fbpx

Download OnDoctor App on Google Play

Myanmar (Covid-19 Stats)

😷 357 Total Cases
😥 6 Deaths
😇 305 Recovered

အုန်းရည် မှာ ဘာတွေ ပါလဲ????

Zawgyi
ရာသီဥတု က တျဖည္းျဖည္း ပူတဲ့ဘက္ကိုေရာက္လာတာ ႏွင့္ အမွ် အခုလို အခ်ိန္ဆို ေတာေရာ ၿမိဳ႕ပါ မက်န္ အုန္းရည္ေရာင္းတဲ့ သူေတြ မ်ားလာသလို ေသာက္တဲ့ သူေတြ လည္း တျဖည္းျဖည္း မ်ားလာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အုန္းရည္ ေသာက္ရင္ ေကာင္းလား မေကာင္းလားဆိုတဲ့ ေမးခြန္းေတြ ကေတာ့ လူအမ်ားၾကားမွာ အၿမဲ ရွိေနပါတယ္။ တကယ္ေကာ အုန္းရည္ က ဘယ္လို အာနိသင္ေတြ ေပးသလဲ????

ထမဆုံး အုန္းရည္တစ္ခြက္ (240 ml) မွာ ပါတဲ့ အာဟာရတန္ဖိုးကို သိထားဖို႔လိုပါတယ္။ အုန္းရည္ တစ္ခြက္မွာ ဆိုရင္

  • ကယ္လိုရီ – 45
  • အဆီဓါတ္ – 0.5 gram
  • ကိုလက္စထေရာ – 0 gram
  • ဆိုဒီယမ္ (ဆားဓါတ္) – 252 mg
  • ပိုတက္ဆီယမ္ – 600 mg
  • ကာဗိုပာိုက္ဒရိတ္ – 9 gram
  • အမွ်င္ဓါတ္ – 2.6 gram
  • အသားဓါတ္ – 1.7 gram
  • ကယ္လဆီယမ္ (ထုံးဓါတ္)
  •  သံဓါတ္
  •  စီလီနီယမ္
  •  ဗီတာမင္ B6
  •  ဗီတာမင္ C
  •  မဂၢနိစ္
  •  မဂၢနီဆီယမ္ ဓါတ္ တို႔ပါဝင္ပါတယ္။

 

အုန္းရည္ က ကယ္လိုရီနည္းၿပီး ကိုလက္စထေရာ မပါဝင္ တဲ့ သဘာဝ အားျဖည့္ရည္လို႔ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သူ မွာပါတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ ပမာဏ က ပိုတက္ဆီယမ္ ႂကြယ္ဝ လွပါၿပီ ဆိုတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး ထက္ေတာင္ ပိုမ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသာက္မယ္ဆိုရင္ တခြက္ (240 ml) ထက္ေတာ့ မပိုသင့္ပါ။ ေနာက္တခု အေရးႀကီးတာ ကေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ မေကာင္းတဲ့ သူေတြ ပိုတက္ဆီယမ္ တက္ေနခ်ိန္မွာ မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ပုံမွန္ ခ်ိန္ဆိုရင္ေတာင္ သက္ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္နဲ႔ ေသခ်ာေဆြးေႏြး တိုင္ပင္ၿပီးမွ ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္ ေသာက္လို႔ရတယ္ ဆိုရင္လည္း ပမာဏ အတိုင္းအတာ ကို ေသခ်ာ ေဆြးေႏြးသင့္ပါတယ္။

 

ဘယ္လိုေကာင္းက်ိဳးေတြ ရွိႏိုင္လဲ။

  1. ေခြၽးအရမ္းထြက္သြားရင္ ေခြၽးနဲ႔ အတူ သတၱဳ ဓါတ္ေတြ ပါဆုံးရႈံးသြားတတ္ပါတယ္။ အဓိက ဆိုဒီယမ္ လိုမ်ိဳး ဆားဓါတ္ေတြ ဆုံးရႈံးသြားရင္ စိတ္ေတြရႈပ္ေထြးၿပီး ႏုံးလာတတ္ပါတယ္။ အဲ့လို အခ်ိန္ဆိုရင္ေတာ့ အုန္းေရ ေသာက္ေပးလို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခြက္ထက္ေတာ့ မပိုပါေစႏွင့္။
  2. ထုံးစံ အတိုင္း အုန္းရည္မွာလည္း ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိရွိတဲ့ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳ ဓါတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ႕ ကို တဖက္တလမ္းကေန ကာကြယ္ေပးျပန္ပါတယ္။
  3. ခႏၶာ ကိုယ္အတြင္းရွိ ဓါတ္တိုးပစၥည္းမ်ား ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ အတြက္ ဓါတ္တိုးပစၥည္း ေတြ မ်ားလာရင္ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာတက္ျခင္း (Triglycerides) စတာေတြ ကို လည္းကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
  4. ထို႔အတူ ဓါတ္တိုးဆန႔္က်င္ သတၱိ ရွိတဲ့ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ား ဓါတ္တိုးပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ ပ်က္ဆီး အသြင္း ေျပာင္းၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ အလြန္ အႏၲရာယ္မ်ားတဲ့ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ႕ကို လည္း တဖက္တလမ္း ကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
  5. ဆီးခ်ိဳ ေဝဒနာရွင္ေတြ အတြက္လည္း မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ အင္ဆူလင္ ရဲ႕ လုပ္ႏိုင္စြမ္းအား ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳပမာဏ ကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္ပါတယ္။ Fasting Blood Glucose level ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ အျပင္ HbA1c ကိုပါ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
  6. အမွ်င္ဓါတ္ ႂကြယ္ဝ တဲ့ အတြက္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ ကို က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
  7. Triglycerides က်ေစတဲ့ အတြက္ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ အသည္းအဆီဖုံးတာဂေတြ ကို လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
  8. အုန္းရည္ တစ္ခြက္ (240 ml) မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ 600 mg ပါတဲ့အတြက္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ေဝဒနာရွင္ေတြ အတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ ေသြးေပါင္က်ေစပါတယ္။
  9. ဆိုဒီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ကယ္လဆီယမ္ ႏွင့္ မဂၢနီဆီယမ္ တို႔ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ တာေဝး အေျပးသမားမ်ား၊ အခ်ိန္ အၾကာႀကီး ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တတ္တဲ့ သူေတြ အတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
  10.  ေရဓါတ္ ကိုလည္း ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးတဲ့ အျပင္ သတၱဳ ဓါတ္မ်ားကိုပါ ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။

