လူသိနည္းေနေသးတဲ့ ဖြဲႏုဆီ (Rice Bran Oil) ရဲ႕ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
ကြၽန္ေတာ္ တို႔ျမန္မာ လူမ်ိဳးေတြဟာ စားသုံးဆီ အစားမ်ားတဲ့ ႏိုင္ငံေတြထဲ တစ္ခု အပါအဝင္ျဖစ္တဲ့အေလ်ာက္ မိမိေန႔စဥ္ စားသုံးေနတဲ့ ဆီကို လည္း အထူးဂ႐ုစိုက္ဖို႔လိုအပ္လာပါတယ္။ စားသုံးဆီဆိုရင္ေတာ့ ျပည့္ဝဆီ (Saturated fat) ႏွင့္ မျပည့္ဝဆီ (Unsaturated fat) ဆိုၿပီး ခြဲထားပါတယ္။ အဲ့ဒီထဲ ကမွ ဒီေဆာင္းပါးေလးမွာ မျပည့္ဝဆီ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဖြဲႏုဆီ (Rice Bran Oil) ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးျပဳ ပုံေလးေတြ ကို ေဖာ္ျပေပးသြားပါမယ္။
အရသာ ႏွင့္ အနံ႔မရွိျခင္း -ဖြဲႏုဆီ (Rice Bran Oil) ဆိုတာ ဆန္ရဲ႕ အျပင္ဘက္ဆုံး အပိုင္းျဖစ္တဲ့ Brown Husk ကေနထုတ္ထားတဲ့ ဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရသာ ရယ္လို႔ ဘာမွ မရွိပါ။ တခ်ိဳ႕ေသာ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္းတဲ့ သံလြင္ဆီ တို႔လိုမ်ိဳး ဆိုရင္ အနံ႔တစ္ခုပါတဲ့လအတြက္ လူေတာ္ေတာ္ေမားမ်ား က မႀကိဳက္ၾကျပန္ပါဘူး။ ဖြဲႏုဆီ ကေတာ့ အနံ႔ မရွိပါ။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ဖြဲႏုဆီ ကို အစားထိုး ခ်က္မယ္ ဆိုရင္ မူလပာင္းရဲ႕ အနံ႔ ႏွင့္ အရသာ ကို ဖ်က္ဆီးပစ္တာမ်ိဳးမရွိပါဘူး။
ေကာင္းတဲ့ အဆီ(Monounsaturated Fatty Acid(MUFA), Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA) ) မ်ားပါဝင္ျခင္း – ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ အပါအဝင္ ကမာၻ ႏွင့္ အဝွမ္းမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါ စတဲ့ နာတာရွည္ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားမႈ႕ ျမင့္တတ္လာရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္း ေတြထဲက တစ္ခု ကေတာ့ ျပည့္ဝဆီ (Saturated Fat) ေတြစားတာ မ်ားလာလို႔ပါ။
Saturated fat ေတြ ဆိုတာကေတာ့ အမဲသား အဆီ၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သား၊ ဝက္သား၊ဝက္သုံးထပ္သား၊ ၾကက္အေရခြံ၊ ၾကက္ဆီဗူး၊ ဘဲအေရခြံ၊ ေထာပတ္၊ မာဂ်ရင္း၊ ဘီစကြတ္၊ ကြတ္ကီး၊ မလိုင္ျပည့္ ႏြားႏို႔ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အခုေဖာ္ျပထားတဲ့ အစားအစာ ေတြ မ်ားလာသည္ႏွင့္ အမွ် အထက္ပါ ေရာဂါ ေတြ ျဖစ္ပြားႏႈန္း ကလည္း မ်ားလာေလ ျဖစ္တဲ့ အတြက္ ထိုေရာဂါေတြ ကိုဂတစ္ဖက္တလမ္း က ကာကြယ္ ႏိုင္ေအာင္ မျပည့္ဝဆီေတြ ျဖစ္တဲ့ PUFA ႏွင့္ MUFA ေတြ ကိုပိုစားေပးဖို႔လိုလာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ MUFA ကိုပို စားေပးဖို႔လိုအပ္လာပါတယ္။
