သစ္ၾကားသီးကို အဂၤလိပ္လို Walnut လို႔ေခၚပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္တို႔ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေပါမ်ားစြာထြက္ရွိပါတယ္။ေစ်းကလည္း အရမ္းသိပ္မၾကီးပါဘူး။ဒါေပမယ္႔ သစ္ၾကားသီးကို ၾကိဳက္နွစ္သက္စြာစားသံုးတဲ႔သူအေရအတြက္ကေတာ႔နည္းပါတယ္။သစ္ၾကားသီးကိုစားသံုးရာမွာ ေလွာ္ျပီး အသီးထဲကအေစ႔ကိုထုတ္ယူစားၾကေလ႔ရွိပါတယ္။အရင္ေခတ္တုန္းက လူအမ်ားစုဟာ သစ္ၾကားေစ႔မွာအဆီဓါတ္ေတြအမ်ားၾကီးပါတဲ႔အတြက္ သစ္ၾကားသီးစားရင္ အဆီတက္ျပီး၀တာ၊ေသြးေၾကာက်ဥ္းတာေတြျဖစ္နိုင္မယ္လို႔ ယံုၾကည္ခဲ႔ၾကပါတယ္။
သို႔ေသာ္ ေနာက္ပိုင္းသုေတသနေတြ ေသခ်ာလုပ္ၾကည္႔တဲ႔အခါ သိလာရတာက သစ္ၾကားသီးမွာပါ၀င္တဲ႔အဆီဓါတ္က လူေတြကိုဒုကၡျဖစ္ေစတဲ႔အဆီဓါတ္ေတြမဟုတ္ဘဲ လူေတြအတြက္ အက်ိဳးျပဳတဲ႔ အဆီဓါတ္ေတြျဖစ္ေနတာကိုေတြ႔ရပါတယ္။
အဲ႔အဆီဓါတ္ေတြထဲမွာမွ လူသားမ်ားကိုေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာျပဳတဲ႔ အိုမီဂါ သရီး(Omega 3)နဲ႔ အိုမီဂါ ဆစ္(Omega 6) အဆီဓါတ္နွစ္မ်ိဳးဟာ အခ်ိဳးညီညီနဲ႔ မ်ားျပားစြာပါ၀င္ေနပါတယ္။
အိုမီဂါသရီး အဆီဓါတ္က ဦးေနွာက္မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းေစဖို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ပါတယ္။ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ဦးေႏွာက္ဟာ အဆီ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္နဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားပါတယ္ ။ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြ ေကာင္းေကာင္း အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔ အိုမီဂါ သရီး အဆီဓါတ္ လိုအပ္ပါတယ္။ အိုမီဂါသရီးအဆီဓါတ္နည္းရင္ ဦးေနွာက္စြမ္းေဆာင္ရည္က်ျပီး အာရံုစူးစိုက္နိုင္စြမ္းနည္းလာတာ၊စိတ္ဓါတ္က်လြယ္လာတာ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားေခၚ သူငယ္ျပန္ေရာဂါျဖစ္ပြားနိုင္ေျခမ်ားလာတာ စတာေတြျဖစ္လာနိုင္ပါတယ္။
အိုမီဂါဆစ္ အဆီဓါတ္ကေတာ႔ အိုမီဂါသရီးလိုပဲ ဦးေနွာက္ကိုအက်ိဳးျပဳတဲ႔ေနရာမွာတစိတ္တပိုင္းအေနနဲ႔ပါ၀င္ပါတယ္။
ဒါ႔အျပင္ အိုမီဂါ ဆစ္ အဆီဓါတ္ရဲ႕ တျခားေကာင္းက်ိဳးေတြအေနနဲ႔ကေတာ႔ ေအာက္ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။
အာရံုေၾကာကိုက္ခဲနာက်င္မႈေတြ(Neuropathic Pain)နဲ႔ အရိုးအဆစ္ေတြေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈေတြကိုေလ်ာ႔ပါးသက္သာေစနိုင္ပါတယ္။
ေသြးဖိအားကိုလည္းေလ်ာ႔နည္းေစျပီး နွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားနိုင္ေျခကိုလည္း ေလ်ာ႔နည္းေစပါတယ္။
အရိုးေတြရဲ႕ၾကံ႕ခိုင္မႈကိုလည္း ပိုေကာင္းေစပါတယ္။
