အခုလိုမျိုး ကူးစက်ကပ်ရောဂါများဖြစ်ပေါ်နေသည့်အချိန်တွင် ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်ကောင်းမွန် တိုးတက်နေခြင်းထက် ပိုမိုအရေးကြီးသည့်အရာမရှိနိုင်ပေ။
ထိုသို့ခုခံအားစနစ်တိုးတက်ကောင်းမွန်စေရန် ပြုလုပ်နိုင်သည့်နည်းလမ်းများအနက် အလွယ်ကူဆုံးနည်းလမ်းတစ်ခုမှာ အစားအစာများကို အာဟာရပြည့်ဝမျှတအောင် စားသောက်ခြင်းနည်းလမ်းပင်ဖြစ်ပါသည်။
မိမိတို့စားသောက်လိုက်သည့်အစားအစာများထဲတွင် ဗီတာမင်၊ သတ္တုဓါတ်နှင့် Essential Fatty Acids များ အချိုးအစားမျှတစွာ ပါဝင်နေခြင်းသည် ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်အတွက် လွန်စွာမှအရေးပါပါသည်။
အောက်ပါတို့သည် ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်အတွက် အရေးပါဆုံးသော ဗီတာမင်များနှင့် ဖြည့်စွက်အာဟာရများဖြစ်ကြပါသည်။
ဗီတာမင်–အေ
ဗီတာမင်-အေ သည် ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်အတွက်ရေးပါသည့် သွေးဖြူဥ အမျိုးအစားတစ်ခုဖြစ်သော Lymphocytes များကိုထုတ်လုပ်ခြင်းနှင့် ၎င်းတို့၏ လုပ်ငန်းဆောင်တာများကို တိုးတက်စေနိုင်သည့် ဂုဏ်သတ္တိရှိပါသည်။
Lymphocytes များသည် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းဝင်ရောက်လာသော ရောဂါပိုးမွှားများကို တိုက်ခိုက်နိုင်သည့်အပြင် ခုခံအားစနစ်အတွက် အရေးပါသည့် ပဋိပစ္စည်းဟုခေါ်သည့် Protein များကို ထုတ်လုပ်သည့်နေရာတွင်လည်း ကူညီပေးနိုင်ပါသည်။
ဗီတာမင်-အေ ကြွယ်ဝသောအစားအစာများမှာ နို့ထွက်အစားအစာများ၊ ဘရိုကိုလီ၊ ကညွတ်နှင့် ကြက်ဥ၊ ဘဲဥ တို့ဖြစ်ကြပါသည်။
ဗီတာမင်–စီ
ခန္ဓာကိုယ်အား ရောဂါပိုးမွှားများ၏အန္တရာယ်မှ ရှေ့တန်းက မားမားမတ်မတ်ရပ်တည်ကာကွယ်ပေးနေသည့် နေရာသည် နှာခေါင်း၊ အူလမ်းကြောင်းနှင့် အဆုတ်တွင်ရှိသည့် အပေါ်ယံအလွှာများဖြစ်ကြပါသည်။
ထိုအပေါ်ယံအလွှာများ ကြံ့ခိုင်သန်စွမ်းမှုအတွက် ကော်လာဂျင်များသည် မရှိမဖြစ်အရေးပါသည့်အစိတ်အပိုင်းများ ဖြစ်ကြပါသည်။
ဗီတာမင်-စီသည် ကော်လာဂျင်များ ထုတ်လုပ်မှုအတွက် အရေးပါသည့်အခန်းကဏ္ဍတွင် ရပ်တည်နေပါသည်။
ဗီတာမင်-စီ ချို့တဲ့ပါက ကော်လာဂျင်များမထုတ်လုပ်နိုင်မှုကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်များသည်လည်း လိုက်ပါကျဆင်းလာတတ်ပါသည်။
ထို့ပြင် ဗီတာမင်-စီသည် ခန္ဓာကိုယ်၏ ခုခံအားကာကွယ်မှုစနစ်တွင် အရေးပါသည့် သွေးဖြူဥများ၊ အင်ဇိုင်းများနှင့် ပဋိပစ္စည်းများ ထုတ်လုပ်မှုကိုတိုးတက်စေခြင်းအားဖြင့်လည်း ဗိုင်းရပ်စ်များ၊ ကူးစက်ရောဂါပိုးများကို ခုခံရာတွင်များစွာ အထောက်အကူပေးပါသည်။
