(Unicode)
လူပြောများလာတဲ့ Chia Seed အကြောင်းသိကောင်းစရာ
Chia Seed တစ်အောင်စ (28 grams) မှာ ဆိုရင်
1. 137 ကယ်လိုရီ
2. ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် 12 ဂရမ်
3. အသားဓါတ် 4.4 ဂရမ်
4. အဆီဓါတ် 8.6 ဂရမ်
5. အမျှင်ဓါတ် 10.6 ဂရမ်
6. မဂ္ဂနိစ် 0.6 မီလီဂရမ်
7. ဖော့စ်ဖောရပ် (Phosphorus)256 မီလီဂရမ်
8. ကယ်လ်ဆီယမ် (ထုံးဓါတ်) 177 မီလီဂရမ်
9. သွပ်ဓါတ် 1 မီလီဂရမ်
10. ကော့ပါး 0.1 မီလီဂရမ်
11. ပိုတက်ဆီယမ် 44.8 မီလီဂရမ်ပါဝင်ပါတယ်။
Chia seed မှာ ခန္ဓာကိုယ် အတွက် အရေးကြီးတဲ့ Linoleic Acid အပြင် ဗီတာမင် A,B,E,D နှင့် သတ္တုဓါတ် တွေ ဖြစ်တဲ့ ဆာလဖာ၊ သံဓါတ်၊ အိုင်အိုဒင်း၊ မဂ္ဂနီဆီယမ်၊ မဂ္ဂနိစ် တွေပါဝင်ပါသေးတယ်။
ကျန်းမာရေး ကို ဘယ်လို အထောက်အကူ ဖြစ်စေနိုင်သလဲ????
Chia seed မှာ ပါဝင်တဲ့ Phenolic က ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိ ရှိတဲ့ အတွက် ရေပြား ဆဲလ်လေးတွေ ပျက်ဆီးတာ ကို ကာကွယ်ပေးတဲ့ အပြင် ပျက်ဆီးသွားတဲ့ ဆဲလ်တွေကို လည်း ပြန်လည်ပြုပြင်ပေးနိုင်တဲ့ အသွမ်းသတ္တိ ရှိတဲ့ အတွက် ကျန်းမာတဲ့ အသားအရေ ရရှိနိုင်ပါတယ်။
အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်း အတွက်ကောင်းမွန်ခြင်း – Chia Seed မှာ အမျှင်ဓါတ်များစွာပါဝင်တဲ့ အတွက် ဝမ်းမှန်စေပါတယ်။ ဒီ့အပြင် ဆီးချိုရောဂါသည်တွေ မှာဆိုရင် လည်း အင်ဆူလင် ပမာဏကို ထိန်းညှိပေးနိုင်တဲ့ အတွက် သကြားဓါတ် ကို အတိုင်းအတာဂတစ်ခု အထိ ထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။ စားလိုက်တာ နဲ့ အစာအိမ်ထဲ မှာ gelatin (ဂျဲလ်) ပုံစံပြောင်းသွားတဲ့ အတွက် prebiotic အနေနဲ့ အလုပ်လုပ် ပြီး အူလမ်းကြောင်း မှာ probiotics တွေ များလာအောင် လုပ်ပေးတံ့အတွက် ဝမ်းမှန်စေပါတယ်။
နှလုံးကျန်းမာရေး အတွက် အထူးကောင်းမွန်ခြင်း – အမျှင်ဓါတ် များစွာပါဝင်တဲ့ အတွက် သွေးတွင်း ကိုလက်စထရော ကို ကျစေပါတယ်။ အိုမီဂါ သရီး ပါဝင်တဲ့ အတွက်ကြောင့် လည်း ရောင်ယမ်းခြင်းကို ကာကွယ်ပေးခြင်း၊ မကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရော တွေ ကို လျှော့ချပေးနိုင်ခြင်း၊ သွေးပေါင်ချိန်လျှော့ချပေးနိုင်ခြင်း စတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးများ ရှိပါတယ်။ သွေးတွင်းကိုလက်စထရော နှင့် ရောင်ယမ်းခြင်းကို လျှော့ချပေးတဲ့ အတွက် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ ကို လည်း တဖက်တလမ်း ကနေ ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
Chia Seed မှာ Alpha Linolenic Acid နှင့် အမျှင်ဓါတ် ကြွယ်ဝတဲ့ အတွက် သွေးတွင်း ကိုလက်စထရော ကျစေသည့်အပြင် အင်ဆူလင် ပမာဏ ကိုပါ ထိန်းညှိပေးတဲ့ အတွက် ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်ပွားမှု့ကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ ဒီအာနိသင် ရဖို့အတွက် ၃ ပါတ်တော့ အနည်းဆုံး စားပေးဖို့တော့လိုပါတယ်။
