fbpx
OnDoctor Healthcare App
  • ပင်မစာမျက်နှာ
  • ကျန်းမာရေး ဆောင်းပါးများ
    • ကိုဗစ်ရောဂါ
    • အမျိုးသမီး ကျန်းမာရေး
    • အမျိုးသားကျန်းမာရေး
    • အလှအပနှင့်ကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသော နေထိုင်မှုပုံစံ
      • ကျန်းမာရေးသတင်းများ
      • အင်တာဗျူးများ
    • မိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသောစိတ်
    • ရောဂါကြီးများ
    • သွားနှင့် ခံတွင်း ကျန်းမာရေး
    • အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း ပြဿနာများ
    • အထွေထွေရောဂါများအကြောင်း
  • ကျန်းမာရေးကိရိယာများ
  • ဆက်သွယ်ရန်
No Result
View All Result
OnDoctor Healthcare App
  • ပင်မစာမျက်နှာ
  • ကျန်းမာရေး ဆောင်းပါးများ
    • ကိုဗစ်ရောဂါ
    • အမျိုးသမီး ကျန်းမာရေး
    • အမျိုးသားကျန်းမာရေး
    • အလှအပနှင့်ကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသော နေထိုင်မှုပုံစံ
      • ကျန်းမာရေးသတင်းများ
      • အင်တာဗျူးများ
    • မိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသောစိတ်
    • ရောဂါကြီးများ
    • သွားနှင့် ခံတွင်း ကျန်းမာရေး
    • အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း ပြဿနာများ
    • အထွေထွေရောဂါများအကြောင်း
  • ကျန်းမာရေးကိရိယာများ
  • ဆက်သွယ်ရန်
No Result
View All Result
OnDoctor Healthcare App
No Result
View All Result
Home ကျန်းမာစေသော အစားအစာ

ဖော်မလင်ပါသော အစားအသောက်များနဲ့ ကျန်းမာရေး

104
VIEWS
Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
23/12/2017
in ကျန်းမာစေသော အစားအစာ, ကျန်းမာသော နေထိုင်မှုပုံစံ
1 min read
A A

ေဖာ္မလင္ဆိုတာ
ေဖာ္မလင္ဆိုတာ အေရာင္အဆင္းမရွိ၊ အနံ႔ျပင္းတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္(formaldehyde)၊ မက္သနာ (methanol)၊ ေရ (water) စုေပါင္းထားတဲ့ အေရာအေႏွာ တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေဖာ္မလင္အရည္မွာ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ ၃၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။

ေဖာ္မလင္ကို ဘယ္လိုေနရာေတြမွာ အသုံးျပဳေလ့ရွိသလဲ
-ေဖာ္မလင္ကို အဓိကအားျဖင့္ လူေသေတြကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ စိမ္တဲ့ေနရာမွာ သုံးပါတယ္။
– ပိုးသတ္ရာမွာ သုံးပါတယ္၊ ၾကမ္းခင္းေတြ၊ အဝတ္အစားေတြ၊ သေဘာေတၤြနဲ႔ သိုေလွာင္႐ုံေတြကိုသန႔္ရွင္းေရး ျပဳလုပ္ရာမွာ အသုံးျပဳပါတယ္။
– အင္းဆက္ပိုးေတြ၊ ယင္ေကာင္ေတြ ႏွိမ္နင္းရာမွာသုံးပါတယ္။
– ပိုးခ်ည္၊ ဆိုးေဆး၊ မွန္နဲ႔ ေဖာက္ကြဲပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ သုံးပါတယ္။
– ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ေရေမႊးျပဳလုပ္ရာမွာ သုံးပါတယ္။
– အလွကုန္ပစၥည္းေတြ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ရာမွာ သုံးပါတယ္။
– လွ်ပ္ကာပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ သုံးပါတယ္။
– အထပ္သားေတြ ကပ္ရာမွာ သုံးပါတယ္ ။