ထို့ပြင် ခုခံအား တုံ့ပြန်မှုဖြစ်စဉ်များအတောအတွင်း ထွက်ပေါ်လာသည့် Free Radicals များကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာသည့် တစ်ရှူးများ၊ ဆဲလ်များပျက်စီးမှုများကို ကန့်သတ်တားမြစ်ပေးရာတွင်လည်း ဗီတာမင်-စီသည် အရေးပါပါသည်။
ရောင်ရမ်းမှုဆန့်ကျင့်သည့် အကျိုးအသက်ရောက်မှုများနှင့် ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်အကျိုးသက်ရောက်မှုများလည်း ဗီတာမင်-စီတွင် ရှိပါသည်။
ဗီတာမင်-စီ ကြွယ်ဝသောအစားအစာများမှာ ချဉ်သောအသီးအနှံများနှင့် ဖျော်ရည်များ၊ ငရုတ်သီး၊ ဘယ်ရီသီး၊ ဟင်းနုနွယ်တို့ဖြစ်ကြပါသည်။
ဗီတာမင်–အီး
ဗီတာမင်-အီးသည် ခန္ဓာကိုယ်ဆဲလ်များ၏ ဆဲလ်နံရံများအား တောင့်တင်းခိုင်မာစေခြင်းအားဖြင့် ဆဲလ်များကိုကာကွယ်ရာတွင် ကူညီပေးနိုင်သည့် အစွမ်းထက်ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတစ်မျိုး ဖြစ်ပါသည်။
ထို့ပြင် ခုခံအားစနစ်၏ စစ်သားများဖြစ်ကြသော T-cells သွေးဖြူဥများကိုလည်း ထောက်ပံ့ကူညီပေးပါသည်။
ဗီတာမင်-အီး ကြွယ်ဝသော အစားအစာများမှာ အသီးအနှံများ၊ အဆီများ၊ အခွံမာသီးများနှင့် အစေ့အဆန်များ ဖြစ်ကြပါသည်။
ဗီတာမင်–ဒီ
ခုခံအားစနစ်၏ များစွာသောဆဲလ်များတွင် ဗီတာမင်-ဒီ Receptors များရှိခြင်းကြောင့် ဗီတာမင်-ဒီ သည်လည်း ခုခံအားစနစ်အတွက် အရေးပါဆုံးအာဟာရဓာတ်တစ်မျိုးဖြစ်ပါသည်။
ဗီတာမင်-ဒီ သည် ခုခံအားစနစ်၏အရေးပါသော T-cells များကို လှုံ့ဆော်မှုပေးခြင်းအားဖြင့် အရေးပါသောအခန်းကဏ္ဍတွင် တည်ရှိနေပါသည်။
ထို့ပြင် ဗက်တီးရီးယားများနှင့် ဗိုင်းရပ်စ်များကို တိုက်ခိုက်ရာတွင် အရေးပါသည့် Inflammatory Cytokines များထုတ်လုပ်ခြင်းကိုလည်း ထိန်းညှိပေးပါသည်။
ဗီတာမင်-ဒီ သည် ငါးကြီးဆီများနှင့် ကြက်ဥ၊ ဘဲဥများတွင်သာ ပါဝင်ပါသည်။
ဇင့်ဓာတ်
ဇင့်ဓာတ်နည်းပါပါက ပထမဆုံး စတင်အားနည်းမည့်စနစ်သည် ခုခံအားတုန့်ပြန်သည့်စနစ်များ ဖြစ်ပါသည်။
ထို့အပြင် ဓာတ်တိုးဖိစီးမှု (Oxidative stress) များနှင့် ရောင်ရမ်းနာကျင်မှုဖြစ်စဉ်များလည်း ဖြစ်ပေါ်လာနိုင်သည့် အလားအလာများရှိပါသည်။
ခန္ဓာကိုယ်၏ခုခံအားစနစ်တွင် အရေးပါသည့် T-cells များ ထုတ်လုပ်ပေးသော Thymus gland များ၏ ကျန်းမာရေးတွင်လည်း ဇင့်ဓာတ်သည် အရေးပါသည့်အခန်းကဏ္ဍမှပါဝင်နေပါသည်။
ဇင့်ဓါတ် ပါဝင်သော အစားအစာများမှာ ပင်လယ်စာများ၊ ဝက်သားနှင့် ပဲတို့ ဖြစ်ကြပါသည်။