ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ မွာ ဘာေတြ စားၾကမလဲ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ အာပာာရ ျပည့္ဝေအာင္ စားေပးမွသာ မိမိရင္ေသြးငယ္ ေလးေတြ ေကာင္းမြန္စြာက်န္းမာ ဖြံၿဖိဳးလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ မွ အာပာာရျပည့္ဝေအာင္စားရမယ္ ဆိုၿပီး လိုတာထက္ပိုၿပီး အမ်ားႀကီးစားမိျပန္ရင္လည္း အဝလြန္ၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ကိုယ္ဝန္ဆိပ္ တက္တာေတြ ပါျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေနခ်ိန္မွာ လိုအပ္တဲ့ အာပာာရ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓါတ္ေတြ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ပမာဏ ကို ျပည့္မီေအာင္စားေပးဖို႔လိုပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ဆိုၿပီး ႏွစ္ေယာက္စာ စားစရာမလိုပါဘူး။ လိုအပ္တာထက္ ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ေလာက္ ပိုစားေပးဖို႔လိုပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ၃၀၀ ဆိုတာ ထမင္း စတီးဇြန္း ၁၀ ဇြန္း စာ (သို႔မပာုတ္) အသားဆိုရင္ ၁၀ သား (သို႔မပာုတ္) ၾကက္ဥ ဆိုရင္ ၄ လံုး (သို႔မပာုတ္) ႏြားႏို႔ ဆိုရင္ ၃ ခြက္ ႏွင့္ ညီမွ်ပါတယ္။
သတၱဳဓါတ္ေတြ အေနနဲ႔ ကေတာ့
1. ကယ္ဆီယမ္(Calcium) – 1200 mg
2. ေဖာလိတ္ (Folate) – 600 – 800 mg
3. သံဓါတ္ (Iron) – 27 mg
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ေတြ အေနနဲ႔ စားမယ္ဆိုရင္ အဓိက ၄ အုပ္စု စားေပးရပါမယ္။
1. ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ ႏွံစား အမ်ိဳးမ်ိဳး
2. အသီးအႏွံ၊ ပာင္းသီးပာင္းရြက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး
3. အသား၊ ငါး၊ အေစ့အဆန္ အမ်ိဳးမ်ိဳး
4. ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး
ကိုယ္ဝန္ေဆာက္ေနခ်ိန္ ဘာေတြ စားၾကမလဲ????
1. Protein (အသားဓါတ္) ျပည့္ေအာင္စားပါ။ အသားဓါတ္ က မိခင္ရဲ႕ သားအိမ္ ႏွင့္ ရင္သား မွာရွိတဲ့ တစ္႐ူး ေတြကို ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးေစၿပီး အာပာာရျဖည့္တင္းေပးပါတယ္။ ရင္ေသြးငယ္ေတြ ကိုလည္း ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးေစပါတယ္။ အသားဓါတ္အတြက္ ဘာေတြ စားၾကမလဲ – ၾကက္သား၊ ဝက္သား၊ အမဲသား၊ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အေစ့အဆန္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေျမပဲေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ။
2. ကယ္ဆီယမ္(ထံုးဓါတ္) ကေတာ့ ရင္ေသြးငယ္ေတြ အ႐ိုးက်န္းမာေရး အတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။ ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ တိုပာူး၊ ၾကက္ဥ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပူတင္း စတာေတြ ကေတာ့ ကယ္ဆီယမ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြပါ။
3. ေဖာလိတ္ (Folate) ဓါတ္ကေတာ့ အေရးႀကီးပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ ကေလးငယ္ေတြ မွာ ေမြးရာပါ Neural Tube Defect လိုမ်ိဳး ေသေစႏိုင္သည့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာေရာဂါ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဖာလိတ္ ဓါတ္အတြက္ Folic acid အားေဆးကို ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ကာလ ေတာက္ေလွ်ာက္မွာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ကိုယ္ဝန္ယူမယ္ဆို ၿပီး ဆံုးျဖတ္ၿပီးကတည္း က Folic Acid 400 mcg ကို ပံုမွန္ ေသာက္ဖို႔လိုပါတယ္။ အစားအစာ ကေန folate ဓါတ္ ရဖို႔ အတြက္ဆိုရင္ေတာ့- ၾကက္အသည္း၊ ဝက္အသည္း၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ၾကက္ဥ၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ပာင္းရြက္မ်ား စတာေတြ စားေပးလို႔ရပါတယ္။
4. သံဓါတ္ ျပည့္ဝဖို႔လိုပါတယ္။ ရင္ေသြးငယ္ ေကာင္းမြန္စြာ ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးဖို႔၊ ဉာဏ္ရည္ျပည့္ဖို႔အတြက္လိုပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ က ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား က ေသြးအားနည္းတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာ သံဓါတ္အားေဆး ေသာက္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သံဓါတ္ရေအာင္ အစားအစာ ေတြ ကေနဆိုရင္ ၾကက္အသည္း၊ ဝက္အသည္း၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ဝက္သား၊ အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ဝမ္းတြင္းကလီဇာမ်ား၊ ပာင္းႏုႏြယ္၊ ကန္ဇြန္းရြက္ စတာေတြ စားေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္ ဘယ္ေလာက္ ထိ အေလးခ်ိန္ တက္လို႔ရလဲ????
