သြားပိုးစားထားတဲ့ ဂလိုင္မရွိတဲ့သြားေတြ ေပၚေအာင္ရီျပလိုက္ပါ
တစ္ေန႔ပင္စင္လစာသြားထုတ္ေတာ့ အသက္ ၆၀ ေက်ာ္ ၇၀ နီးပါးရွိတဲ့ ပင္စင္စားတစ္ဦးက သူ႔သြားေတြ တစ္ေခ်ာင္းမွ် မက်ိဳးေသးတာကို ကြၽန္မအားျပပါ တယ္။ ဟုတ္ပါရဲ႕ သြားေတြက ေသးၿပီး ညီညီညာညာ ေစ့ေစ့ေလးေပါက္ေနတာကို ေတြ႕ရတယ္။ သြားေတြက တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔တစ္ေခ်ာင္း သိပ္ကပ္ၿပီး ေစ့ေနလို႔ အစာရဲ႕ အစအနေတြဟာ သြားၾကားထဲ ကပ္ၿငိမေနလို႔ သြားပိုးစားတာကို မေတြ႕ရပါ။
တကယ္ေတာ့ အစာရဲ႕ အစအနေတြ သြားၾကားထဲမွာမရွိရင္ သြားပိုးစားတာ သက္သာၿပီး ေခါင္းေပါက္ ဂလိုင္မရွိႏိုင္ပါ။ ဒါေပမယ့္ လူအမ်ားစုကေတာ့ သြားပိုးစားတာကို ခံစားရပါတယ္။ သြားေတြ က်န္းက်န္းမာမာရွိၿပီး သြားပိုးစားတဲ့ ဂလိုင္မရွိေအာင္လုပ္ဖို႔ အခ်ိန္မေႏွာင္းေသးပါ။
အရင္ဆုံးဘာေၾကာင့္ သြားပိုးစားတဲ့ ဂလိုင္ေတြျဖစ္ရသလဲဆိုတာကို ၾကည့္ရေအာင္။ အစာစားၿပီးတဲ့အခါမွာ သင့္ပါးစပ္ထဲမွာ က်န္ေနတဲ့ အစာရဲ႕အစအန ေလးေတြနဲ႔ ပါးစပ္ထဲမွာရွိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားတို႔ ဓာတ္ျပဳမႈမွ သြားပိုးစားျခင္းျဖစ္တယ္။ ေစးၿပီး၊ မျမင္ရတဲ့အလႊာပါး “ပလိတ္” (plague) ကို ဖန္တီးတဲ့ ဘက္တီးရီးယားက အစားအစာထဲမွ သၾကား၊ ကစီဓာတ္တို႔နဲ႔ ဓာတ္ျပဳၿပီး အက္စစ္ကို ထုတ္ေပးတယ္။ ဒီအက္စစ္ကသြားရဲ႕ ေႂကြလႊာကို demineralization လို႔ေခၚတဲ့ ျဖစ္စဥ္နဲ႔ အရည္ေပ်ာ္ေစတယ္။ ဒီကြင္းဆက္ျဖစ္ရပ္ေတြက သင္အစာစားၿပီးတာနဲ႔ စျဖစ္လာၿပီးး မိနစ္ ၂၀ ထက္ မနည္းဆက္ျဖစ္ေနတတ္တယ္။
သြားရည္ထဲတြင္ ေတြ႕ရတဲ့ သတၱဳေတြဟာ အက္ဆစ္ေၾကာင့္ ေပ်ာက္ဆုံးသြားၿပီး ဒီသတၱဳေတြကို အစားထိုးႏိုင္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ remineralization ျဖစ္ ေအာင္ ကူညီႏိုင္လို႔ ဖလို႐ြိဳက္က အေရးႀကီးပါတယ္။ အေခါင္းေပါက္ေတြဟာ ျဖစ္စဥ္ demineralization က remineralization ထက္ ပိုျမန္ျမန္ျဖစ္တဲ့အခါမွာ ျဖစ္ေပၚတယ္။
သၾကားကဲ့သို႔ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ ေပါင္မုန႔္နဲ႔ ဘီစကြတ္မုန႔္တို႔ဟာ သြားပိုးစားတဲ့ ဂလိုင္ေပါက္ေတြကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔ အခ်ိဳ႕သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိတယ္။ ေစးတဲ့အစားအစာကို သတိထားၿပီး စားပါ။ ၎တို႔ဟာ သြားေတြမွာ ၿငိတြယ္ေနၿပီး ဘက္တီးရီးယားေတြကို ေကြၽးေနတယ္။ စားပုံစားနည္း ေသာက္ပုံေသာက္နည္းေပၚမွာလည္း မူတည္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ခ်ိဳေနတဲ့ အခ်ိဳရည္ကို ၾကာၾကာစုပ္ၿပီး ေသာက္တာက အရက္ေသာက္တာထက္ ပိုအႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ကို စုပ္ေသာက္တဲ့အခါတိုင္း သြားကသၾကားရည္ထဲမွာ ရွိတာေၾကာင့္ျဖစ္တယ္။
