ကေလးေတြကို က်န္းမာေအာင္ ဘယ္လိုေကြၽးၾကမလဲ????
ဒီရက္ပိုင္း မိဘ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား ႏွင့္ စီနီယာ ကေလးအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးမ်ား အေမးမ်ားေနတဲ့ အတြက္ ဒီေဆာင္းပါး ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ တစ္ေယာက္ရဲ႕ အာဟာရဟာ သူရဲ႕အနာဂါတ္ေပၚမွာ အမ်ားႀကီး အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ႕ ရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စနစ္တက် ျပင္ဆင္ေပးဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။
ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳး ကေလးငယ္ေတြဟာ တျခားႏိုင္ငံေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္လူေကာင္ေသးၿပီးညႇက္ေနၾကပါတယ္။ ဥပမာ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြဟာ တစ္ခ်ိန္က အရပ္ပုၿပီး လူေကာင္ေသးၾကေပမယ့္ ယေန႔အခ်ိန္မွာ အရပ္ရွည္ၿပီး လူေကာင္ႀကီး လာတာဟာ အာဟာရျပည့္ဝစြာ စားတတ္ၾကလာလို႔ပါ။
ကြၽန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳး ကေလးငယ္မ်ားလည္း ငယ္ငယ္ ကတည္း က အစာအုပ္စု စုံလင္ေအာင္စားတတ္ေအာင္ ေလ့က်င့္ေပးထားမွသာ က်န္းမာႀကံ့ခိုင္တဲ့ ခႏၶာကိုယ္ကို အနာဂတ္မွာ ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
မိဘႏွင့္ အုပ္ထိန္းသူ မ်ား မိမိကေလးငယ္မ်ားကို စနစ္တက် ေကြၽးေမြးတတ္ေစရန္ ႏွစ္ႏွစ္ မွ ငါးႏွစ္အ႐ြယ္ကေလး မ်ား စားေသာက္ဖို႔ အတြက္ တစ္ရက္စာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏကို အၾကမ္းဖ်င္း ေရးေပးထားပါတယ္။ လုပ္ရလြယ္ကူေအာင္ အခ်ိန္အတြယ္ပါ ဥပမာျပထားပါတယ္။
၂ ႏွစ္ အထက္ မွ ၃ ႏွစ္ ေအာက္ အထိ
(၁) သစ္သီး – ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
(၂) ပာင္း႐ြက္ – ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
(၃) ထမင္း၊ ေပါင္မုန႔္- ၃ ေအာင္စ
(၄) အသား၊ဥ ႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး – ၂ ေအာင္စ
(၅) ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း – ၂ ခြက္
၃ ႏွစ္ အထက္ မွ ၄ ႏွစ္ ေအာက္ အထိ
(၁) သစ္သီး – ပန္းကန္လုံး ၁လုံးခြဲ
(၂) ပာင္း႐ြက္ – ပန္းကန္လုံး ၁လုံးခြဲ
(၃) ထမင္း၊ ေပါင္မုန႔္- ၄-၅ ေအာင္စ
(၄) အသား၊ဥ ႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး – ၃-၄ ေအာင္စ
(၅) ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း – ၂ ခြက္