ေပါင္ခ်ိန္ ၂၅-၃၅ ေပါင္ အထိ တက္လို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အရမ္းဝတဲ့ သူဆိုရင္ ေတာ့ ၁၅ ေပါင္ ေလာက္ အထိပဲ တက္ရင္ ရပါၿပီ။ အရမ္းပိန္လြန္း ရင္လည္း ေပါင္ ၄၀ အထိ တက္လို႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ ေတြ အာပာာရ ျပည့္ဝေအာင္ စားဖို႔လိုသလို ျဖည့္စြက္အားေဆး လည္း ေသာက္ေပးဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ သက္ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ ႏွင့္ ေဆြးေႏြး တိုင္ပင္ၿပီးေသာက္သင့္ပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
(Unicode)
ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန် မှာ ဘာတွေ စားကြမလဲ
ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန် အာပာာရ ပြည့်ဝအောင် စားပေးမှသာ မိမိရင်သွေးငယ် လေးတွေ ကောင်းမွန်စွာကျန်းမာ ဖွံဖြိုးလာမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ဒါပေမယ့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန် မှ အာပာာရပြည့်ဝအောင်စားရမယ် ဆိုပြီး လိုတာထက်ပိုပြီး အများကြီးစားမိပြန်ရင်လည်း အဝလွန်ပြီး ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန် ဆီးချိုရောဂါ၊ ကိုယ်ဝန်ဆိပ် တက်တာတွေ ပါဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင် နေချိန်မှာ လိုအပ်တဲ့ အာပာာရ ဗီတာမင်၊ သတ္တုဓါတ်တွေ နှင့် ကယ်လိုရီ ပမာဏ ကို ပြည့်မီအောင်စားပေးဖို့လိုပါတယ်။
တကယ်တော့ ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန်ဆိုပြီး နှစ်ယောက်စာ စားစရာမလိုပါဘူး။ လိုအပ်တာထက် ကယ်လိုရီ ၃၀၀ လောက် ပိုစားပေးဖို့လိုပါတယ်။ ကယ်လိုရီ ၃၀၀ ဆိုတာ ထမင်း စတီးဇွန်း ၁၀ ဇွန်း စာ (သို့မပာုတ်) အသားဆိုရင် ၁၀ သား (သို့မပာုတ်) ကြက်ဥ ဆိုရင် ၄ လုံး (သို့မပာုတ်) နွားနို့ ဆိုရင် ၃ ခွက် နှင့် ညီမျှပါတယ်။
သတ္တုဓါတ်တွေ အနေနဲ့ ကတော့
1. ကယ်ဆီယမ်(Calcium) – 1200 mg
2. ဖောလိတ် (Folate) – 600 – 800 mg
3. သံဓါတ် (Iron) – 27 mg
ကိုယ်ဝန်ဆောင် တွေ အနေနဲ့ စားမယ်ဆိုရင် အဓိက ၄ အုပ်စု စားပေးရပါမယ်။
1. ဆန်၊ ဂျုံ၊ ပြောင်း၊ နှံစား အမျိုးမျိုး
2. အသီးအနှံ၊ ပာင်းသီးပာင်းရွက် အမျိုးမျိုး
3. အသား၊ ငါး၊ အစေ့အဆန် အမျိုးမျိုး
4. နို့နှင့် နို့ထွက် ပစ္စည်း အမျိုးမျိုး
ကိုယ်ဝန်ဆောက်နေချိန် ဘာတွေ စားကြမလဲ????