ေဖာ္မလင္ကို တာရွည္ခံပစၥည္းအျဖစ္ ဘယ္လိုအစားအစာေတြမွာ သုံးသလဲ

ေဖာ္မလင္ကို တာရွည္ခံပစၥည္းအျဖစ္ လြဲမွားစြာအသုံးျပဳတတ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့
-အသား၊ ငါး၊ Seafood ေခၚ ပင္လယ္စာေတြ၊
– ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ
– ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး စတဲ့ အသီးအႏွံေတြ၊
– တိုဖူး/ ပဲျပား၊ ပဲေသြး၊ မုန႔္ဟင္းခါးဖတ္ စတာေတြျဖစ္ပါတယ္။

ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားသုံးမိရင္ ဘယ္လို က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြ ျဖစ္တတ္ပါသလဲ။
ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားသုံးမိတာေၾကာင့္ ဗိုက္နာျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားျခင္း၊ သတိလစ္ေမ့ေျမာျခင္းနဲ႔ အခန႔္မသင့္ရင္ ေသဆုံးတဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို ေရရွည္ စားသုံးမိက
-ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္း ၊အစာအိမ္၊ အဆုတ္တို႔ ပ်က္စီးျခင္း၊
– ၾကာရင္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္း၊
– အသည္းေျခာက္ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာ
– ေသြးအားနည္းျခင္း၊ ေသြးကင္ဆာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အထူးသျဖင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္နဲ႔ ေမြးကင္းစကေလးေတြမွာ ဆိုး႐ြားစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ေတြမွာ ေဖာ္မလင္ ပါ၊ မပါ ဘယ္လို သိႏိုင္မလဲ
– ငါးဆိုရင္ ေဖာ္မလင္ပါတဲ့အခါ အသားက ရာဘာလို မာေတာင့္ေတာင့္ျဖစ္ေနမယ္။ အေၾကးခြံက မာေနမယ္၊ ငါးညႇီနံ႔မရဘူး၊ ယင္မနားဘူး။
-ပင္လယ္စာဆိုရင္ရာဘာလိုမာၿပီး ျဖဴေနမယ္၊ အနံ႔မရွိဘူး။ ကင္းမြန္ဆိုရင္ အရမ္းမာၿပီး ဓားနဲ႔ျဖတ္မွ ျပတ္ႏိုင္တယ္။
-တိုဖူး/ပဲျပားဆိုရင္ေပ်ာ့မေနဘဲ မာမာတင္းတင္းျဖစ္ေနမယ္။ ၂၄ နာရီ ေက်ာ္ရင္လည္း မပ်က္စီးဘူး။
-မုန႔္ဟင္းခါးဖတ္ဆိုရင္ ေပ်ာ့ေျပာင္းမေနဘဲ အီလက္စတစ္လို ျဖစ္ေနမယ္။ ေရေႏြးထဲထည့္ရင္ေဆးနံ႔လိုလို၊ ျပာနံ႔လိုလို ရေနမယ္။

ဘယ္လို ကာကြယ္လို႔ ရမလဲ
-ေဖာ္မလင္ပါႏိုင္တယ္လို႔ ယူဆတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသုံးျခင္း ေရွာင္ပါ။
-ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္((Formadehyde)က ေရမွာ ေပ်ာ္ဝင္ၿပီး အပူေပးရင္ အေငြ႕ျပန္ေပ်ာက္ကြယ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အသီးေတြကို မစားခင္ တစ္နာရီခန႔္ ေရစိမ္ထားပါ။
-အသီးအ႐ြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ဆားေရနဲ႔ အခ်ိန္ ၁၀ မိနစ္ခန႔္ စိမ္ၿပီးမွ ခ်က္ပါ။
-ငါးဆိုရင္ ဆားေရထဲမွာတစ္နာရီ စိမ္ထား ရင္ ေဖာ္မလင္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ဖယ္ႏိုင္တယ္၊ရွလကာရည္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္း (Vinegar 90%)ပါတဲ့ ေရထဲမွာ စိမ္ရင္ေတာ့ ေဖာ္မလင္ကို ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ဖယ္ႏိုင္တယ္။