အုန္းရည္ေသာက္ရင္ ေကာင္းတယ္ဆိုေပမယ့္ တခြက္ (240 ml) ထက္ေတာ့ မပိုသင့္ပါဘူး။ ဒီ့အျပင္ အုန္းရည္ ဆိုၿပီး အုန္းႏို႔ ေတာ့ မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ကိုလက္စထေရာ ႏွင့္ triglycerides မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အတြက္ က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းပါဘူး။

 

ေလးစားစြာျဖင့္

ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္

Unicode
အုန်းရည် မှာ ဘာတွေ ပါလဲ????
ရာသီဥတု က တဖြည်းဖြည်း ပူတဲ့ဘက်ကိုရောက်လာတာ နှင့် အမျှ အခုလို အချိန်ဆို တောရော မြို့ပါ မကျန် အုန်းရည်ရောင်းတဲ့ သူတွေ များလာသလို သောက်တဲ့ သူတွေ လည်း တဖြည်းဖြည်း များလာပါတယ်။ ဒါပေမယ့် အုန်းရည် သောက်ရင် ကောင်းလား မကောင်းလားဆိုတဲ့ မေးခွန်းတွေ ကတော့ လူအများကြားမှာ အမြဲ ရှိနေပါတယ်။ တကယ်ကော အုန်းရည် က ဘယ်လို အာနိသင်တွေ ပေးသလဲ????

ထမဆုံး အုန်းရည်တစ်ခွက် (240 ml) မှာ ပါတဲ့ အာဟာရတန်ဖိုးကို သိထားဖို့လိုပါတယ်။ အုန်းရည် တစ်ခွက်မှာ ဆိုရင်

  • ကယ်လိုရီ – 45
  • အဆီဓါတ် – 0.5 gram
  • ကိုလက်စထရော – 0 gram
  • ဆိုဒီယမ် (ဆားဓါတ်) – 252 mg
  • ပိုတက်ဆီယမ် – 600 mg
  • ကာဗိုပာိုက်ဒရိတ် – 9 gram
  • အမျှင်ဓါတ် – 2.6 gram
  • အသားဓါတ် – 1.7 gram
  • ကယ်လဆီယမ် (ထုံးဓါတ်)
  •  သံဓါတ်
  •  စီလီနီယမ်
  •  ဗီတာမင် B6
  •  ဗီတာမင် C
  •  မဂ္ဂနိစ်
  •  မဂ္ဂနီဆီယမ် ဓါတ် တို့ပါဝင်ပါတယ်။

 

အုန်းရည် က ကယ်လိုရီနည်းပြီး ကိုလက်စထရော မပါဝင် တဲ့ သဘာဝ အားဖြည့်ရည်လို့ပြောလို့ရပါတယ်။ ဒါပေမယ့် သူ မှာပါတဲ့ ပိုတက်ဆီယမ် ပမာဏ က ပိုတက်ဆီယမ် ကြွယ်ဝ လှပါပြီ ဆိုတဲ့ ငှက်ပျောသီး ထက်တောင် ပိုများပါတယ်။ ဒါကြောင့် သောက်မယ်ဆိုရင် တခွက် (240 ml) ထက်တော့ မပိုသင့်ပါ။ နောက်တခု အရေးကြီးတာ ကတော့ ကျောက်ကပ် မကောင်းတဲ့ သူတွေ ပိုတက်ဆီယမ် တက်နေချိန်မှာ မသောက်သင့်ပါဘူး။ ပုံမှန် ချိန်ဆိုရင်တောင် သက်ဆိုင်ရာ ဆရာဝန်နဲ့ သေချာဆွေးနွေး တိုင်ပင်ပြီးမှ သောက်သင့် မသောက်သင့် သောက်လို့ရတယ် ဆိုရင်လည်း ပမာဏ အတိုင်းအတာ ကို သေချာ ဆွေးနွေးသင့်ပါတယ်။