၄ ႏွစ္အထက္ မွ ၅ ႏွစ္ေအာက္ အထိ
(၁) သစ္သီး – ပန္းကန္လုံး ၁လုံးခြဲ
(၂) ပာင္း႐ြက္ – ပန္းကန္လုံး ၂လုံး
(၃) ထမင္း၊ ေပါင္မုန႔္- ၄-၅ ေအာင္စ
(၄) အသား၊ဥ ႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး – ၃-၅ ေအာင္စ
(၅) ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း – ၂ ခြက္ခြဲ
ရည္ၫြန္းပမာဏမ်ား
(၁) သစ္သီး – ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး သည္ ပန္းသီးတစ္လုံး (သို႔) ငွက္ေပ်ာသီးတစ္လုံး (သို႔) စေတာ္ဘယ္ရီ ၈လုံး (သို႔) readymade မဟုတ္ေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ႏွင့္ ညီမွ်ပါသည္။
(၂) ပာင္း႐ြက္ – ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး သည္ ေၾကာ္ခ်က္ၿပီး ပာင္း႐ြက္ေၾကာ္ ၆ ဇြန္းစာ (သို႔) ေျပာင္းဖူး
အေသးတစ္ဖူး (သို႔) မုန္လာဥ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ (သို႔) ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ႏွင့္ ညီမွ်ပါသည္။
(၃) ထမင္း၊ ေပါင္မုန္ – ၁ ေအာင္စ သည္ ထမင္း ပန္းကန္လုံး တစ္ဝက္ (သို႔) ေပါင္မုန႔္ တစ္ခ်ပ္ ႏွင့္
ညီမွ်ပါသည္။
(၄) အသား၊ဥ ႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး – ၁ ေအာင္စ သည္ ၾကက္သား ၂လက္မ အ႐ြယ္၁တုံး (သို႔) ၾကက္ဥ တစ္လုံး(သို႔) ပဲပာင္းခ်ိဳ ပန္းကန္လုံးတစ္ဝက္ (သို႔) ေျမပဲေထာပတ္ ၁ဇြန္း ႏွင့္ ညီမွ်ပါသည္။
(၅) ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း – ၁ ခြက္ သည္ ႏို႔125 ml (ခြက္ေသး) တစ္ခြက္ (သို႔) ဒိန္ခ်ဥ္ ခြက္ေသး တစ္ခြက္ႏွင့္ ညီမွ်ပါသည္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
ကလေးတွေကို ကျန်းမာအောင် ဘယ်လိုကျွေးကြမလဲ????
ဒီရက်ပိုင်း မိဘ တော်တော် များများ နှင့် စီနီယာ ကလေးအထူးကု ဆရာဝန်ကြီးများ အမေးများနေတဲ့ အတွက် ဒီဆောင်းပါး ရေးပေးလိုက်ပါတယ်။
ကလေးငယ် တစ်ယောက်ရဲ့ အာဟာရဟာ သူရဲ့အနာဂါတ်ပေါ်မှာ အများကြီး အကျိုးသက်ရောက်မှု့ ရှိနေပါတယ်။ ဒါကြောင့် စနစ်တကျ ပြင်ဆင်ပေးဖို့ အရေးကြီးပါတယ်။
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုး ကလေးငယ်တွေဟာ တခြားနိုင်ငံတွေနဲ့ ယှဉ်ရင်လူကောင်သေးပြီး
ညှက်နေကြပါတယ်။ ဥပမာ ဂျပန်လူမျိုးတွေဟာ တစ်ချိန်က အရပ်ပုပြီး လူကောင်သေးကြပေမယ့် ယနေ့အချိန်မှာ အရပ်ရှည်ပြီး လူကောင်ကြီး လာတာဟာ အာဟာရပြည့်ဝစွာ စားတတ်ကြလာလို့ပါ။