Author : ေခတ္သစ္ ဇီဝက

 

ဖော်မလင်ဆိုတာ
ဖော်မလင်ဆိုတာ အရောင်အဆင်းမရှိ၊ အနံ့ပြင်းတဲ့ ဓာတုပစ္စည်းတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ဖော်မယ်ဒီဟိုက်(formaldehyde)၊ မက်သနော(methanol)၊ ရေ (water) စုပေါင်းထားတဲ့ အရောအနှော တစ်ခုဖြစ်ပြီး ဖော်မလင်အရည်မှာ ဖော်မယ်ဒီဟိုက် ၃၇ ရာခိုင်နှုန်း ပါဝင်ပါတယ်။

ဖော်မလင်ကို ဘယ်လိုနေရာတွေမှာ အသုံးပြုလေ့ရှိသလဲ
-ဖော်မလင်ကို အဓိကအားဖြင့် လူသေတွေကို ကြာရှည်ခံအောင် စိမ်တဲ့နေရာမှာ သုံးပါတယ်။
– ပိုးသတ်ရာမှာ သုံးပါတယ်၊ ကြမ်းခင်းတွေ၊ အဝတ်အစားတွေ၊ သဘောင်္တွေနဲ့ သိုလှောင်ရုံတွေကိုသန့်ရှင်းရေး ပြုလုပ်ရာမှာ အသုံးပြုပါတယ်။
– အင်းဆက်ပိုးတွေ၊ ယင်ကောင်တွေ နှိမ်နင်းရာမှာသုံးပါတယ်။
– ပိုးချည်၊ ဆိုးဆေး၊ မှန်နဲ့ ဖောက်ကွဲပစ္စည်းတွေ ပြုလုပ်ရာမှာ သုံးပါတယ်။
– ဓာတ်မြေသြဇာနဲ့ ရေမွှေးပြုလုပ်ရာမှာ သုံးပါတယ်။
– အလှကုန်ပစ္စည်းတွေ တာရှည်ခံအောင် ပြုလုပ်ရာမှာ သုံးပါတယ်။
– လျှပ်ကာပစ္စည်းတွေ ပြုလုပ်ရာမှာ သုံးပါတယ်။
– အထပ်သားတွေ ကပ်ရာမှာ သုံးပါတယ် ။

ဖော်မလင်ကို တာရှည်ခံပစ္စည်းအဖြစ် ဘယ်လိုအစားအစာတွေမှာ သုံးသလဲ

ဖော်မလင်ကို တာရှည်ခံပစ္စည်းအဖြစ် လွဲမှားစွာအသုံးပြုတတ်တဲ့ အစားအသောက်တွေကတော့
-အသား၊ ငါး၊ Seafood ခေါ် ပင်လယ်စာတွေ၊
– ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ
– ပန်းသီး၊ လိမ္မော်သီး စတဲ့ အသီးအနှံတွေ၊
– တိုဖူး/ ပဲပြား၊ ပဲသွေး၊ မုန့်ဟင်းခါးဖတ် စတာတွေဖြစ်ပါတယ်။

ဖော်မလင်ပါတဲ့ အစားအသောက်တွေကို စားသုံးမိရင် ဘယ်လို ကျန်းမာရေး ပြဿနာတွေ ဖြစ်တတ်ပါသလဲ။
ဖော်မလင်ပါတဲ့ အစားအသောက်ကို စားသုံးမိတာကြောင့် ဗိုက်နာခြင်း၊ ပျို့အန်ခြင်း၊ ဝမ်းသွားခြင်း၊ သတိလစ်မေ့မြောခြင်းနဲ့ အခန့်မသင့်ရင် သေဆုံးတဲ့အထိ ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။