 

ဘယ်လိုကောင်းကျိုးတွေ ရှိနိုင်လဲ။

  1. ချွေးအရမ်းထွက်သွားရင် ချွေးနဲ့ အတူ သတ္တု ဓါတ်တွေ ပါဆုံးရှုံးသွားတတ်ပါတယ်။ အဓိက ဆိုဒီယမ် လိုမျိုး ဆားဓါတ်တွေ ဆုံးရှုံးသွားရင် စိတ်တွေရှုပ်ထွေးပြီး နုံးလာတတ်ပါတယ်။ အဲ့လို အချိန်ဆိုရင်တော့ အုန်းရေ သောက်ပေးလို့ရပါတယ်။ ဒါပေမယ့် တစ်ခွက်ထက်တော့ မပိုပါစေနှင့်။
  2. ထုံးစံ အတိုင်း အုန်းရည်မှာလည်း ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိရှိတဲ့ ဗီတာမင် နှင့် သတ္တု ဓါတ်များစွာ ပါဝင်တဲ့ အတွက် အိုမင်းရင့်ရော်မှု့ ကို တဖက်တလမ်းကနေ ကာကွယ်ပေးပြန်ပါတယ်။
  3. ခန္ဓာ ကိုယ်အတွင်းရှိ ဓါတ်တိုးပစ္စည်းများ ကို လျှော့ချပေးတဲ့ အတွက် ဓါတ်တိုးပစ္စည်း တွေ များလာရင် ဖြစ်နိုင်တဲ့ သွေးတိုးရောဂါ၊ နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ သွေးတွင်း ကိုလက်စထရောတက်ခြင်း (Triglycerides) စတာတွေ ကို လည်းကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
  4. ထို့အတူ ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင် သတ္တိ ရှိတဲ့ အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရှိ ဆဲလ်များ ဓါတ်တိုးပစ္စည်းများကြောင့် ပျက်ဆီး အသွင်း ပြောင်းပြီး နောက်ဆက်တွဲ ဖြစ်လာနိုင်တဲ့ အလွန် အန္တရာယ်များတဲ့ ကင်ဆာ ရောဂါ ဖြစ်ပွားမှု့ကို လည်း တဖက်တလမ်း ကနေ ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
  5. ဆီးချို ဝေဒနာရှင်တွေ အတွက်လည်း မဂ္ဂနီဆီယမ် ပါဝင်တဲ့ အတွက်ကြောင့် အင်ဆူလင် ရဲ့ လုပ်နိုင်စွမ်းအား ကို မြှင့်တင်ပေးနိုင်တဲ့အတွက် ဆီးချိုပမာဏ ကို ထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။ Fasting Blood Glucose level ကိုလျှော့ချပေးတဲ့ အပြင် HbA1c ကိုပါ လျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
  6. အမျှင်ဓါတ် ကြွယ်ဝ တဲ့ အတွက် သွေးတွင်း ကိုလက်စထရော ကို ကျစေနိုင်ပါတယ်။
  7. Triglycerides ကျစေတဲ့ အတွက် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ၊ အသည်းအဆီဖုံးတာဂတွေ ကို လည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
  8. အုန်းရည် တစ်ခွက် (240 ml) မှာ ပိုတက်ဆီယမ် 600 mg ပါတဲ့အတွက် သွေးတိုး ရောဂါ ဝေဒနာရှင်တွေ အတွက် သင့်လျော်ပါတယ်။ သွေးပေါင်ကျစေပါတယ်။
  9. ဆိုဒီယမ်၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ ကယ်လဆီယမ် နှင့် မဂ္ဂနီဆီယမ် တို့ ပါဝင်တဲ့ အတွက်ကြောင့် တာဝေး အပြေးသမားများ၊ အချိန် အကြာကြီး လေ့ကျင့်ခန်း လုပ်တတ်တဲ့ သူတွေ အတွက် သင့်တော်ပါတယ်။
  10.  ရေဓါတ် ကိုလည်း ပြန်လည်ဖြည့်တင်းပေးတဲ့ အပြင် သတ္တု ဓါတ်များကိုပါ ဖြည့်တင်းပေးနိုင်ပါတယ်။

အုန်းရည်သောက်ရင် ကောင်းတယ်ဆိုပေမယ့် တခွက် (240 ml) ထက်တော့ မပိုသင့်ပါဘူး။ ဒီ့အပြင် အုန်းရည် ဆိုပြီး အုန်းနို့ တော့ မသောက်သင့်ပါဘူး။ ကိုလက်စထရော နှင့် triglycerides များစွာပါဝင်တဲ့ အတွက် ကျန်းမာရေး အတွက် မကောင်းပါဘူး။

 

လေးစားစွာဖြင့်

ဒေါက်တာ ညီညီကျော်

ဆက်စပ် ဆောင်းပါးများ