နိုင္ငံတနိုင္ငံနဲ႔တနိုင္ငံ ေဒသတခုနဲ႔တခု ေနထိုင္စားေသာက္တဲ႔ပံုစံေတြ ကြဲတဲ႔အတြက္ တခ်ိဳ႕ေသာေဒသက အစားစာေတြဟာ အိုမီဂါ သရီးအဆီဓါတ္နည္းပါးျပီး အိုမီဂါ ဆစ္ အဆီဓါတ္မ်ားျပားေနတတ္ပါတယ္။တခ်ိဳ႕အစားစာေတြက်ေတာ႔လည္း အိုမီဂါဆစ္ အဆီဓါတ္နည္းျပီး အိုမီဂါ သရီး အဆီဓါတ္မ်ားေနတတ္ပါတယ္။
အဲ႔အခါက် ခႏၶာကိုယ္အတြက္လိုအပ္တဲ႔ အဆီဓါတ္ေတြမရဘဲျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ဒီျပသာနာကိုေတာ႔ ေန႔တိုင္း သစ္ၾကားသီးလက္တဆုပ္ေလာက္စားျခင္းျဖင္႔ေျဖရွင္းနိုင္ပါတယ္။
သစ္ၾကားသီးမွာ အိုမီဂါ သရီး(Omega 3)နဲ႔ အိုမီဂါ ဆစ္(Omega 6) အဆီဓါတ္နွစ္မ်ိဳးဟာ အခ်ိဳးညီညီနဲ႔ မ်ားျပားစြာပါ၀င္ေနပါတယ္။
ဒါ႔အျပင္ သစ္ၾကားသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္၊ေရဓါတ္၊အန္တီေအာက္ဆီးဒင္႔ေခၚ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္႔ပစၥည္း၊ဗီတာမင္ေအ၊ဘီ၊စီ၊အီး၊ေက၊ကယ္လ္ဆီယံ၊သံဓါတ္၊မဂၢနီဆီယမ္၊ပိုတက္ဆီယမ္၊ဇင္႔ဓါတ္ေတြမ်ားျပားစံုလင္စြာပါ၀င္ပါတယ္။
ဒီလိုအက်ိဳးျပဳဓါတ္ေတြစံုလင္စြာပါ၀င္တဲ႔အတြက္ သစ္ၾကားသီးေန႔စဥ္စားျခင္းျဖင္႔ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာစတဲ႔ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္းကာကြယ္ေပးနိုင္ျခင္း
အသားအေရလွပစိုေျပေစနိုင္ျခင္း
ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္က်ေစျပီး နွလံုးကိုက်န္းမာေစနိုင္ျခင္း စတဲ႔အက်ိဳးေက်းဇူးေတြပါရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ သစ္ၾကားသီးကိုေန႔စဥ္ ေန႔လည္စာထမင္းမစားခင္မွာ လက္တဆုပ္ေလာက္စားေပးၾကပါလို႔တိုက္တြန္းခ်င္ပါတယ္။
Dr 528
(Unicode)
သစ်ကြားသီးကို အင်္ဂလိပ်လို Walnut လို့ခေါ်ပါတယ်။ကျွန်တော်တို့မြန်မာနိုင်ငံမှာ ပေါများစွာထွက်ရှိပါတယ်။ဈေးကလည်း အရမ်းသိပ်မကြီးပါဘူး။
ဒါပေမယ့် သစ်ကြားသီးကို ကြိုက်နှစ်သက်စွာစားသုံးတဲ့သူအရေအတွက်ကတော့နည်းပါတယ်။
သစ်ကြားသီးကိုစားသုံးရာမှာ လှော်ပြီး အသီးထဲကအစေ့ကိုထုတ်ယူစားကြလေ့ရှိပါတယ်။
အရင်ခေတ်တုန်းက လူအများစုဟာ သစ်ကြားစေ့မှာအဆီဓါတ်တွေအများကြီးပါတဲ့အတွက် သစ်ကြားသီးစားရင် အဆီတက်ပြီးဝတာ၊သွေးကြောကျဉ်းတာတွေဖြစ်နိုင်မယ်လို့ ယုံကြည်ခဲ့ကြပါတယ်။
သို့သော် နောက်ပိုင်းသုတေသနတွေ သေချာလုပ်ကြည့်တဲ့အခါ သိလာရတာက သစ်ကြားသီးမှာပါဝင်တဲ့အဆီဓါတ်က လူတွေကိုဒုက္ခဖြစ်စေတဲ့အဆီဓါတ်တွေမဟုတ်ဘဲ လူတွေအတွက် အကျိုးပြုတဲ့ အဆီဓါတ်တွေဖြစ်နေတာကိုတွေ့ရပါတယ်။
အဲ့အဆီဓါတ်တွေထဲမှာမှ လူသားများကိုကောင်းကျိုးများစွာပြုတဲ့ အိုမီဂါ သရီး(Omega 3)နဲ့ အိုမီဂါ ဆစ်(Omega 6) အဆီဓါတ်နှစ်မျိုးဟာ အချိုးညီညီနဲ့ များပြားစွာပါဝင်နေပါတယ်။