ဖော်မလင်ပါတဲ့ အစားအသောက်ကို ရေရှည် စားသုံးမိက
-ကျောက်ကပ်၊ အသည်း ၊အစာအိမ်၊ အဆုတ်တို့ ပျက်စီးခြင်း၊
– ကြာရင် ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ပွားခြင်း၊
– အသည်းခြောက်ခြင်း၊ အသည်းကင်ဆာ
– သွေးအားနည်းခြင်း၊ သွေးကင်ဆာတို့ ဖြစ်နိုင်ပြီး အထူးသဖြင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်နဲ့ မွေးကင်းစကလေးတွေမှာ ဆိုးရွားစွာ ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။

အစားအသောက်တွေမှာ ဖော်မလင် ပါ၊ မပါ ဘယ်လို သိနိုင်မလဲ
– ငါးဆိုရင် ဖော်မလင်ပါတဲ့အခါ အသားက ရာဘာလို မာတောင့်တောင့်ဖြစ်နေမယ်။ အကြေးခွံက မာနေမယ်၊ ငါးညှီနံ့မရဘူး၊ ယင်မနားဘူး။
-ပင်လယ်စာဆိုရင်ရာဘာလိုမာပြီး ဖြူနေမယ်၊ အနံ့မရှိဘူး။ ကင်းမွန်ဆိုရင် အရမ်းမာပြီး ဓားနဲ့ဖြတ်မှ ပြတ်နိုင်တယ်။
-တိုဖူး/ပဲပြားဆိုရင်ပျော့မနေဘဲ မာမာတင်းတင်းဖြစ်နေမယ်။ ၂၄ နာရီ ကျော်ရင်လည်း မပျက်စီးဘူး။
-မုန့်ဟင်းခါးဖတ်ဆိုရင် ပျော့ပြောင်းမနေဘဲ အီလက်စတစ်လို ဖြစ်နေမယ်။ ရေနွေးထဲထည့်ရင်ဆေးနံ့လိုလို၊ ပြာနံ့လိုလို ရနေမယ်။

ဘယ်လို ကာကွယ်လို့ ရမလဲ
-ဖော်မလင်ပါနိုင်တယ်လို့ ယူဆတဲ့ အစားအသောက်များကို စားသုံးခြင်း ရှောင်ပါ။
-ဖော်မယ်ဒီဟိုက်((Formadehyde)က ရေမှာ ပျော်ဝင်ပြီး အပူပေးရင် အငွေ့ပြန်ပျောက်ကွယ်နိုင်တာကြောင့် အသီးတွေကို မစားခင် တစ်နာရီခန့် ရေစိမ်ထားပါ။
-အသီးအရွက်တွေကို မချက်ပြုတ်ခင် ဆားရေနဲ့ အချိန် ၁၀ မိနစ်ခန့် စိမ်ပြီးမှ ချက်ပါ။
-ငါးဆိုရင် ဆားရေထဲမှာတစ်နာရီ စိမ်ထား ရင် ဖော်မလင် ၉၀ ရာခိုင်နှုန်းကို ဖယ်နိုင်တယ်၊ရှလကာရည် ၉၀ ရာခိုင်နှုန်း (Vinegar 90%)ပါတဲ့ ရေထဲမှာ စိမ်ရင်တော့ ဖော်မလင်ကို ၁၀၀ ရာခိုင်နှုန်း ဖယ်နိုင်တယ်။

Author : ခေတ်သစ် ဇီဝက

Previous Post

ထိပ်ကပ်နာနဲ့ အစားအသောက်

Next Post

ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေစဉ် ခရီးသွားလာခြင်း

Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

ဆက်စပ် ဆောင်းပါးများ

About the main vitamins needed to strengthen the immune system

ကိုယ်ခံအားကောင်းစေဖို့ အဓိကလိုအပ်သော ဗီတာမင်များအကြောင်း

1 year ago
1.2k
Health factors that should be prepared before traveling in summer

နွေရာသီမှာ ခရီးမသွားခင်ပြင်ဆင်ထားသင့်သော ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာအချက်များ

1 year ago
124

ဆယ်ကျော်သက်အရွယ်ကျော်သွားရင် အရပ်ရှည်နိုင်သေးလား?

