ကေလးငယ္ေလးေတြကို မေကြၽးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ား
1. ဆားမ်ားေသာ အစားအစာမ်ား ေကြၽးျခင္းမွ ေရွာင္ပါ။
ကေလးငယ္ေတြ ကို ဆားမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြ မေကြၽးသင့္ပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ဆားအရမ္းမ်ားရင္ သူတို႔ေလးေတြ ရဲ႕ေက်ာက္ကပ္အတြက္ မေကာင္းပါ။ ဆားမ်ားတဲ့ အစားအစာဆိုလို႔ ငါးပိတို႔ ငါးေျခာက္တို႔ကိုပဲ ေရွာင္ခိုင္းတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အသင့္စား အစား အစာေတြ ျဖစ္တဲ့ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ အသင့္စား ဆန္ျပဳတ္ စတာေတြ ပာာ ဆားပမာဏ အရမ္းမ်ားတဲ့ အတြက္ ေရွာင္ရွားသင့္တဲ့ အထဲမွာပါပါတယ္။
2. သၾကား ေရွာင္ပါ။
ကေလးငယ္ငယ္ေတြ အတြက္ သၾကားမလိုပါ။ ငယ္ငယ္ေလး တည္း က သၾကားကို အစပ်ိဳးၿပီး မေကြၽးသင့္ပါ။ ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် ကေလးငယ္ေတြ က သၾကား အရမ္းႀကိဳက္သြားၿပီး ျဖတ္ရခက္သြားပါလိမ့္မယ္။ အထူးသျဖင့္ အသင့္ေသာက္ အခ်ိဳရည္ေတြ၊ ဂတ္စ္ပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြ ေရွာင္ပါ။ သဘာဝ အသီးစစ္စစ္ ကို ေဖ်ာ္ရည္ေလး လုပ္တိုက္ရင္လည္း သၾကားထပ္မထည့္ပါနဲ႔။ အေကာင္းဆုံး ကေတာ့ ကေလး ငယ္ေတြ ကို အခ်ိဳေကြၽးေတာ့မယ္ ဆိုရင္ ငွက္ေပ်ာသီး ဒါမွမဟုတ္ အျခားဂအသီးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ေဖ်ာ္တိုက္မယ္ ဆိုရင္ အေမ ႏို႔ (သို႔မဟုတ္) ပိုးသတ္ထားေသာ ႏို႔ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ထည့္ေဖ်ာ္ေပးပါ။ (မွတ္ခ်က္- အသက္ ၆ လ မေက်ာ္ မျခင္း မိခင္ႏို႔မွ အပ တျခား ဘာမွ မတိုက္ရပါ)
3. ပ်ားရည္ ေရွာင္ပါ။
ပ်ားရည္ က ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္း ကို ဒုကၡေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ပ်ားရည္မွာ ပါလာတတ္တဲ့ ဘတ္တီးရီးယား ပိုးေတြက ထုတ္လိုက္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြဟာ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းကို ထိခိုက္ၿပီး အစာအဆိပ္သင့္သလို ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကေလးငယ္မ်ား အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ မေက်ာ္ မျခင္း ပ်ားရည္မေကြၽးသင့္ပါ။ သြားပိုးစားျခင္း ကိုလည္း အတိုင္းအတာ တစ္ခု အထိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
