သံဓာတ်ဟာ လူ့ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အရေးကြီးတဲ့ သတ္တုဓာတ်တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ သံဓာတ်ဟာ သွေးအားနည်းရောဂါမဖြစ်စေရန်၊ကိုယ်ခံအားကောင်းမွန်ပြီး ကူးစက်ရောဂါတွေအလွယ်တကူမဝင်စေရန်နဲ့ ဦးနှောက်နှင့်ခန္ဓာကိုယ်ကြီးထွားဖွံဖြိုးရန် လိုအပ်ပါတယ်။ဒါပေမဲ့ ခန္ဓာကိုယ်မှသံဓာတ်ကို မထုတ်လုပ်ပေးနိုင်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် လူသားတွေဟာ သံဓာတ်မချို့တဲ့စေရန် သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာများကို ရွေးချယ်စားသောက်ဖို့လိုအပ်ပါတယ်။
ယေဘုယျအားဖြင့် လူတစ်ယောက်အတွက် သံဓာတ် နေ့စဥ်လိုအပ်သည့်ပမာဏ ( Daily Value-DV) ဟာ ၁၈ မီလီဂရမ် ဖြစ်ပါတယ်။
သံဓါတ်ကြွယ်ဝတဲ့အစားအစာများ
၁။ အနီရောင်ရှိတဲ့အသားများ (Red Meat)
အနီရောင်ရှိတဲ့အသားတွေဟာ သံဓာတ်အရမ်းကြွယ်ဝပါတယ်။ ၃.၅ အောင်စ( ၁၀၀ ဂရမ်)အမဲသားတစ်တုံးမှာ သံဓာတ် ၂.၇ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာ သံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၅ % ကိုပြည့်မီစေပါတယ်။ ဒါ့ပြင် အနီရောင်ရှိတဲ့အသားတွေဟာ အသားဓာတ်ပမာဏ များတဲ့အပြင် ဇင့်ဓာတ်၊ဆီလီနီယမ်ဓာတ်နဲ့ ဗိုက်တာမင်ဘီဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်။
၂။ အသည်းနဲ့ ၀မ်းတွင်း ကလီစာများ (Liver and Organ Meats)
ဝမ်းတွင်းကလီစာတွေဟာ အာဟာရတန်ဖိုးမြင့်တဲ့အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။ အသည်း၊ ကျောက်ကပ်၊ ဦးနှောက်နဲ့ နှလုံးတွေဟာ သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ ဝမ်းတွင်းကလီစာတွေဖြစ်ပါတယ်။
အမဲအသည်း ၃.၅ အောင်စ(၁၀၀ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၆.၅ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာ သံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၃၆ %ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။ ဝမ်းတွင်းကလီစာတွေမှာ အသားဓာတ်ပါဝင်မှုပမာဏများတဲ့အပြင် ဗိုက်တာမင်ဘီ၊ ကော့ပါးနဲ့ ဆီလီနီယမ်ဓာတ်တွေပါ ပေါကြွယ်ဝပါတယ်။
အသည်းဆိုလျှင် ဗိုက်တာမင်အေဓာတ်များပြားစွာပါတဲ့ ဝမ်းတွင်းကလီစာတစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။ ထို့ပြင် ဦးနှောက်နဲ့ အသည်းကျန်းမာရေးအတွက် အရေးကြီးတဲ့ Choline ဓာတ်ကိုလည်း ကလီစာများမှ အဓိကရရှိပါတယ်။
၃။ အခွံမာရှိတဲ့ ရေသတ္တဝါများ(Shellfish)
အခွံမာရှိတဲ့ရေသတ္တဝါတွေဟာ အရသာရှိပြီး သံဓာတ်လည်းပေါကြွယ်ဝပါတယ်။ ဂုံး၊ ကမာနဲ့ ယောက်သွားကောင်လေးတွေကတော့ သံဓာတ်အကြွယ်ဆုံး အခွံမာရှိတဲ့ရေသတ္တဝါလေးတွေပဲဖြစ်ပါတယ်။ ၃.၅ အောင်စ(၁၀၀ ဂရမ်) ဂုံးပမာဏမှာ သံဓာတ် ၃ မီလီဂရမ်ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၇ %ကိုပြည့်မီစေပါတယ်။
၄။ ကြက်ဆင်သား (Turkey)
ကြက်ဆင်သားဟာ အရသာရှိပြီး ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွတ်တဲ့အပြင် သံဓာတ်ပမာဏများစွာပါဝင်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် အနက်ရောင်ကြက်ဆင်အသားဟာ အဖြူရောင်ကြက်ဆင်အသားထက် သံဓာတ်ပိုများပါတယ်။
၃.၅ အောင်စ(၁၀၀ဂရမ်)အနက်ရောင်ကြက်ဆင်အသားမှာသံဓာတ် ၁.၄ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၈%ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။ အဖြူရောင်ကြက်ဆင်အသားမှာတော့ ၀.၇ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။
၅။ ငါး(Fish)
ငါးတွေဟာ အရသာရှိပြီး အာဟာရဓာတ်ကြွယ်ဝတဲဲ့အစားအစာဖြစ်ပါတယ်။ တူနာငါး၊ Haddock ငါး၊ ဆာဒင်းငါးနJh မက်ကရယ်ငါးတွေဟာ သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ငါးတွေဖြစ်ပါတယ်။ စည်သွပ်ဘူးတူနာ ၃အောင်စ(၈၅ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၁.၄ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၈ %ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။
ဒါ့ပြင် နှလုံးကျန်းမာရေးအတွက်အရေးကြီးတဲ့ Omega 3 Fatty Acid သာမက အခြားအာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ နိုင်ယာဆင်၊ဆီလီနီယမ်နဲ့ ဗိုက်တာမင်ဘီ 12ဓာတ် တို့လည်းပါဝင်ပါတယ်။
၆။ ဟင်းနုနွယ် (Spinach)