သြားပိုးစားတာဟာ ဘယ္သူေတြမွာ ျဖစ္ႏိုင္သလဲဆိုေတာ့ အသက္ ၅ ႏွစ္နဲ႔ ၁၈ ႏွစ္ၾကားကေလးေတြမွာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ႏို႔ဗူးစို႔ရင္း အိပ္တတ္တဲ့ လမ္း ေလွ်ာက္ကာစ ကေလးေတြမွာ ငယ္သြားေတြ ပိုးစားတတ္တယ္။ သြားေတြေပၚမွာ အျဖဴေရာင္၊ အညိဳေရာင္နဲ႔ အဝါေရာင္ အစက္အေပ်ာက္ေတြကို ဂ႐ုစိုက္ပါ။ ၎တို႔ဟာ ပူတဲ့အစာ၊ ေအးတဲ့အစာ၊ သၾကားနဲ႔သြားကိုက္တာကို အထိမခံႏိုင္ျဖစ္ၿပီး ဒါေတြဟာ သြားပိုးစားမႈကိုျပတဲ့ လကၡဏာေတြ ျဖစ္တယ္။
အေခါင္းေပါက္ေတြမျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ
သြားပိုးစားမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ သြားထဲမွ အစာအစအနေတြနဲ႔ plaque ေတြကို ေန႔စဥ္ သြားတိုက္ျခင္းနဲ႔ သြားပြတ္ခ်ည္ျဖင့္ ဖယ္ရွားႏိုင္တယ္။
၁။ သြားတိုက္ဖို႔ မွန္ကန္တဲ့ သြားပြတ္တံကို သုံးပါ။
ႏူးညံ့တဲ့ ႏိုင္လြန္ သြားပြတ္တံျဖစ္ၿပီး အေရွ႕ထိပ္ပိုင္းက နည္းနည္းပိုေသးရမယ္။ ဒါမွ ေနာက္ဘက္သြားေတြဆီေရာက္သြားဖို႔ ပိုလြယ္ပါတယ္။ သြားပြတ္တံကို ေလးလတစ္ႀကိမ္ အသစ္လဲပါ။ သြားတိုက္ေဆးမွာ ဖလို႐ိုက္ပါရမယ္။
၂။ မွန္ကန္စြာ သြားတိုက္နည္း
(က) အေရွ႕သြားေတြရဲ႕ မ်က္ႏွာျပင္ကို သြားပြတ္တံျဖင့္ စက္ဝိုင္းပုံအတိုင္း ညင္သာစြာ လွည့္ၿပီးတိုက္ပါ။ သိပ္မဖိပါနဲ႔။
(ခ) ေနာက္ဘက္က သြားေတြရဲ႕ အျပင္မ်က္ႏွာျပင္ကို ေစာင္းၿပီးတိုက္ပါ။
(ဂ) ေနာက္ဘက္က သြားေတြရဲ႕ အတြင္းမ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ plaque ကို ဖယ္ရွားႏိုင္ဖို႔ ေစာင္းၿပီး တိုတိုျပတ္ျပတ္ တိုက္ပါ။
(ဃ) ေနာက္ဘက္ကသြားေတြရဲ႕ ဝါးတဲ့မ်က္ႏွာျပင္ကို သြားပြတ္တံကို ပက္လက္ေမွာက္လွ်က္ထား၍ တိုက္ပါ။
(င) ေရွ႕သြားရဲ႕ အတြင္းမ်က္ႏွာျပင္ကို သြားပြတ္တံနဲ႔ စက္ဝိုင္းပုံလွည့္၍ တိုက္ပါ။ ပါးစပ္မနံရေအာင္ လွ်ာကိုလည္း သြားပြတ္တံျဖင့္ ညင္သာစြာ တိုက္ပါ။ တစ္ေန႔မွာ ႏွစ္မိနစ္ၾကာ အနည္းဆုံး ႏွစ္ႀကိမ္တိုက္ပါ။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ အစာစားၿပီးတိုင္းတိုက္ပါ။
၃။ သြားပြတ္ခ်ည္ျဖင့္ ေန႔စဥ္တိုက္ပါ
သြားတိုက္ၿပီးတိုင္း သြားပြတ္တံမ ေရာက္ႏိုင္တဲ့ ေနရာေတြ၊ သြားၾကားထဲ၊ သြားဖုံးလိုင္း ေအာက္နားရွိ plaque ကို ဖယ္ရွားရန္ သြားပြတ္ခ်ည္သုံးပါ။
(က) သြားပြတ္ခ်ည္ တစ္ေပခြဲခန႔္ကို ယူ၍ အစြန္းတစ္ဘက္ကို လက္ခလယ္တစ္ေခ်ာင္းတြင္ ရစ္ပတ္ထားၿပီး ေနာက္တစ္ဘက္ကို အျခားလက္ခလယ္တြင္ ရစ္ပတ္ပါ။
(ခ) လက္ခလယ္ႏွစ္ခုၾကားရွိ သြားပြတ္ခ်ည္ကို တင္းေနေအာင္ လက္ညိဳးႏွစ္ေခ်ာင္းျဖင့္ တစ္ဖက္စီဖိလိုက္ပါ။
(ဂ) သြားႏွစ္ေခ်ာင္းၾကား ႀကိဳးကို လွ်ိဳသြင္းၿပီး ညင္သာစြာ လႊဆြဲသလို လုပ္ပါ။ သြားေတြရဲ႕ နံရံတြင္ ႀကိဳးျဖင့္ အေပၚေအာက္ျခစ္ပါ။
(ဃ) ေနာက္သြားေတြကိုလည္း ဒီအတိုင္းလုပ္ပါ။ သြားဖုံးနာရင္ ဒါမွမဟုတ္ ေသြးထြက္ရင္ မလန႔္ပါနဲ႔။ ဒါဟာ ျဖစ္ေနက်ပါ။ သြားဖုံးက ၾကာရင္က်င့္သားရသြားမွာ ျဖစ္တယ္။ ဒါေတြ သိပ္ၾကာၾကာျဖစ္ေနရင္ သြားဆရာဝန္နဲ႔ျပပါ။ သြားဖုံးေရာဂါရဲ႕ လကၡဏာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တာမို႔ သြားဆရာဝန္နဲ႔ျပပါ။
Author: ႏွင္းေအးေဝ, Healthcare Journal, vol 8,no 27 (21.7.17)