4. အေစ့အဆန္မ်ား ေရွာင္ပါ
ကေလးငယ္ေတြကို အသက္ငါးႏွစ္ မေက်ာ္မျခင္း ေျမပဲေစ့၊ ဖ႐ုံေစ့၊ သီဟိုေစ့၊ ဗာဒံေစ့ စတာေတြ ကို အေစ့လိုက္ မေကြၽးသင့္ပါ။ အခန႔္ မသင့္လွ်င္ သီးတတ္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ပါ။ ေကြၽးခ်င္လွ်င္ ေသခ်ာ ေခ် ၿပီးမွ ေကြၽးပါ။ ေကြၽးမယ္ ဆိုရင္လည္း အသက္ ေျခာက္လ ျပည့္ၿပီးမွ တည့္မတည့္ စမ္းေကြၽးၾကည့္ပါ။ တခ်ိဳ႕ကေလး ေတြမွာ Allergic ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။
5. ဂ်ယ္လီေရွာင္ပါ။
ကေလးငယ္ေတြ ကို အလြယ္တကူ ဂ်ယ္လီ ေကြၽးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ခဏခဏ သီးတတ္လို႔ပါ။
6. အဆီနည္းတဲ့ အစားအစာေရွာင္ပါ။
ကေလးေတြ က လူႀကီး နဲ႔ ေျပာင္းျပန္ပါ။ သူတို႔ေလးေတြ က အစားစား တာ နည္းတဲ့ အတြက္ နည္းနည္းနဲ႔ ကယ္လိုရီ မ်ားမ်ား ရမယ့္ အဆီဓါတ္ ကိုေကာင္းေကာင္းစားေပးဖို႔လိုပါတယ္။ အဆီဓါတ္ဆိုလို႔ ေတြ႕ကရာ အဆီ ေတြျဖစ္တဲ့ ဝက္ဆီဖတ္တို႔ ၾကက္အေရခြံတို႔ ဆီအမ်ားႀကီး ႏွစ္ၿပီးေၾကာ္တဲ့ အစားအစာေတြ ကို မေကြၽးသင့္ပါဘူး။ ေကာင္းတဲ့ အဆီ ေတြ ျဖစ္တဲ့ ေထာပတ္သီး၊ သံလြင္ဆီ၊ ဖြဲႏုဆီ၊ အေစ့အဆန္(ေသခ်ာ ေခ်ၿပီးေကြၽးရန္) စတာေတြ ကို ေကြၽးေပးဖို႔လိုပါတယ္။ လူႀကီးဆိုရင္ ႏြားႏို႔ကို အဆီထုတ္ထားတဲ့၊ ေလွ်ာ့ထားတဲ့ ႏို႔ ေသာက္ဖို႔လိုေပမယ့္ ႏွစ္ႏွစ္ေအာက္ ကေလးငယ္ေတြ ကေတာ့ မလိုင္ျပည့္ ပါတဲ့ ႏို႔ တိုက္ေပးဖို႔လိုပါတယ္။
7. ပင္လယ္စာ အစိမ္းေကြၽးျခင္းမွ ေရွာင္ပါ။
လူႀကီးေတြ စားသလို ပုဇြန္အစိမ္းသုတ္လိုမ်ိဳး၊ ပင္လယ္စာ အစိမ္းသုတ္ လိုမ်ိဳးေကြၽးလို႔မရပါဘူး။ ကေလးငယ္ေတြ ရဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္း က ႏုနယ္ေသးတဲ့ အတြက္ အသားအစိမ္း ငါးအစိမ္းေတြ မွာပါတဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြ ေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္တာ ကို ဆိုး႐ြားစြာ ခံစားရတတ္ပါတယ္။
8. ၾကက္ဥ အစိမ္းေကြၽးျခင္းမွ ေရွာင္ပါ။