ႏွလုံးက်န္းမာေရး အတြက္ အေရးပါျခင္း – ဖြဲႏုဆီ မွာ ပါဝင္တဲ့ ေအာ္ရီဇန္ေနာ (Oryzanol) ဆိုတဲ့ အာဟာရဓါတ္တစ္မ်ိဳး က ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္သတၱိ ရွိတဲ့ အတြက္ အဆီဓါတ္ေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲ မွာ oxidation (ဓါတ္တိုးျခင္း) ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အတြက္ ကိုလက္စထေရာ ကို က်ေစပါတယ္။ တနည္းအားျဖင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဆီေၾကာ္ အစားအစာမ်ားေၾကာ္စား လိုက္ရင္ ထည့္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေတြ က oxidation (ဓါတ္တိုးျခင္း) ျဖစ္ၿပီး ေျပာင္းလဲဆီ (Trans Fat) အေနနဲ႔ ေျပာင္းလဲ သြားၿပီး လူေတြ ကို ဒုကၡ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဖြဲႏုဆီ ကေတာ့ အပူခ်ိန္ကို 254 ဒီဂရီ စင္တီဂရတ္ အထိ ခံႏိုင္တဲ့ အတြက္ အျခားျပည့္ဝဆီ ေတြ ထက္စာရင္ ဖြဲႏုဆီ နဲ႔ ေၾကာ္စားမယ္ဆိုရင္ေတည့ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မႈ႕ ေလ်ာ့နည္းပါလိမ့္မယ္။ ေလ်ာ့နည္းတာပါ လုံးဝမျဖစ္ဘူးလို႔ မေျပာႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဆီေၾကာ္ ကေတာ့ အၿမဲ မစားသင့္ပါ။
ေနာက္တစ္ခု က ဖြဲႏုဆီ ရဲ႕ သဘာဝ အရ အျခားဆီေတြလို အရမ္း ေစးကပ္ မေနတတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူ႔ကို စားၿပီးရင္ လည္ေခ်ာင္းထဲ ဆီကပ္ေနသလိုမ်ိဳး မခံစားရတဲ့ အျပင္ တနည္းအားျဖင့္ ေၾကာ္ၿပီးသား အစားအစာ ေတြ မွာ ကလည္း ဆီသိပ္ၿပီး ကပ္မပါသြားတဲ့ အတြက္ ဆီစားသုံးမႈ႕ ကို လည္း တဖက္တလမ္း ကေန ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္းပါတယ္။
ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိရွိတဲ့ ဗီတာမင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ E ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါ ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အျပင္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကိုပါ ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။
ဝိတ္ခ်တဲ့ သူေတြ အတြက္ အသုံးဝင္ျခင္း – ဖြဲႏုဆီမွာ ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိရွိတဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါဝင္တဲ့ဘအတြက္ Basal Metabolic Rate (BMR) (တေန႔တာ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏ) မ်ားလာတဲ့ အတြက္ ဝိတ္ခ်တဲ့ေနရာမွာ အသုံးဝင္ပါတယ္။
