တစ်နေ့တာအတွက် အစာအာဟာရကို ပြည့်စုံလုံလောက်အောင် စားသုံးဖို့ အတွက် သစ်သီးဝလံနှင့် သစ်ဥသစ်ဖုတို့ကိုပါ လိုအပ်သလောက် စားသုံးဖို့ လိုပါတယ်။ ဘာကြောင့်လဲဆိုတော့ အချို့သော ဗီတာမင်ဓာတ်တွေဟာ သစ်သီးဝလံ၊သစ်ဥသစ်ဖုနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို စားမှရနိုင်တဲ့အတွက်ကြောင့်ပါပဲ။
ခန္ဓာကိုယ်တွင်းကို ရောဂါပိုးမွှားတွေ ဝင်ရောက်လာတဲ့အခါ ပြန်လည်တိုက်ထုတ်ဖို့အတွက် ကိုယ်ရဲ့ ခုခံအားစနစ်က အကောင်းဆုံး ဖြစ်နေဖို့လိုပါတယ်။ ခုခံအားစနစ်ကို ပံ့ပိုးဖို့ လိုအပ်တဲ့ဓာတ်တစ်ချို့ကို အစိမ်းရောင်၊အဝါရောင် ရှိတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်နဲ့ သစ်သီးဝလံတွေကို စားသုံးခြင်းမှ ရရှိနိုင်ပါတယ်။
အဝါရောင်ရှိတဲ့ သစ်သီးသစ်ဥတွေထဲမှာ မုန်လာဥနီ၊ ကန်စွန်းဥနဲ့ ရွှေဖရုံသီးတွေ ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီနေ့တော့ ဒီလို သစ်သီးသစ်ဥတွေထဲက ရွှေဖရုံသီးရဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးရှိတဲ့ အာနိသင်တစ်ချို့ကို ပြောပြပေးသွားချင်ပါတယ်။
၁) မျက်လုံးအားကောင်းဖို့ အထောက်အကူပြုပေးတယ်
အစိမ်းရောင်ရှိတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို မျက်လုံးကျန်းမာရေးအတွက် စားသင့်တယ်လို့ ပြောတတ်ကြပါတယ်။ ထိုနည်းတူစွာပဲ အဝါရောင်ရှိတဲ့ သစ်သီးသစ်ဥတွေဟာလည်း မျက်လုံးကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုပါတယ်။
ရွှေဖရုံသီးမှာမျက်လုံး ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးပြုတဲ့ Beta-carotene တွေကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီ Beta-carotene တွေဟာ ကိုယ်ထဲမှာ မျက်လုံးကျန်းမာရေးအတွက် လိုအပ်တဲ့ဗီတာမင် တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ဗီတာမင်အေကို ပြောင်းသွားပါတယ်။ဗီတာမင် အေဟာ အမြင်အာရုံကောင်းဖို့ကို အားပေးပါတယ်။
ညဘက် ရုတ်တရက်မှောင်သွားတဲ့အခါ ချက်ချင်းမမြင်ရပေမယ့် ခဏတာကြာတဲ့အခါ ပတ်ဝန်းကျင်ကို ပြန်မြင်သလို ဖြစ်တာမျိုးကို ကြုံဖူးကြပါလိမ့်မယ်။ ဒီလိုအမှောင်ထဲမှာ ပြန်မြင်လာတဲ့ အမြင်အာရုံအခြေအနေကို ကိုယ်တွင်းမှာဖန်တီးနိုင်ဖို့အတွက် ဗီတာမင် အေကိုလိုအပ်ပါတယ်။
ဗီတာမင်အေချို့တဲ့ခဲ့ရင် အမှောင်များပြီး အလင်းရောင်နည်းတဲ့ အခါမျိုးမှာ မမြင်ရတာမျိုးတွေကို ကြုံရပါလိမ့်မယ်။ ဒါ့အပြင် ဗီတာမင်အေဟာ ကိုယ်မှာရှိတဲ့ နှလုံး၊ အဆုတ်၊ ကျောက်ကပ်နဲ့ တစ်ခြားသောအင်္ဂါတွေ ကျန်းမာဖို့အတွက်လည်း အထောက်အကူပြုပါတယ်။ ရွှေဖရုံသီးကို ဟင်းတစ်ခွက်စာ စားသုံးပေးမယ်ဆိုရင်တော့ တစ်နေ့တာအတွက် လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင်အေကို လုံလုံလောက်လောက်ရနိုင်မှာပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
၂) ကင်ဆာရောဂါ ဖြစ်နိုင်ချေကို လျော့ချပေးနိုင်တယ်
ရွှေဖရုံသီးမှာ ကင်ဆာရောဂါကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ antioxidant တွေ ပါဝင်ပါတယ်။ ရွှေဖရုံသီးစားခြင်းဖြင့် အဆုတ်ကင်ဆာ၊ ဆီးကျိတ်ကင်ဆာတွေ ဖြစ်နိုင်ချေကို အသင့်အတင့်လျော့ချပေးတဲ့ သဘာဝဗီတာမင်အေကို ရနိုင်ပါတယ်။
၃) ကိုယ်ခံအားစနစ် ကို အထောက်အကူပြုတယ်
ရွှေဖရုံသီးမှာ ဗီတာမင်အေအပြင် အခြားသောဗီတာမင်တွေဖြစ်တဲ့ ဗီတာမင်စီ၊ အီး၊ သံဓာတ်နဲ့ folic acid တွေလည်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဓာတ်တွေဟာ ကိုယ်ရဲ့ ခုခံအားစနစ်ကို မြှင့်တင်ပေးပါတယ်။ ကိုယ်တွင်းကို ပိုးမွှားတွေ ဝင်ရောက်တဲ့အခါ ဒါမှမဟုတ် ဒဏ်ရာ အနာတစ်ရဖြစ်တဲ့အခါ မြန်မြန်ပြန်ကောင်းဖို့အတွက် ဒီဓာတ်တွေဟာ ကူညီပေးမှာပဲဖြစ်ပါတယ်။
၄) ကိုယ်အလေးချိန် လျှော့ဖို့အတွက် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်
အစိမ်းရောင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေလိုပဲ ရွှေဖရုံသီးဟာလည်း အမျှင်ဓာတ်တွေ ကြွယ်ကြွယ်ဝဝ ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ကယ်လိုရီ ပါဝင်မှုနည်းတဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်တက်တာကို ထိန်းသိမ်းပေးနိုင်ပါတယ်။ ဗိုက်လည်းပြည့် ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်ဖို့ အတွက် စားဖို့သင့်တော်တဲ့ အစားအသောက်တစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။
တစ်ခုသတိထားရမှာကတော့ ရွှေဖရုံသီးစားတာ ကောင်းတယ်ဆိုပေမယ့် ဒါကို ဆီတွေ အများကြီးသုံးပြီး ချက်မစားမိဖို့တော့ လိုပါလိမ့်မယ်။ Hot pot စားသလို ပြုတ်ပြီးစားမယ်ဆိုရင်တော့ ကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းသိမ်းတဲ့နေရာမှာ ပိုအကျိုးရှိပါလိမ့်မယ်။
ရွှေဖရုံသီးကို စားခြင်းဖြင့် အပေါ်က ဖော်ပြသွားခဲ့တဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးအာနိသင်တွေအပြင် တစ်ခြားအကျိုးများစွာလည်း ရနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ရွှေဖရုံသီး ဟင်းတစ်မည်ကို တစ်နေ့တာ စားသုံးသင့်သလောက် စားပေးမယ်ဆိုရင်တော့ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုမှာပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
Author: Dr.မွှေး