ဇီဝကမ္မ ဖြစ်စဉ် ကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း – chia Seed မှာ ပါဝင်တဲ့ ကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရော တွေက မကောင်းတဲ့ ကိုလက်စထရော တွေ ကို ဖယ်ရှားပေးပြီး ဝမ်းဗိုက်အတွင်းရှိ အဆီတွေ ကို လျှော့ချပေးတဲ့အတွက် အဆီပမာဏ လျော့ကျပြီး ဇီဝကမ္မ ဖြစ်စဉ်ကို တက်လာစေပါတယ်။
အရိုးကျန်းမာရေး အတွက် အသုံးဝင်ခြင်း – Chia Seed တစ်အောင်စမှာ တစ်နေ့တာစားသင့်တဲ့ ကယ်ဆီယမ် 18 ရာခိုင်နှုန်းပါဝင်တဲ့ အတွက် အရိုးကြံခိုင်ဖို့ အတွက် တဖက်တလမ်း က ကူညီပေးပါတယ်။ ဒီ့အပြင် မဂ္ဂနီဆီယမ်၊ မဂ္ဂနိစ်၊ ဖော့စ်ဖောရပ် တွေပါ ဝင်သေးတဲ့ အတွက် အရိုး နှင့် ကြွက်သား အတွက် အထောက် အကူ ဖြစ်စေပါတယ်။
ကြွက်သားတက်စေခြင်း – တစ်အောင်စ မှာ အသားဓါတ် ၄.၄ ဂရမ် ပါတဲ့လအတွက် မဆိုးဘူးလို့ဆိုနိုင်ပါတယ်။ muscle Gain ကစားနေသူများလည်း စားလို့ အဆင်ပြေနိုင်ပါတယ်။
ဝိတ်ကျစေခြင်း – သွပ် ဓါတ် (Zinc) ပါဝင်တဲ့ အတွက် Leptin hormone ထွက်တာကို အားပေးပါတယ်။ Leptin hormone ပာာ ကျွန်တော်တို့ ဗိုက်ဆာတာ ကို ထိန်းချုပ်ပေးပါတယ်။
Alpha Lipoic Acid (ALA) က ရင်သားကင်စာ နှင့် သားအိမ်ခေါင်းကင်ဆာ ဆဲလ်တွေ ပွားနှုန်း ကို ပာန့်တားပေးပါတယ် ဆိုပြီး Journal of Molecular Biology ကနေ ဖော်ပြထားပါတယ်။
ကယ်ဆီယမ်၊ ဖော့စ်ဖောရပ် ၊ ဇင့် ပါဝင်တဲ့ အတွက် သွားများကို ကျန်းမာကြံခိုင်စေပြီး ဇင့်ဓါတ် က ဘတ်တီးရီးယား ပိုးမွှားများကို သေစေတဲ့အတွက် ခံတွင်း အနံ့ ဆိုးများကို သက်သာစေပါတယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်
(Zawgyi)
လူေျပာမ်ားလာတဲ့ Chia Seed အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ
Chia Seed တစ္ေအာင္စ (28 grams) မွာ ဆိုရင္
1. 137 ကယ္လိုရီ
2. ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ 12 ဂရမ္
3. အသားဓါတ္ 4.4 ဂရမ္
4. အဆီဓါတ္ 8.6 ဂရမ္
5. အမွ်င္ဓါတ္ 10.6 ဂရမ္
6. မဂၢနိစ္ 0.6 မီလီဂရမ္
7. ေဖာ့စ္ေဖာရပ္ (Phosphorus)256 မီလီဂရမ္
8. ကယ္လ္ဆီယမ္ (ထုံးဓါတ္) 177 မီလီဂရမ္
9. သြပ္ဓါတ္ 1 မီလီဂရမ္
10. ေကာ့ပါး 0.1 မီလီဂရမ္
11. ပိုတက္ဆီယမ္ 44.8 မီလီဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။
Chia seed မွာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ Linoleic Acid အျပင္ ဗီတာမင္ A,B,E,D ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္ ေတြ ျဖစ္တဲ့ ဆာလဖာ၊ သံဓါတ္၊ အိုင္အိုဒင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ မဂၢနိစ္ ေတြပါဝင္ပါေသးတယ္။
က်န္းမာေရး ကို ဘယ္လို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏိုင္သလဲ????
