မနက္စာ ကို က်န္းမာေရး အတြက္ ကယ္လိုရီ ဘယ္ေလာက္ စားသင့္ပါသလဲ????
1. 200-300ကယ္လိုရီ
2. 400-500 ကယိလိုရီ
3. 600-700 ကယ္လိုရီ
4. 700 ကယ္လိုရီ အထက္
အေျဖ-
ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳး ေတြ ေျပာေျပာေနၾက စကားတစ္ခု ရွိပါတယ္။ မနက္စာကို ရွင္ဘုရင္လို စား ဆိုၿပီးေတာ့ပါ။
ဒါေပမယ့္ စားတဲ႔ ေနရာ မွာ ကန္႔သက္ခ်က္ကေလး တစ္ခုေတာ့ ထား သင့္ပါတယ္။ 400-500 ကယ္လိုရီ ကေတာ့ လူတစ္ေယာက္ အတြက္ ဦးေႏွာက္ လန္းလန္းဆန္းဆန္းနဲ႔ အလုပ္ လုပ္ႏိုင္ဖို႔ အေကာင္းဆံုး လို႔ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ အရမ္း အမ်ား ႀကီးစားမိရင္ လည္း လူက ေလးလံလာသလို အရမ္း နည္းေနျပန္ရင္လည္း စိတ္ ထိုင္းမွိဳင္းၿပီး အလုပ္လုပ္ခ်င္ စိတ္ မရွိတာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
မနက္စာ ကေတာ့ အေရးႀကီးတာ လူတိုင္းနီးပါး သိထားၿပီးသား ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ အဲ့လို အေရးႀကီး တဲ့ မနက္စာ ကို ၾကံဳသလို အဆင္ေျပသလို စားမယ့္ အစား ေသခ်ာေရြးခ်ယ္ စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။
ဥပမာ- မနက္စာ မုန္႔ပာင္းခါး စားတယ္ရင္ ပာင္းရည္ ကေန အသားဓါတ္ ႏွင့္ အဆီဓါတ္ ရပါတယ္။ မုန္႔ဖတ္ကေန carbohydrate ရပါတယ္။ ဒါဆို အာပာာရ ျပည့္စံုတယ္လို႔ ဆိုလို႔ရပါတယ္။ တစ္ပြဲကိုလည္း ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ေလာက္ ပတ္ဝန္းက်င္ရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခု ျပန္သတိထားရမွာက တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေရာင္း မုန္႔ပာင္းခါးေတြ ဆို အခ်ိဳမွဳန္႔ေတာ္ အရမ္းမ်ားေနျပန္ပါတယ္။ ဒါမ်ိဳးေလး ေတြ ေတာ့ သတိထား ေရွာင္ပါ။
ဒါေၾကာင့္ မနက္စာ စားၿပီဆိုရင္ ကိုယ္စားမယ့္ အထဲ မွာ Carbohydrate ပါလား၊ Protein (အသားဓါတ္) ပါလား၊ Fat (အဆီဓါတ္) ပါလား အၾကမ္းဖ်င္း စဥ္းစားၿပီး စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။ အခု ကြ်န္ေတာ္ ေျပာတဲ့ နည္းလမ္း ကလည္း ခက္ခက္ခဲခဲ မပာုတ္ဘဲ စားစရာ ဝယ္ခါနီး ၅ စကၠန္႔ ေလာက္ စဥ္းစားလိုက္ရတာျဖစ္တဲ့ အတြက္ အစဥ္ေျပၾကမယ္ထင္ပါတယ္။
Author : Dr. ညီညီေက်ာ္ @ Dr. Nutrition
Unicode Version
မနက်စာ ကို ကျန်းမာရေး အတွက် ကယ်လိုရီ ဘယ်လောက် စားသင့်ပါသလဲ????
1. 200-300ကယ်လိုရီ
2. 400-500 ကယိလိုရီ
3. 600-700 ကယ်လိုရီ
4. 700 ကယ်လိုရီ အထက်
အဖြေ-
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုး တွေ ပြောပြောနေကြ စကားတစ်ခု ရှိပါတယ်။ မနက်စာကို ရှင်ဘုရင်လို စား ဆိုပြီးတော့ပါ။
ဒါပေမယ့် စားတဲ့ နေရာ မှာ ကန့်သက်ချက်ကလေး တစ်ခုတော့ ထား သင့်ပါတယ်။ 400-500 ကယ်လိုရီ ကတော့ လူတစ်ယောက် အတွက် ဦးနှောက် လန်းလန်းဆန်းဆန်းနဲ့ အလုပ် လုပ်နိုင်ဖို့ အကောင်းဆုံး လို့ဆိုနိုင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီ အရမ်း အများ ကြီးစားမိရင် လည်း လူက လေးလံလာသလို အရမ်း နည်းနေပြန်ရင်လည်း စိတ် ထိုင်းမှိုင်းပြီး အလုပ်လုပ်ချင် စိတ် မရှိတာတွေ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။
မနက်စာ ကတော့ အရေးကြီးတာ လူတိုင်းနီးပါး သိထားပြီးသား ဖြစ်ပါလိမ့်မယ်။ အဲ့လို အရေးကြီး တဲ့ မနက်စာ ကို ကြုံသလို အဆင်ပြေသလို စားမယ့် အစား သေချာရွေးချယ် စားပေးဖို့လိုပါတယ်။
ဥပမာ- မနက်စာ မုန့်ပာင်းခါး စားတယ်ရင် ပာင်းရည် ကနေ အသားဓါတ် နှင့် အဆီဓါတ် ရပါတယ်။ မုန့်ဖတ်ကနေ carbohydrate ရပါတယ်။ ဒါဆို အာပာာရ ပြည့်စုံတယ်လို့ ဆိုလို့ရပါတယ်။ တစ်ပွဲကိုလည်း ကယ်လိုရီ ၃၀၀ လောက် ပတ်ဝန်းကျင်ရှိပါတယ်။ ဒါပေမယ့် တစ်ခု ပြန်သတိထားရမှာက တချို့ဆိုင်ရောင်း မုန့်ပာင်းခါးတွေ ဆို အချိုမှုန့်တော် အရမ်းများနေပြန်ပါတယ်။ ဒါမျိုးလေး တွေ တော့ သတိထား ရှောင်ပါ။
ဒါကြောင့် မနက်စာ စားပြီဆိုရင် ကိုယ်စားမယ့် အထဲ မှာ Carbohydrate ပါလား၊ Protein (အသားဓါတ်) ပါလား၊ Fat (အဆီဓါတ်) ပါလား အကြမ်းဖျင်း စဉ်းစားပြီး စားပေးဖို့လိုပါတယ်။ အခု ကျွန်တော် ပြောတဲ့ နည်းလမ်း ကလည်း ခက်ခက်ခဲခဲ မပာုတ်ဘဲ စားစရာ ဝယ်ခါနီး ၅ စက္ကန့် လောက် စဉ်းစားလိုက်ရတာဖြစ်တဲ့ အတွက် အစဉ်ပြေကြမယ်ထင်ပါတယ်။
Author : Dr. ညီညီကျော် @ Dr. Nutrition