1. Protein (အသားဓါတ်) ပြည့်အောင်စားပါ။ အသားဓါတ် က မိခင်ရဲ့ သားအိမ် နှင့် ရင်သား မှာရှိတဲ့ တစ်ရူး တွေကို ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးစေပြီး အာပာာရဖြည့်တင်းပေးပါတယ်။ ရင်သွေးငယ်တွေ ကိုလည်း ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးစေပါတယ်။ အသားဓါတ်အတွက် ဘာတွေ စားကြမလဲ – ကြက်သား၊ ဝက်သား၊ အမဲသား၊ ဆော်လမွန်ငါး၊ ပဲအမျိုးမျိုး၊ အစေ့အဆန် အမျိုးမျိုး၊ မြေပဲထောပတ်၊ ဒိန်ခဲ။
2. ကယ်ဆီယမ်(ထုံးဓါတ်) ကတော့ ရင်သွေးငယ်တွေ အရိုးကျန်းမာရေး အတွက် လိုအပ်ပါတယ်။ နွားနို့၊ ဒိန်ခဲ၊ ဒိန်ချဉ်၊ တိုပာူး၊ ကြက်ဥ၊ ဂေါ်ဖီထုပ်၊ ပူတင်း စတာတွေ ကတော့ ကယ်ဆီယမ် ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေပါ။
3. ဖောလိတ် (Folate) ဓါတ်ကတော့ အရေးကြီးပါတယ်။ ဖောလိတ်ဓါတ် ချို့တဲ့ရင် ကလေးငယ်တွေ မှာ မွေးရာပါ Neural Tube Defect လိုမျိုး သေစေနိုင်သည့် ဦးနှောက်နှင့် အာရုံကြောရောဂါ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဖောလိတ် ဓါတ်အတွက် Folic acid အားဆေးကို ကိုယ်ဝန်ဆောင် ကာလ တောက်လျှောက်မှာ သောက်သင့်ပါတယ်။ ဖြစ်နိုင်ရင် ကိုယ်ဝန်ယူမယ်ဆို ပြီး ဆုံးဖြတ်ပြီးကတည်း က Folic Acid 400 mcg ကို ပုံမှန် သောက်ဖို့လိုပါတယ်။ အစားအစာ ကနေ folate ဓါတ် ရဖို့ အတွက်ဆိုရင်တော့- ကြက်အသည်း၊ ဝက်အသည်း၊ အစေ့အဆန်များ၊ ပဲအမျိုးမျိုး၊ ကြက်ဥ၊ အစိမ်းရင့်ရောင် ပာင်းရွက်များ စတာတွေ စားပေးလို့ရပါတယ်။
4. သံဓါတ် ပြည့်ဝဖို့လိုပါတယ်။ ရင်သွေးငယ် ကောင်းမွန်စွာ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးဖို့၊ ဉာဏ်ရည်ပြည့်ဖို့အတွက်လိုပါတယ်။ များသောအားဖြင့် မြန်မာနိုင်ငံ က ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင် တော်တော်များများ က သွေးအားနည်းတတ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန်မှာ သံဓါတ်အားဆေး သောက်ပေးဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။ သံဓါတ်ရအောင် အစားအစာ တွေ ကနေဆိုရင် ကြက်အသည်း၊ ဝက်အသည်း၊ အမဲသား၊ ဆိတ်သား၊ ဝက်သား၊ အနီရောင် အသားများ၊ ဝမ်းတွင်းကလီဇာများ၊ ပာင်းနုနွယ်၊ ကန်ဇွန်းရွက် စတာတွေ စားပေးဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန် ဘယ်လောက် ထိ အလေးချိန် တက်လို့ရလဲ????
ပေါင်ချိန် ၂၅-၃၅ ပေါင် အထိ တက်လို့ရပါတယ်။ ဒါပေမယ့် အရမ်းဝတဲ့ သူဆိုရင် တော့ ၁၅ ပေါင် လောက် အထိပဲ တက်ရင် ရပါပြီ။ အရမ်းပိန်လွန်း ရင်လည်း ပေါင် ၄၀ အထိ တက်လို့ရပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင် မိခင် တွေ အာပာာရ ပြည့်ဝအောင် စားဖို့လိုသလို ဖြည့်စွက်အားဆေး လည်း သောက်ပေးဖို့လိုအပ်ပါတယ်။ သက်ဆိုင်ရာ ဆရာဝန် နှင့် ဆွေးနွေး တိုင်ပင်ပြီးသောက်သင့်ပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်