Chia seed မွာ ပါဝင္တဲ့ Phenolic က ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိ ရွိတဲ့ အတြက္ ေရျပား ဆဲလ္ေလးေတြ ပ်က္ဆီးတာ ကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အျပင္ ပ်က္ဆီးသြားတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို လည္း ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးႏိုင္တဲ့ အသြမ္းသတၱိ ရွိတဲ့ အတြက္ က်န္းမာတဲ့ အသားအေရ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း – Chia Seed မွာ အမွ်င္ဓါတ္မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အတြက္ ဝမ္းမွန္ေစပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြ မွာဆိုရင္ လည္း အင္ဆူလင္ ပမာဏကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္တဲ့ အတြက္ သၾကားဓါတ္ ကို အတိုင္းအတာဂတစ္ခု အထိ ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ပါတယ္။ စားလိုက္တာ နဲ႔ အစာအိမ္ထဲ မွာ gelatin (ဂ်ဲလ္) ပုံစံေျပာင္းသြားတဲ့ အတြက္ prebiotic အေနနဲ႔ အလုပ္လုပ္ ၿပီး အူလမ္းေၾကာင္း မွာ probiotics ေတြ မ်ားလာေအာင္ လုပ္ေပးတံ့အတြက္ ဝမ္းမွန္ေစပါတယ္။
ႏွလုံးက်န္းမာေရး အတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ျခင္း – အမွ်င္ဓါတ္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အတြက္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ကို က်ေစပါတယ္။ အိုမီဂါ သရီး ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ လည္း ေရာင္ယမ္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေတြ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရွိပါတယ္။ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ ႏွင့္ ေရာင္ယမ္းျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ အတြက္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ကို လည္း တဖက္တလမ္း ကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
Chia Seed မွာ Alpha Linolenic Acid ႏွင့္ အမွ်င္ဓါတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အတြက္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ က်ေစသည့္အျပင္ အင္ဆူလင္ ပမာဏ ကိုပါ ထိန္းညႇိေပးတဲ့ အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ႕ကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒီအာနိသင္ ရဖို႔အတြက္ ၃ ပါတ္ေတာ့ အနည္းဆုံး စားေပးဖို႔ေတာ့လိုပါတယ္။
ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ ကို ျမႇင့္တင္ေပးျခင္း – chia Seed မွာ ပါဝင္တဲ့ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေတြက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေတြ ကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ဝမ္းဗိုက္အတြင္းရွိ အဆီေတြ ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့အတြက္ အဆီပမာဏ ေလ်ာ့က်ၿပီး ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို တက္လာေစပါတယ္။
အ႐ိုးက်န္းမာေရး အတြက္ အသုံးဝင္ျခင္း – Chia Seed တစ္ေအာင္စမွာ တစ္ေန႔တာစားသင့္တဲ့ ကယ္ဆီယမ္ 18 ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္တဲ့ အတြက္ အ႐ိုးႀကံခိုင္ဖို႔ အတြက္ တဖက္တလမ္း က ကူညီေပးပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္၊ မဂၢနိစ္၊ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္ ေတြပါ ဝင္ေသးတဲ့ အတြက္ အ႐ိုး ႏွင့္ ႂကြက္သား အတြက္ အေထာက္ အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ႂကြက္သားတက္ေစျခင္း – တစ္ေအာင္စ မွာ အသားဓါတ္ ၄.၄ ဂရမ္ ပါတဲ့လအတြက္ မဆိုးဘူးလို႔ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ muscle Gain ကစားေနသူမ်ားလည္း စားလို႔ အဆင္ေျပႏိုင္ပါတယ္။
ဝိတ္က်ေစျခင္း – သြပ္ ဓါတ္ (Zinc) ပါဝင္တဲ့ အတြက္ Leptin hormone ထြက္တာကို အားေပးပါတယ္။ Leptin hormone ပာာ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ဗိုက္ဆာတာ ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။
Alpha Lipoic Acid (ALA) က ရင္သားကင္စာ ႏွင့္ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ပြားႏႈန္း ကို ပာန႔္တားေပးပါတယ္ ဆိုၿပီး Journal of Molecular Biology ကေန ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ကယ္ဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္ ၊ ဇင့္ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ သြားမ်ားကို က်န္းမာႀကံခိုင္ေစၿပီး ဇင့္ဓါတ္ က ဘတ္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ားကို ေသေစတဲ့အတြက္ ခံတြင္း အနံ႔ ဆိုးမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္