ဟင်းနုနွယ်ဟာ သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့အရွက်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ကယ်လိုရီပမာဏလည်း အရမ်းနည်းပါတယ်။ ဟင်းနုနွယ် ၃.၅ အောင်စ(၁၀၀ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၂.၇ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာတစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၅%ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။ ဒါ့ပြင် လူ့ခန္ဓာကိုယ်မှ သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကို ပိုအားကောင်းစေတဲ့ ဗိုက်တာမင်စီဓာတ်လည်း ပေါကြွယ်ဝပါတယ်။
၇။ ပဲစေ့များ (Legumes)
ပဲစေ့တွေမှာ သံဓာတ်သာမက အာဟာဓာတ်များစွာပါဝင်ပါတယ်။ သတ်သတ်လွတ်စားသုံးသူတွေအတွက် သံဓာတ်အဓိကရရှိနိုင်တဲ့ အစားအစာတစ်ခုလည်းဖြစ်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ပဲတောင့်ရှည်၊ ကုလားပဲ၊ ပဲနီလေး၊ ပဲလုံးနဲ့ ပဲပုပ်တွေဟာ သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ ပဲစေ့အနွယ်ဝင်ပဲတွေပဲဖြစ်တယ်။
ချက်ပြီးသားပဲစေ့တစ်ခွက်(၁၉၈ ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၆.၆ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၃၇%ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။
၈။ ဖရုံစေ့ (Pumpkin Seeds)
-ဖရုံစေ့ဟာလည်း အရသာရှိပြီး ပေါ့ပေါ့ပါးပါး အစာပြေစားလို့ရတဲ့ သရေစာတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့အပြင် သံဓာတ်နဲ့ တခြားအာဟာရဓါတ်တွေ၊ အထူးသဖြင့် မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ် ပေါကြွယ်ဝပါတယ်။ ဖရုံစေ့ ၁ အောင်စ(၂၈ ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၂.၅ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၄ %ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။
9.Quinoa စေ့
Quinoa စေ့ဟာ တောင်အမေရိကမှာထွက်တဲ့ ချက်စားလို့ရတဲ့အစေ့တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြီးသား Quinoa အစေ့တစ်ခွက် (၁၈၅ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၂.၈ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၆ %ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။
ဒါ့ပြင် Quinoa စေ့မှာ ဂလူတန်ဓာတ်မပါဝင်တာကြောင့် Celiac ရောဂါခံစားနေရသူတွေနဲ့ ဂလူတန်ဓာတ်ကို မခံနိုင်/မတည့်သူများ ရွေးချယ်စားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာလည်းဖြစ်ပါတယ်။
၁၀။ ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း(Broccoli)
ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်းတွေဟာ သံဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့အပြင် ကျန်းမာရေးအတွက်အရမ်းကောင်းတဲ့ အစားအစာတစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြီးသားပန်းဂေါ်ဖီစိမ်းတစ်ခွက်(၁၅၆ ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၁ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၆ %ကိုပြည့်မီစေပါတယ်။ ဒါ့ပြင် ဗိုက်တာမင်စီ၊ ဗီတာမင်ကေ၊ ဖောလိတ် ဓာတ်များပါဝင်ပြီး ကင်ဆာဖြစ်နှုန်းကို လျှော့ချပေးပါတယ်။
၁၁။ တို့ဖူး (Tofu)
တို့ဖူးဟာ ပဲပုပ်စေ့ကို အခြေခံပြီးထုတ်ထားတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ သတ်သတ်လွတ်စားသုံးသူတွေနဲ့ အာရှနိုင်ငံတွေဘက်မှာ ထင်ပေါ်ကျော်ကြားတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ တို့ဖူးခွက်တစ်ဝက်(၁၂၆ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၃.၄ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓာတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၉%ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။ ဒါ့ပြင် တို့ဖူးဟာ အသားဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့အပြင် ပေါပေါများများပါဝင်နေတဲ့ Isoflavones ဓာတ်ဟာ နှလုံးကျန်းမာရေးနဲ့ သွေးဆုံးကိုင်ဝေဒနာတွေအတွက် များစွာအကျိုးပြုပါတယ်။
၁၂။ ချော့ကလက်အမည်း (Dark Chocolate)
ချော့ကလက်အမည်းဟာ အရသာရှိရုံသာမကဘဲ သံဓာတ်ကြွယ်ဝပြီဒ ကျန်းမာရေးအတွက်များစွာ အထောက်အကူဖြစ်စေပါတယ်။
ချော့ကလက်အမည်း ၁အောင်စ(၂၈ဂရမ်)မှာ သံဓာတ် ၃.၄ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါဟာ တစ်နေ့တာသံဓါတ်လိုအပ်မှုပမာဏ(DV)ရဲ့ ၁၉ %ကို ပြည့်မီစေပါတယ်။
ဒါ့ပြင် အမျှင်ဓာတ်(Prebiotic Fiber) တွေပါဝင်တဲ့အတွက် အူလမ်းကြောင်းကိုအထောက်အပံ့ပေးပြီး များစွာပါဝင်နေတဲ့ Flavanols ဓာတ်တွေဟာ ကိုလက်စထရောပမာဏအပေါ်အကျိုးသက်ရောက်စေပြီး နှလုံးရောဂါဖောက်ခြင်း (Heart Attack) နဲ့ လေဖြတ်နှုန်းကို လျှော့ချပေးပါတယ်။