအပ္တဲ့ အသားဓါတ္ (protein) ပါဝင္မွဳ႕က အင္မတန္နည္းပါတယ္။ စြပ္ျပဳတ္ထဲ မွာ တကယ္ပါေနတာက ၾကက္သားမွာပါတဲ့ အဆီဓါတ္ (fat) ေတြ စြပ္ျပဳတ္အရည္ထဲ ေပ်ာ္သြားေတာ့ စြပ္ျပဳတ္က အရသာရွိလာတာပါ။ အဲ့ဒါကို ပဲကြ်န္ေတာ္တို႔ က အာဟာရေတာ္ေတာ္ ျပည့္ဝေနၿပီလို႔ ထင္ေနတာပါ။
ၾကက္သားေကြ်းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ လက္ႏွစ္လံုး အရြယ္ ႏွစ္တံုး (100 gram) ( ၆က်ပ္သားခန္႔) ေကြ်းတာနဲ႔ တင္ အသားဓါတ္ protein 20 gram နီးပါး ႐ေနပါၿပီ။ ဒီပမာဏဟာ ပံုမွန္အေလးခ်ိနိရွိတဲ့ လူႀကီးပမာဏ အတြက္ ဆို ႏွစ္ခါေလာက္စားေပးတာနဲ႔ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ အသားဓါတ္ (protein) ပမာဏ ျပည့္ဝပါတယ္။ ကေလးေတြ ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ခါေလာက္ စားတာနဲ႔ျပည့္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ေယာက္ခ်င္းလိုအပ္တဲ့ protein ပမာဏ ကေတာ့ တစ္ဦးခ်င္းစီ အေသးစိတ္ ကြ်မ္းက်င္ပညာရွင္ေတြနဲ႔ တြက္ဖို႔ေတာ့လိုအပ္ပါတယ္။ အခုေျပာထားတဲ့ ပမာဏေတြ က ေယဘူယ် အၾကမ္းဖ်င္းတြက္ထားတာေတြပါ။
ဒါေၾကာင့္မို႔ ၾကက္တစ္ေကာင္လံုး ျပဳတ္ၿပီး စြပ္ျပဳတ္ခ်ည္း တိုက္မဲ့အစား ၾကက္ႏွစ္တံုးေလာက္ျပဳတ္ၿပီး အသားစားေပးတာက ေငြကုန္ေၾကးက် သက္သာၿပီး အာဟာရ ပိုျပည့္ဝေစပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္ @ Dr. Nutrition
(Unicode)
နလန်ထစ လူနာတွေနဲ့ နေမကောင်းဖြစ်နေတဲ့ လူနာတွေ ကို ကြက်စွပ်ပြုတ် တိုက်သင့်သလား ကြက်သားကျွေးသင့်သလား????
အဖြေ-
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိူးအများစု ဟိုးအရင် ခေတ်အဆက်ဆက် ကတည်းက လူနာဆိုရင် အားရှိအောင် ကြက်စွပ်ပြုတ်တိုက်ကြပါတယ်။ တချို့ဆို ကြက်တစ်ကောင်လုံး ကို တစ်ခွက်စာလောက်စွပ်ပြုတ်ရည်ကျန်အောင် ပြုတ်ပြီး လူနာကိုတိုက်ကြပါတယ်။ သဘောက ကြက်တစ်ကောင်လုံး စီ က အာဟာရတွေ ဒီစွပ်ပြုတ်ထဲ ပါသွားတယ် ဆိုတဲ့ ရည်ရွယ်ချက်နဲ့ ကျွေးကြတာပါ။
တကယ်တော့ ဒီလိုလုပ်တာက မှားပါတယ်။ ကြက်စွပ်ပြုတ်မှာ လူနာတွေ အတွက် အဓိက လိုအပ်တဲ့ အသားဓါတ် (protein) ပါဝင်မှု့က အင်မတန်နည်းပါတယ်။ စွပ်ပြုတ်ထဲ မှာ တကယ်ပါနေတာက ကြက်သားမှာပါတဲ့ အဆီဓါတ် (fat) တွေ စွပ်ပြုတ်အရည်ထဲ ပျော်သွားတော့ စွပ်ပြုတ်က အရသာရှိလာတာပါ။ အဲ့ဒါကို ပဲကျွန်တော်တို့ က အာဟာရတော်တော် ပြည့်ဝနေပြီလို့ ထင်နေတာပါ။
ကြက်သားကျွေးမယ်ဆိုရင်တော့ လက်နှစ်လုံး အရွယ် နှစ်တုံး (100 gram) ( ၆ကျပ်သားခန့်) ကျွေးတာနဲ့ တင် အသားဓါတ် protein 20 gram နီးပါး ရနေပါပြီ။ ဒီပမာဏဟာ ပုံမှန်အလေးချိနိရှိတဲ့ လူကြီးပမာဏ အတွက် ဆို နှစ်ခါလောက်စားပေးတာနဲ့ တစ်နေ့တာလိုအပ်တဲ့ အသားဓါတ် (protein) ပမာဏ ပြည့်ဝပါတယ်။ ကလေးတွေ ဆိုရင်တော့ တစ်ခါလောက် စားတာနဲ့ပြည့်ပါတယ်။ ဒါပေမယ့် တစ်ယောက်ချင်းလိုအပ်တဲ့ protein ပမာဏ ကတော့ တစ်ဦးချင်းစီ အသေးစိတ် ကျွမ်းကျင်ပညာရှင်တွေနဲ့ တွက်ဖို့တော့လိုအပ်ပါတယ်။ အခုပြောထားတဲ့ ပမာဏတွေ က ယေဘူယျ အကြမ်းဖျင်းတွက်ထားတာတွေပါ။
ဒါကြောင့်မို့ ကြက်တစ်ကောင်လုံး ပြုတ်ပြီး စွပ်ပြုတ်ချည်း တိုက်မဲ့အစား ကြက်နှစ်တုံးလောက်ပြုတ်ပြီး အသားစားပေးတာက ငွေကုန်ကြေးကျ သက်သာပြီး အာဟာရ ပိုပြည့်ဝစေပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော် @ Dr. Nutrition