အိုမီဂါသရီး အဆီဓါတ်က ဦးနှောက်မှတ်ဉာဏ်ကောင်းစေဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်။ကျွန်တော်တို့ရဲ့ ဦးနှောက်ဟာ အဆီ ၆၀ ရာခိုင်နှုန်းကျော်နဲ့ ဖွဲ့စည်းထားပါတယ် ။ ဦးနှောက်ဆဲလ်တွေ ကောင်းကောင်း အလုပ်လုပ်နိုင်ဖို့ အိုမီဂါ သရီး အဆီဓါတ် လိုအပ်ပါတယ်။ အိုမီဂါသရီးအဆီဓါတ်နည်းရင် ဦးနှောက်စွမ်းဆောင်ရည်ကျပြီး အာရုံစူးစိုက်နိုင်စွမ်းနည်းလာတာ၊စိတ်ဓါတ်ကျလွယ်လာတာ၊ အယ်လ်ဇိုင်းမားခေါ် သူငယ်ပြန်ရောဂါဖြစ်ပွားနိုင်ခြေများလာတာ စတာတွေဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။
အိုမီဂါဆစ် အဆီဓါတ်ကတော့ အိုမီဂါသရီးလိုပဲ ဦးနှောက်ကိုအကျိုးပြုတဲ့နေရာမှာတစိတ်တပိုင်းအနေနဲ့ပါဝင်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အိုမီဂါ ဆစ် အဆီဓါတ်ရဲ့ တခြားကောင်းကျိုးတွေအနေနဲ့ကတော့ အောက်ပါအတိုင်းဖြစ်ပါတယ်။
အာရုံကြောကိုက်ခဲနာကျင်မှုတွေ(Neuropathic Pain)နဲ့ အရိုးအဆစ်တွေရောင်ရမ်းနာကျင်မှုတွေကိုလျော့ပါးသက်သာစေနိုင်ပါတယ်။
သွေးဖိအားကိုလည်းလျော့နည်းစေပြီး နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားနိုင်ခြေကိုလည်း လျော့နည်းစေပါတယ်။
အရိုးတွေရဲ့ကြံ့ခိုင်မှုကိုလည်း ပိုကောင်းစေပါတယ်။
နိုင်ငံတနိုင်ငံနဲ့တနိုင်ငံ ဒေသတခုနဲ့တခု နေထိုင်စားသောက်တဲ့ပုံစံတွေ ကွဲတဲ့အတွက် တချို့သောဒေသက အစားစာတွေဟာ အိုမီဂါ သရီးအဆီဓါတ်နည်းပါးပြီး အိုမီဂါ ဆစ် အဆီဓါတ်များပြားနေတတ်ပါတယ်။တချို့အစားစာတွေကျတော့လည်း အိုမီဂါဆစ် အဆီဓါတ်နည်းပြီး အိုမီဂါ သရီး အဆီဓါတ်များနေတတ်ပါတယ်။
အဲ့အခါကျ ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်တဲ့ အဆီဓါတ်တွေမရဘဲဖြစ်တတ်ပါတယ်။
ဒီပြသာနာကိုတော့ နေ့တိုင်း သစ်ကြားသီးလက်တဆုပ်လောက်စားခြင်းဖြင့်ဖြေရှင်းနိုင်ပါတယ်။
သစ်ကြားသီးမှာ အိုမီဂါ သရီး(Omega 3)နဲ့ အိုမီဂါ ဆစ်(Omega 6) အဆီဓါတ်နှစ်မျိုးဟာ အချိုးညီညီနဲ့ များပြားစွာပါဝင်နေပါတယ်။
ဒါ့အပြင် သစ်ကြားသီးမှာ အမျှင်ဓါတ်၊ရေဓါတ်၊အန်တီအောက်ဆီးဒင့်ခေါ် ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင့်ပစ္စည်း၊ဗီတာမင်အေ၊ဘီ၊စီ၊အီး၊ကေ၊ကယ်လ်ဆီယံ၊သံဓါတ်၊မဂ္ဂနီဆီယမ်၊ပိုတက်ဆီယမ်၊ဇင့်ဓါတ်တွေများပြားစုံလင်စွာပါဝင်ပါတယ်။
ဒီလိုအကျိုးပြုဓါတ်တွေစုံလင်စွာပါဝင်တဲ့အတွက် သစ်ကြားသီးနေ့စဉ်စားခြင်းဖြင့် အူမကြီးကင်ဆာ၊ဆီးကျိတ်ကင်ဆာစတဲ့ကင်ဆာရောဂါတွေကိုလည်းကာကွယ်ပေးနိုင်ခြင်း
အသားအရေလှပစိုပြေစေနိုင်ခြင်း
သွေးတွင်းအဆီဓါတ်ကျစေပြီး နှလုံးကိုကျန်းမာစေနိုင်ခြင်း စတဲ့အကျိုးကျေးဇူးတွေပါရရှိနိုင်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် သစ်ကြားသီးကိုနေ့စဉ် နေ့လည်စာထမင်းမစားခင်မှာ လက်တဆုပ်လောက်စားပေးကြပါလို့တိုက်တွန်းချင်ပါတယ်။
Dr 528