ကေလးငယ္ ေတြ အသက္ ၈ လေလာက္ ရွိၿပီ ဆိုတာ နဲ႔ ၾကက္ဥ စေကြၽးလို႔ရပါၿပီ။ စေကြၽးတဲ့ ေနရာ မွာ တည့္မတည့္ ကို အရင္ အကာခ်ည္း တစ္ဇြန္းေလာက္ ေနာက္တစ္ရက္မွာ အႏွစ္ခ်ည္း တစ္ဇြန္းေလာက္ ေကြၽးၾကည့္ၿပီး နာရီဝက္ တစ္နာရီေလာက္ ေစာင့္ၾကည့္ပါ။ အနီကြက္ေတြ မထြက္လာဘူးဆိုရင္ တည့္တယ္ လို႔ ယူဆလို႔ရပါတယ္။ ေနာက္ေန႔ဆို ဆက္ေကြၽးလို႔ အဆင္ေျပပါၿပီ။ ဒါေပမယ့္ ကေလးငယ္ေတြ ကို ေကြၽးတဲ့ ေနရာမွာ အစိမိးလုံးဝ မေကြၽးသင့္ပါ။ အက်က္ (သို႔မဟုတ္) အကာက်က္ေလး ျပဳတ္ၿပီး ေကြၽးရပါမယ္။
ေလးစားစြာျဖင့္
ေဒါက္တာ ညီညီေက်ာ္
ကလေးငယ်လေးတွေကို မကျွေးသင့်တဲ့ အစားအစာများ
1. ဆားများသော အစားအစာများ ကျွေးခြင်းမှ ရှောင်ပါ။
ကလေးငယ်တွေ ကို ဆားများတဲ့ အစားအစာတွေ မကျွေးသင့်ပါဘူး။ ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ ဆားအရမ်းများရင် သူတို့လေးတွေ ရဲ့ကျောက်ကပ်အတွက် မကောင်းပါ။ ဆားများတဲ့ အစားအစာဆိုလို့ ငါးပိတို့ ငါးခြောက်တို့ကိုပဲ ရှောင်ခိုင်းတာ မဟုတ်ပါဘူး။ အသင့်စား အစား အစာတွေ ဖြစ်တဲ့ ကြက်အူချောင်း၊ ဝက်အူချောင်း၊ ဝက်ပေါင်ခြောက်၊ အသင့်စား ခေါက်ဆွဲပြုတ်၊ အသင့်စား ဆန်ပြုတ် စတာတွေ ပာာ ဆားပမာဏ အရမ်းများတဲ့ အတွက် ရှောင်ရှားသင့်တဲ့ အထဲမှာပါပါတယ်။
2. သကြား ရှောင်ပါ။
ကလေးငယ်ငယ်တွေ အတွက် သကြားမလိုပါ။ ငယ်ငယ်လေး တည်း က သကြားကို အစပျိုးပြီး မကျွေးသင့်ပါ။ ကြာလာတာနဲ့ အမျှ ကလေးငယ်တွေ က သကြား အရမ်းကြိုက်သွားပြီး ဖြတ်ရခက်သွားပါလိမ့်မယ်။ အထူးသဖြင့် အသင့်သောက် အချိုရည်တွေ၊ ဂတ်စ်ပါတဲ့ အချိုရည်တွေ ရှောင်ပါ။ သဘာဝ အသီးစစ်စစ် ကို ဖျော်ရည်လေး လုပ်တိုက်ရင်လည်း သကြားထပ်မထည့်ပါနဲ့။ အကောင်းဆုံး ကတော့ ကလေး ငယ်တွေ ကို အချိုကျွေးတော့မယ် ဆိုရင် ငှက်ပျောသီး ဒါမှမဟုတ် အခြားဂအသီးတစ်မျိုးမျိုး ဖျော်တိုက်မယ် ဆိုရင် အမေ နို့ (သို့မဟုတ်) ပိုးသတ်ထားသော နို့ တစ်မျိုးမျိုး ထည့်ဖျော်ပေးပါ။ (မှတ်ချက်- အသက် ၆ လ မကျော် မခြင်း မိခင်နို့မှ အပ တခြား ဘာမှ မတိုက်ရပါ)
3. ပျားရည် ရှောင်ပါ။
ပျားရည် က ကလေးငယ်တွေရဲ့ အူလမ်းကြောင်း ကို ဒုက္ခပေး နိုင်ပါတယ်။ ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ ပျားရည်မှာ ပါလာတတ်တဲ့ ဘတ်တီးရီးယား ပိုးတွေက ထုတ်လိုက်တဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေဟာ ကလေးငယ်တွေရဲ့ အူလမ်းကြောင်းကို ထိခိုက်ပြီး အစာအဆိပ်သင့်သလို ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ကလေးငယ်များ အသက် နှစ်နှစ် မကျော် မခြင်း ပျားရည်မကျွေးသင့်ပါ။ သွားပိုးစားခြင်း ကိုလည်း အတိုင်းအတာ တစ်ခု အထိ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