ကျွန်တော်တို့ မြန်မာလူမျိုး ကလေးငယ်များလည်း ငယ်ငယ် ကတည်း က အစာအုပ်စု စုံလင်အောင်
စားတတ်အောင် လေ့ကျင့်ပေးထားမှသာ ကျန်းမာကြံ့ခိုင်တဲ့ ခန္ဓာကိုယ်ကို အနာဂတ်မှာ ပိုင်ဆိုင်နိုင်ပါလိမ့်မယ်။
မိဘနှင့် အုပ်ထိန်းသူ များ မိမိကလေးငယ်များကို စနစ်တကျ ကျွေးမွေးတတ်စေရန် နှစ်နှစ် မှ ငါးနှစ်
အရွယ်ကလေး များ စားသောက်ဖို့ အတွက် တစ်ရက်စာ လိုအပ်တဲ့ ပမာဏကို အကြမ်းဖျင်း ရေးပေးထားပါတယ်။ လုပ်ရလွယ်ကူအောင် အချိန်အတွယ်ပါ ဥပမာပြထားပါတယ်။
၂ နှစ် အထက် မှ ၃ နှစ် အောက် အထိ
(၁) သစ်သီး – ပန်းကန်လုံး ၁ လုံး
(၂) ပာင်းရွက် – ပန်းကန်လုံး ၁ လုံး
(၃) ထမင်း၊ ပေါင်မုန့်- ၃ အောင်စ
(၄) အသား၊ဥ နှင့် ပဲအမျိုးမျိုး – ၂ အောင်စ
(၅) နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်း – ၂ ခွက်
၃ နှစ် အထက် မှ ၄ နှစ် အောက် အထိ
(၁) သစ်သီး – ပန်းကန်လုံး ၁လုံးခွဲ
(၂) ပာင်းရွက် – ပန်းကန်လုံး ၁လုံးခွဲ
(၃) ထမင်း၊ ပေါင်မုန့်- ၄-၅ အောင်စ
(၄) အသား၊ဥ နှင့် ပဲအမျိုးမျိုး – ၃-၄ အောင်စ
(၅) နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်း – ၂ ခွက်
၄ နှစ်အထက် မှ ၅ နှစ်အောက် အထိ
(၁) သစ်သီး – ပန်းကန်လုံး ၁လုံးခွဲ
(၂) ပာင်းရွက် – ပန်းကန်လုံး ၂လုံး
(၃) ထမင်း၊ ပေါင်မုန့်- ၄-၅ အောင်စ
(၄) အသား၊ဥ နှင့် ပဲအမျိုးမျိုး – ၃-၅ အောင်စ
(၅) နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်း – ၂ ခွက်ခွဲ
ရည်ညွန်းပမာဏများ
(၁) သစ်သီး – ပန်းကန်လုံး ၁ လုံး သည် ပန်းသီးတစ်လုံး (သို့) ငှက်ပျောသီးတစ်လုံး (သို့) စတော်ဘယ်ရီ ၈လုံး (သို့) readymade မဟုတ်သော သစ်သီးဖျော်ရည် တစ်ခွက် နှင့် ညီမျှပါသည်။
(၂) ပာင်းရွက် – ပန်းကန်လုံး ၁ လုံး သည် ကြော်ချက်ပြီး ပာင်းရွက်ကြော် ၆ ဇွန်းစာ (သို့) ပြောင်းဖူး
အသေးတစ်ဖူး (သို့) မုန်လာဥ ဖျော်ရည် တစ်ခွက် (သို့) ခရမ်းချဉ်သီးဖျော်ရည် တစ်ခွက် နှင့် ညီမျှပါသည်။
(၃) ထမင်း၊ ပေါင်မုန် – ၁ အောင်စ သည် ထမင်း ပန်းကန်လုံး တစ်ဝက် (သို့) ပေါင်မုန့် တစ်ချပ် နှင့်
ညီမျှပါသည်။
(၄) အသား၊ဥ နှင့် ပဲအမျိုးမျိုး – ၁ အောင်စ သည် ကြက်သား ၂လက်မ အရွယ်၁တုံး (သို့) ကြက်ဥ တစ်လုံး(သို့) ပဲပာင်းချို ပန်းကန်လုံးတစ်ဝက် (သို့) မြေပဲထောပတ် ၁ဇွန်း နှင့် ညီမျှပါသည်။
(၅) နို့နှင့် နို့ထွက်ပစ္စည်း – ၁ ခွက် သည် နို့125 ml (ခွက်သေး) တစ်ခွက် (သို့) ဒိန်ချဉ် ခွက်သေး တစ်ခွက်နှင့် ညီမျှပါသည်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်