ဖြဲႏု ဆီမွာ Squalene ဆိုတဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးပါတဲ့ အတြက္ လိမ္းေပးပါက အသားအေရ ကို ႏူးညံ့ ေခ်ာေမြ႕ေစပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းတာ ကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
လူသိနည်းနေသေးတဲ့ ဖွဲနုဆီ (Rice Bran Oil) ရဲ့ကောင်းကျိုးများ
ကျွန်တော် တို့မြန်မာ လူမျိုးတွေဟာ စားသုံးဆီ အစားများတဲ့ နိုင်ငံတွေထဲ တစ်ခု အပါအဝင်ဖြစ်တဲ့အလျောက် မိမိနေ့စဉ် စားသုံးနေတဲ့ ဆီကို လည်း အထူးဂရုစိုက်ဖို့လိုအပ်လာပါတယ်။ စားသုံးဆီဆိုရင်တော့ ပြည့်ဝဆီ (Saturated fat) နှင့် မပြည့်ဝဆီ (Unsaturated fat) ဆိုပြီး ခွဲထားပါတယ်။ အဲ့ဒီထဲ ကမှ ဒီဆောင်းပါးလေးမှာ မပြည့်ဝဆီ တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဖွဲနုဆီ (Rice Bran Oil) ရဲ့ ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ပုံလေးတွေ ကို ဖော်ပြပေးသွားပါမယ်။
အရသာ နှင့် အနံ့မရှိခြင်း -ဖွဲနုဆီ (Rice Bran Oil) ဆိုတာ ဆန်ရဲ့ အပြင်ဘက်ဆုံး အပိုင်းဖြစ်တဲ့ Brown Husk ကနေထုတ်ထားတဲ့ ဆီတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် အရသာ ရယ်လို့ ဘာမှ မရှိပါ။ တချို့သော ကျန်းမာရေး အတွက်ကောင်းတဲ့ သံလွင်ဆီ တို့လိုမျိုး ဆိုရင် အနံ့တစ်ခုပါတဲ့လအတွက် လူတော်တော်မေားများ က မကြိုက်ကြပြန်ပါဘူး။ ဖွဲနုဆီ ကတော့ အနံ့ မရှိပါ။ ဒါကြောင့် ကျန်းမာရေး အတွက် ဖွဲနုဆီ ကို အစားထိုး ချက်မယ် ဆိုရင် မူလပာင်းရဲ့ အနံ့ နှင့် အရသာ ကို ဖျက်ဆီးပစ်တာမျိုးမရှိပါဘူး။
ကောင်းတဲ့ အဆီ(Monounsaturated Fatty Acid(MUFA), Polyunsaturated Fatty Acid (PUFA) ) များပါဝင်ခြင်း – ကျွန်တော်တို့ မြန်မာနိုင်ငံ အပါအဝင် ကမ္ဘာ နှင့် အဝှမ်းမှာ သွေးတိုးရောဂါ၊ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါ၊ လေဖြတ်လေငန်းရောဂါ စတဲ့ နာတာရှည် ရောဂါတွေ ဖြစ်ပွားမှု့ မြင့်တတ်လာရတဲ့ အကြောင်းအရင်း တွေထဲက တစ်ခု ကတော့ ပြည့်ဝဆီ (Saturated Fat) တွေစားတာ များလာလို့ပါ။
Saturated fat တွေ ဆိုတာကတော့ အမဲသား အဆီ၊ သိုးသား၊ ဆိတ်သား၊ ဝက်သား၊ဝက်သုံးထပ်သား၊ ကြက်အရေခွံ၊ ကြက်ဆီဗူး၊ ဘဲအရေခွံ၊ ထောပတ်၊ မာဂျရင်း၊ ဘီစကွတ်၊ ကွတ်ကီး၊ မလိုင်ပြည့် နွားနို့ စတာတွေ ဖြစ်ပါတယ်။ အခုဖော်ပြထားတဲ့ အစားအစာ တွေ များလာသည်နှင့် အမျှ အထက်ပါ ရောဂါ တွေ ဖြစ်ပွားနှုန်း ကလည်း များလာလေ ဖြစ်တဲ့ အတွက် ထိုရောဂါတွေ ကိုဂတစ်ဖက်တလမ်း က ကာကွယ် နိုင်အောင် မပြည့်ဝဆီတွေ ဖြစ်တဲ့ PUFA နှင့် MUFA တွေ ကိုပိုစားပေးဖို့လိုလာပါတယ်။ အထူးသဖြင့် MUFA ကိုပို စားပေးဖို့လိုအပ်လာပါတယ်။