4. အစေ့အဆန်များ ရှောင်ပါ
ကလေးငယ်တွေကို အသက်ငါးနှစ် မကျော်မခြင်း မြေပဲစေ့၊ ဖရုံစေ့၊ သီဟိုစေ့၊ ဗာဒံစေ့ စတာတွေ ကို အစေ့လိုက် မကျွေးသင့်ပါ။ အခန့် မသင့်လျှင် သီးတတ်တဲ့ အတွက်ကြောင့်ပါ။ ကျွေးချင်လျှင် သေချာ ချေ ပြီးမှ ကျွေးပါ။ ကျွေးမယ် ဆိုရင်လည်း အသက် ခြောက်လ ပြည့်ပြီးမှ တည့်မတည့် စမ်းကျွေးကြည့်ပါ။ တချို့ကလေး တွေမှာ Allergic ဖြစ်တတ်လို့ပါ။
5. ဂျယ်လီရှောင်ပါ။
ကလေးငယ်တွေ ကို အလွယ်တကူ ဂျယ်လီ ကျွေးခြင်းမှ ရှောင်ကြဉ်ပါ။ ခဏခဏ သီးတတ်လို့ပါ။
6. အဆီနည်းတဲ့ အစားအစာရှောင်ပါ။
ကလေးတွေ က လူကြီး နဲ့ ပြောင်းပြန်ပါ။ သူတို့လေးတွေ က အစားစား တာ နည်းတဲ့ အတွက် နည်းနည်းနဲ့ ကယ်လိုရီ များများ ရမယ့် အဆီဓါတ် ကိုကောင်းကောင်းစားပေးဖို့လိုပါတယ်။ အဆီဓါတ်ဆိုလို့ တွေ့ကရာ အဆီ တွေဖြစ်တဲ့ ဝက်ဆီဖတ်တို့ ကြက်အရေခွံတို့ ဆီအများကြီး နှစ်ပြီးကြော်တဲ့ အစားအစာတွေ ကို မကျွေးသင့်ပါဘူး။ ကောင်းတဲ့ အဆီ တွေ ဖြစ်တဲ့ ထောပတ်သီး၊ သံလွင်ဆီ၊ ဖွဲနုဆီ၊ အစေ့အဆန်(သေချာ ချေပြီးကျွေးရန်) စတာတွေ ကို ကျွေးပေးဖို့လိုပါတယ်။ လူကြီးဆိုရင် နွားနို့ကို အဆီထုတ်ထားတဲ့၊ လျှော့ထားတဲ့ နို့ သောက်ဖို့လိုပေမယ့် နှစ်နှစ်အောက် ကလေးငယ်တွေ ကတော့ မလိုင်ပြည့် ပါတဲ့ နို့ တိုက်ပေးဖို့လိုပါတယ်။
7. ပင်လယ်စာ အစိမ်းကျွေးခြင်းမှ ရှောင်ပါ။
လူကြီးတွေ စားသလို ပုဇွန်အစိမ်းသုတ်လိုမျိုး၊ ပင်လယ်စာ အစိမ်းသုတ် လိုမျိုးကျွေးလို့မရပါဘူး။ ကလေးငယ်တွေ ရဲ့ အူလမ်းကြောင်း က နုနယ်သေးတဲ့ အတွက် အသားအစိမ်း ငါးအစိမ်းတွေ မှာပါတဲ့ ဘတ်တီးရီးယားတွေ ကြောင့် အစာအဆိပ်သင့်တာ ကို ဆိုးရွားစွာ ခံစားရတတ်ပါတယ်။
8. ကြက်ဥ အစိမ်းကျွေးခြင်းမှ ရှောင်ပါ။
ကလေးငယ် တွေ အသက် ၈ လလောက် ရှိပြီ ဆိုတာ နဲ့ ကြက်ဥ စကျွေးလို့ရပါပြီ။ စကျွေးတဲ့ နေရာ မှာ တည့်မတည့် ကို အရင် အကာချည်း တစ်ဇွန်းလောက် နောက်တစ်ရက်မှာ အနှစ်ချည်း တစ်ဇွန်းလောက် ကျွေးကြည့်ပြီး နာရီဝက် တစ်နာရီလောက် စောင့်ကြည့်ပါ။ အနီကွက်တွေ မထွက်လာဘူးဆိုရင် တည့်တယ် လို့ ယူဆလို့ရပါတယ်။ နောက်နေ့ဆို ဆက်ကျွေးလို့ အဆင်ပြေပါပြီ။ ဒါပေမယ့် ကလေးငယ်တွေ ကို ကျွေးတဲ့ နေရာမှာ အစိမိးလုံးဝ မကျွေးသင့်ပါ။ အကျက် (သို့မဟုတ်) အကာကျက်လေး ပြုတ်ပြီး ကျွေးရပါမယ်။
လေးစားစွာဖြင့်
ဒေါက်တာ ညီညီကျော်