အိမ္မွာ ဆီ ကို ဘယ္ႏွစ္ခါ ေၾကာ္ေနလဲ????
ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သုံးေနတဲ့ ဆီေတြ က ဘယ္ေလာက္ အႏၲရာယ္မ်ားလဲ????
ကြၽန္ေတာ္ တို႔ အခုေနာက္ပိုင္း ဆီေၾကာ္ ေတြ အရမ္း စားလာၾကပါတယ္။ အာလူးေၾကာ္ ၾကက္ေၾကာ္ အေၾကာ္စုံ စတဲ့ Deep Fries ေတြ ကို အရမ္းစားလာပါတယ္။
ကြၽန္ေတာ္ ဆီ မွာ လာေမးတဲ့ လူတိုင္းကို အၿမဲေရွာင္ ခိုင္းပါတယ္။ အစားအစာ ေတြ ကို deep fried လုပ္တဲ့ အခ်ိန္မွာ ဆီ မွာပါဝင္တဲ့ saturated or unsaturated fat ေတြ က trans-fat အေနနဲ႔ ေျပာင္းသြားပါတယ္။ လူေတြ အဓိက အႏၲရာယ္ေပးတာလဲ ဒီ trans-fat ေတြပါပဲ။ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ၊ေသြးတြင္း အဆီဓါတ္မ်ားတဲ့ ေရာဂါ စတဲ့ ေရာဂါေတြ ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
Trans-fat ကို ဘယ္လိုေလွ်ာ့ၾကမလဲ ????
1. Fast food ေတြ ကို ေလွ်ာ့စားရပါမယ္။ ဥပမာ- ၾကက္ေၾကာ္၊ ဘာဂါ၊ အာလူးေၾကာ္၊ အေၾကာ္စုံ ေလွ်ာ့စားရပါမယ္။
2. Cookie ေတြ ကို ေလွ်ာ့စားရပါမယ္။
3. အိမ္မွာ လည္း သုံးၿပီးသား ေၾကာ္ၿပီးသား ဆီ ေတြ ကို ထပ္ခါ ထပ္ခါ မသုံးရပါဘူး။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ non sticky pan (ဆီမကပ္တဲ့ ဒယ္အိုး) ကို အသုံးျပဳၿပီး ဆီ နည္းနည္းပဲ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ဆီေတြ ကို ထပ္ခါထပ္ခါ အသုံးျပဳေနရင္ Trans-fat အေနနဲ႔ ေျပာင္းသြားၿပီး Acrylamide လို႔ေခၚ တဲ့ ဓါတုပစၥည္း က ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
4. ထမင္းေၾကာ္ ၾကာဇံေၾကာ္ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ စတဲ့ အစားအစာ မ်ားကို လည္း ရံဖန္ရံခါ သာ စားသင့္ပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္ @ Dr. Nutrition
အိမ်မှာ ဆီ ကို ဘယ်နှစ်ခါ ကြော်နေလဲ????
ထပ်ခါထပ်ခါ ပြန်သုံးနေတဲ့ ဆီတွေ က ဘယ်လောက် အန္တရာယ်များလဲ????
ကျွန်တော် တို့ အခုနောက်ပိုင်း ဆီကြော် တွေ အရမ်း စားလာကြပါတယ်။ အာလူးကြော် ကြက်ကြော် အကြော်စုံ စတဲ့ Deep Fries တွေ ကို အရမ်းစားလာပါတယ်။
ကျွန်တော် ဆီ မှာ လာမေးတဲ့ လူတိုင်းကို အမြဲရှောင် ခိုင်းပါတယ်။ အစားအစာ တွေ ကို deep fried လုပ်တဲ့ အချိန်မှာ ဆီ မှာပါဝင်တဲ့ saturated or unsaturated fat တွေ က trans-fat အနေနဲ့ ပြောင်းသွားပါတယ်။ လူတွေ အဓိက အန္တရာယ်ပေးတာလဲ ဒီ trans-fat တွေပါပဲ။ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ၊သွေးတွင်း အဆီဓါတ်များတဲ့ ရောဂါ စတဲ့ ရောဂါတွေ ကို ဖြစ်စေပါတယ်။
Trans-fat ကို ဘယ်လိုလျှော့ကြမလဲ ????
1. Fast food တွေ ကို လျှော့စားရပါမယ်။ ဥပမာ- ကြက်ကြော်၊ ဘာဂါ၊ အာလူးကြော်၊ အကြော်စုံ လျှော့စားရပါမယ်။
2. Cookie တွေ ကို လျှော့စားရပါမယ်။
3. အိမ်မှာ လည်း သုံးပြီးသား ကြော်ပြီးသား ဆီ တွေ ကို ထပ်ခါ ထပ်ခါ မသုံးရပါဘူး။ ဖြစ်နိုင်ရင် non sticky pan (ဆီမကပ်တဲ့ ဒယ်အိုး) ကို အသုံးပြုပြီး ဆီ နည်းနည်းပဲ ထည့်ပြီးကြော်ပါ။ ဆီတွေ ကို ထပ်ခါထပ်ခါ အသုံးပြုနေရင် Trans-fat အနေနဲ့ ပြောင်းသွားပြီး Acrylamide လို့ခေါ် တဲ့ ဓါတုပစ္စည်း က ကင်ဆာရောဂါ ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
4. ထမင်းကြော် ကြာဇံကြော် ခေါက်ဆွဲကြော် စတဲ့ အစားအစာ များကို လည်း ရံဖန်ရံခါ သာ စားသင့်ပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော် @ Dr. Nutrition