2 years ago
2.2k

အရပ်ပုခြင်း၊ ရှည်ခြင်းဟာမိဘမျိုးရိုးနဲ့ဆိုင်လား?

2 years ago
1.4k

အလွှာခြားတာကောင်းလား?

2 years ago
1k
In the summer, when the air conditioner and fan are used too much

နွေရာသီမှာ အဲကွန်း၊ပန်ကာ အလွန်အကျွံသုံးမိတဲ့အခါ

2 years ago
599

ကျန်းမာရေး ဆောင်းပါးများ

  • ကိုဗစ်ရောဂါ
  • အမျိုးသမီး ကျန်းမာရေး
  • အမျိုးသား ကျန်းမာရေး
  • အလှအပနှင့် ကျန်းမာရေး
  • ကျန်းမာသော နေထိုင်မှုပုံစံ
  • မိခင်နှင့် ကလေးကျန်းမာရေး
  • သွားနှင့် ခံတွင်း ကျန်းမာရေး
  • ရောဂါကြီးများ
  • ကျန်းမာသောစိတ်
  • ကျန်းမာရေးသတင်းများ
  • အထွေထွေရောဂါများအကြောင်း
  • အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း ပြဿနာများ
  • အသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ရောဂါများ

လူဖတ်အများဆုံး ဆောင်းပါးများ

  • တစ်ကိုယ်ရည်အာသာဖြေခြင်း

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • လေထိုးလေအောင့် သက်သာစေမယ့်နည်းလမ်းများ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ယောကျာ်းလေးတွေသိထားဖို့လိုတဲ့ ကိုယ်ဝန်မရအောင် ရက်ရှောင်တယ်ဆိုတာ (or) Calendar Method

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ပွေး၊ ညှင်းနဲ့ ယားနာတွေ အမှန်တကယ်ပျောက်ဖို့ဆိုရင်

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • အရေးပေါ်တားဆေးနဲ့ ကိုကို မမတို့ အမေးများ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Health Tips

Next Post

ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေစဉ် ခရီးသွားလာခြင်း

ရာသီမလာခင် ခံစားရသော ဝေဒနာများနဲ့ အစားအသောက်

ပျားဝတ်မှုန်ဆိုသော Bee Pollen

OnDoctor App OnDoctor App OnDoctor App

Get Our App for Your Healthcare Partner

  • User Guide
  • Terms Of Use
  • Privacy Policy
  • Linking & Reprinting Policy
Facebook-f Youtube Linkedin-in

OnDoctor Company Limited © 2017 – 2025. All Rights Reserved.

No Result
View All Result
  • ပင်မစာမျက်နှာ
  • ကျန်းမာရေး ဆောင်းပါးများ
    • ကိုဗစ်ရောဂါ
    • အမျိုးသမီး ကျန်းမာရေး
    • အမျိုးသားကျန်းမာရေး
    • အလှအပနှင့်ကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသော နေထိုင်မှုပုံစံ
      • ကျန်းမာရေးသတင်းများ
      • အင်တာဗျူးများ
    • မိခင်နှင့်ကလေးကျန်းမာရေး
    • ကျန်းမာသောစိတ်
    • ရောဂါကြီးများ
    • သွားနှင့် ခံတွင်း ကျန်းမာရေး
    • အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း ပြဿနာများ
    • အထွေထွေရောဂါများအကြောင်း
  • ကျန်းမာရေးကိရိယာများ
  • ဆက်သွယ်ရန်

© 2020 OnDoctor Company Limited - All Rights Reserved.

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.