အသက္သတ္လြတ္ စားျခင္းနဲ႔ က်န္းမာေရး
ဇီဝကတို႔ႏိုင္ငံမွာ တခ်ိဳ႕က ဘာသာေရးအရ ၊တခ်ိဳ႕က ဓေလ့ထုံးတမ္းအရ ၊တခ်ိဳ႕က ဝိတ္ခ်ခ်င္လို႔ ၊တခ်ိဳ႕က ကုန္းေန ေရေန သတၱဝါေရွာင္ၿပီးစားတဲ့ အက်င့္အရ အသက္သတ္လြတ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အသားမစားဘဲအသက္သတ္လြတ္စားတာဟာ က်န္းမာေရး အရ ဘယ္လိုေနမလဲဆိုတာ ဒီေဆာင္းပါးမွာ ေဖာ္ျပပါ့မယ္။
အသက္သတ္လြတ္စားတာ က်န္းမာေရးအရ ဘယ္လိုအားသာခ်က္မ်ားရွိလဲ
-ႏွလုံး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ
-ေသြးတိုးေရာဂါ
-ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္မ်ားျခင္း
-အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ နဲ႔
-ကင္ဆာ ေရာဂါ အခ်ိဳ႕ တို႔ကို အျဖစ္နည္းေစပါတယ္။
အသက္သတ္လြတ္စားျခင္းဟာ ၂မ်ိဳး ရွိပါတယ္။ တစ္မ်ိဳးက လုံး၀ အသားမစား၊တိရိစာၦန္ထြက္ပစၥည္းမ်ား လုံးဝမစားဘဲ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္ ၊သစ္သီးသစ္ဖုမ်ားသာ စားသူမ်ား ၊ေနာက္တစ္မ်ိဳးက အသားေတာ့မစားေပမယ့္ တိရိစာၦန္ထြက္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တဲ့ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ၊ၾကက္ဥ ဘဲဥ ၊ဒိန္ခ်ဥ္ ေတြကို စားသူမ်ား ဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။
အသားနဲ႔ တိရိစာၦန္ထြက္ပစၥည္းမ်ား လုံး၀ မစားသူမ်ားသည္ က်န္းမာေရးနဲ႔မညီၫြတ္ပါ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ ပ႐ိုတင္းဆိုတဲ့ အသားဓာတ္လို လို႔ပါ။ အသားဓာတ္လိုလို႔ ဆိုၿပီး အသားမ်ား မျဖစ္မေန စားရမယ္လို႔ မဆိုလိုပါ။ အသားမစားခ်င္ရင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါေသာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး (အထူးသျဖင့္ ပဲပိစပ္) ၊တခ်ိဳ႕ေသာ အသီးအႏွံမ်ားကိုစားသုံးေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အသက္သတ္လြတ္စားသူမ်ားတြင္ ေနာက္ထပ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ႏိုင္တာကေတာ့ ဗိုက္တာမင္ B12 ပါ ။ဗိုက္တာမင္ B12 ကို ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ဒိန္ခဲမ်ား စားသုံးျခင္းျဖင့္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ သတိတစ္ခု ဆင္ျခင္ျပဳကာ မိမိတို႔ က်န္းမာေရးကို ေစာင့္ေရွာက္ႏိုင္ၾကပါေစ။
Author : ေခတ္သစ္ ဇီဝက
အသက်သတ်လွတ် စားခြင်းနဲ့ ကျန်းမာရေး
ဇီဝကတို့နိုင်ငံမှာ တချို့က ဘာသာရေးအရ ၊တချို့က ဓလေ့ထုံးတမ်းအရ ၊တချို့က ဝိတ်ချချင်လို့ ၊တချို့က ကုန်းနေ ရေနေ သတ္တဝါရှောင်ပြီးစားတဲ့ အကျင့်အရ အသက်သတ်လွတ်စားတတ်ကြပါတယ်။ ဒါဆိုရင် အသားမစားဘဲအသက်သတ်လွတ်စားတာဟာ ကျန်းမာရေး အရ ဘယ်လိုနေမလဲဆိုတာ ဒီဆောင်းပါးမှာ ဖော်ပြပါ့မယ်။
အသက်သတ်လွတ်စားတာ ကျန်းမာရေးအရ ဘယ်လိုအားသာချက်များရှိလဲ
-နှလုံး သွေးကြောကျဉ်း ရောဂါ
-သွေးတိုးရောဂါ
-သွေးတွင်း အဆီဓာတ်များခြင်း
-အမျိုးအစား ၂ ဆီးချို သွေးချို ရောဂါ နဲ့
-ကင်ဆာ ရောဂါ အချို့ တို့ကို အဖြစ်နည်းစေပါတယ်။
အသက်သတ်လွတ်စားခြင်းဟာ ၂မျိုး ရှိပါတယ်။ တစ်မျိုးက လုံး၀ အသားမစား၊တိရိစ္ဆာန်ထွက်ပစ္စည်းများ လုံးဝမစားဘဲ ဟင်းသီး ဟင်းရွက် ၊သစ်သီးသစ်ဖုများသာ စားသူများ ၊နောက်တစ်မျိုးက အသားတော့မစားပေမယ့် တိရိစ္ဆာန်ထွက်ပစ္စည်းများဖြစ်တဲ့နို့နဲ့ နို့ထွက်ပစ္စည်းများ ၊ကြက်ဥ ဘဲဥ ၊ဒိန်ချဉ် တွေကို စားသူများ ဆိုပြီး ရှိပါတယ်။
အသားနဲ့ တိရိစ္ဆာန်ထွက်ပစ္စည်းများ လုံး၀ မစားသူများသည် ကျန်းမာရေးနဲ့မညီညွတ်ပါ။ ဘာကြောင့်လဲဆိုရင် ပရိုတင်းဆိုတဲ့ အသားဓာတ်လို လို့ပါ။ အသားဓာတ်လိုလို့ ဆိုပြီး အသားများ မဖြစ်မနေ စားရမယ်လို့ မဆိုလိုပါ။ အသားမစားချင်ရင် ပရိုတင်းဓာတ်ပါသော ပဲအမျိုးမျိုး (အထူးသဖြင့် ပဲပိစပ်) ၊တချို့သော အသီးအနှံများကိုစားသုံးပေးနိုင်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အသက်သတ်လွတ်စားသူများတွင် နောက်ထပ် ချို့တဲ့နိုင်တာကတော့ ဗိုက်တာမင် B12 ပါ ။ဗိုက်တာမင် B12 ကို ဥအမျိုးမျိုး ၊ဒိန်ခဲများ စားသုံးခြင်းဖြင့် ရရှိနိုင်ပါတယ်။ဒါကြောင့် သတိတစ်ခု ဆင်ခြင်ပြုကာ မိမိတို့ ကျန်းမာရေးကို စောင့်ရှောက်နိုင်ကြပါစေ။
Author : ခေတ်သစ် ဇီဝက