နှလုံးကျန်းမာရေး အတွက် အရေးပါခြင်း – ဖွဲနုဆီ မှာ ပါဝင်တဲ့ အော်ရီဇန်နော (Oryzanol) ဆိုတဲ့ အာဟာရဓါတ်တစ်မျိုး က ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်သတ္တိ ရှိတဲ့ အတွက် အဆီဓါတ်တွေ ခန္ဓာကိုယ်ထဲ မှာ oxidation (ဓါတ်တိုးခြင်း) ကို ကာကွယ်ပေးတဲ့ အတွက် ကိုလက်စထရော ကို ကျစေပါတယ်။ တနည်းအားဖြင့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ဆီကြော် အစားအစာများကြော်စား လိုက်ရင် ထည့်ကြော်ထားတဲ့ ဆီတွေ က oxidation (ဓါတ်တိုးခြင်း) ဖြစ်ပြီး ပြောင်းလဲဆီ (Trans Fat) အနေနဲ့ ပြောင်းလဲ သွားပြီး လူတွေ ကို ဒုက္ခ ဖြစ်စေပါတယ်။ ဖွဲနုဆီ ကတော့ အပူချိန်ကို 254 ဒီဂရီ စင်တီဂရတ် အထိ ခံနိုင်တဲ့ အတွက် အခြားပြည့်ဝဆီ တွေ ထက်စာရင် ဖွဲနုဆီ နဲ့ ကြော်စားမယ်ဆိုရင်တေည့ ကျန်းမာရေး ထိခိုက်မှု့ လျော့နည်းပါလိမ့်မယ်။ လျော့နည်းတာပါ လုံးဝမဖြစ်ဘူးလို့ မပြောနိုင်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် ဆီကြော် ကတော့ အမြဲ မစားသင့်ပါ။
နောက်တစ်ခု က ဖွဲနုဆီ ရဲ့ သဘာဝ အရ အခြားဆီတွေလို အရမ်း စေးကပ် မနေတတ်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် သူ့ကို စားပြီးရင် လည်ချောင်းထဲ ဆီကပ်နေသလိုမျိုး မခံစားရတဲ့ အပြင် တနည်းအားဖြင့် ကြော်ပြီးသား အစားအစာ တွေ မှာ ကလည်း ဆီသိပ်ပြီး ကပ်မပါသွားတဲ့ အတွက် ဆီစားသုံးမှု့ ကို လည်း တဖက်တလမ်း ကနေ လျော့နည်းစေတဲ့အတွက် ကျန်းမာရေး အတွက်ကောင်းပါတယ်။
ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိရှိတဲ့ ဗီတာမင် တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဗီတာမင် E ပါဝင်တဲ့အတွက် ကင်ဆာရောဂါ ကို ကာကွယ်ပေးတဲ့ အပြင် ကိုယ်ခံ စွမ်းအားကိုပါ မြှင့်တင်ပေးပါတယ်။
ဝိတ်ချတဲ့ သူတွေ အတွက် အသုံးဝင်ခြင်း – ဖွဲနုဆီမှာ ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိရှိတဲ့ အာဟာရဓါတ်တွေ အများကြီးပါဝင်တဲ့ဘအတွက် Basal Metabolic Rate (BMR) (တနေ့တာ ဇီဝကမ္မဖြစ်စဉ် အတွက် လိုအပ်တဲ့ ကယ်လိုရီပမာဏ) များလာတဲ့ အတွက် ဝိတ်ချတဲ့နေရာမှာ အသုံးဝင်ပါတယ်။
ဖွဲနု ဆီမှာ Squalene ဆိုတဲ့ ဓါတ်တစ်မျိုးပါတဲ့ အတွက် လိမ်းပေးပါက အသားအရေ ကို နူးညံ့ ချောမွေ့စေပါတယ်။ ရောင်ရမ်းတာ ကိုလည်း သက်သာစေပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်